Sharp IGZO

Sharp IGZO: professionele pracht

Redactie Monitoren Reviews

Officieel heet de 32-inch monitor met uhd-resolutie PN-K321H, maar wij noemen hem voor het gemak maar de 32-inch IGZO. Sharp is met deze monitor een van de weinige fabrikanten die ultra hd naar de desktop brengt. Al volgen er snel meer.

Sharp is een paneel- en tv-fabrikant met eigen fabrieken en een eigen onderzoeksafdeling. Dat heeft als voordeel dat het merk niet alleen zelf panelen voor monitoren en tv’s kan fabriceren, maar ook zelf onderzoek kan doen naar nieuwe technologieën. Het resultaat is IGZO.

Nog kleiner

Sharp IGZOIGZO staat voor Indium Gallium Zinc Oxide. Dit is de technische naam van het materiaal waaruit de transistors zijn opgebouwd. Het voordeel van dit halfgeleidermateriaal is dat Sharp de transistors die de ‘cellen’ aansturen veel kleiner kan maken. En kleiner betekent in de wereld van panelen: meer licht. En dus ook minder energieverspilling.

Nog een voordeel van kleinere transistors is natuurlijk dat Sharp met minder moeite nog meer pixels op dezelfde ruimte kan verwerken. Tenminste, zonder dat het de ‘transparantie’ van het paneel in de weg staat. En dat heeft de fabrikant ook gedaan. Het resultaat is de 32-inch IGZO met uhd-resolutie (3840 x 2160 pixels).

Displayport

Het aansluiten van deze monitor gaat niet via dvi of hdmi, want die hebben niet genoeg bandbreedte om ruim acht miljoen pixels aan te sturen. De enige aansluiting op dit moment is – afgezien van hdmi 2.0 – displayport. En die vinden we dan ook achterop de IGZO.

Wel vreemd is dat er alleen maar een displayport-ingang te vinden is. Displayport is normaal gesproken te ‘daisychainen’, wat jargon is voor doorverbinden. Bij veel monitoren komen we achterop ook een uitgang tegen.

Als we de monitor aansluiten, zien we één helft van het paneel actief. Dat is natuurlijk heel apart. Maar al snel valt het kwartje: Sharp heeft vermoedelijk twee panelen van 1920 x 2160 pixels aan elkaar gekoppeld via een processortje en een displayportverbinding. Slim, want zo is de uitval van panelen kleiner dan bij één groot paneel. Wij hebben echter wel wat driverproblemen (nVidia) gehad. Na een laatste update was dit overigens niet meer het geval.

Geen kalibratie

Bij een professionele monitor is het altijd aan te raden om een kalibratie uit te voeren. Het is namelijk zonde om niet het maximale uit het product te halen. Jammer genoeg heeft Sharp geen standaardprofiel voor kalibratie meegeleverd. Nu zijn deze standaardprofielen niet perfect en is maatwerk altijd beter, maar uit de doos is vrij snel duidelijk dat het uhd-monster iets te blauw en te fel staat afgesteld. Wij zouden het dus erg prettig vinden als Sharp een extra profiel zou meeleveren.

Bizar

Sharp IGZOTerug naar de kwaliteit en de bouw van de IGZO. We kunnen vrij kort zijn: deze 32-inch creatie van Sharp is vrij bizar in meerdere opzichten. Allereerst is 81 cm op het bureau vrij groot, al zullen grafici en video- en fotobewerkers hier wel aan gewend zijn. Of ze kunnen er heel snel aan wennen, want zo’n groot oppervlak is natuurlijk geweldig. Bijna geen enkele professionele gebruiker heeft ruimte genoeg op de monitor. Vandaar dat dual-screen zo populair is in de (semi) professionele markt.

Wat nog veel prettiger is, is natuurlijk de resolutie van deze monitor. Met 8.294.400 pixels kunnen we ook het kleinste detail in onze foto’s en video’s moeiteloos bekijken, iets wat bijna beangstigend is. Want dit dubbeltje kan twee kanten op vallen: of je bent beretrots op je opnamen, of je besluit mismoedig alles maar opnieuw te doen. Elke misfocus is direct zichtbaar op deze Sharp. Die zijn naam nu alle eer aandoet: de weergave op dit scherm is echt ongelooflijk scherp!

Het derde punt dat vrij bizar is, is het prijskaartje. De PN-K321H kost net geen 4.000 euro. Ja, u leest het goed: die derde nul hoort er echt te staan.

Voor wie?

Met een schermdiagonaal van 32 inch, een prijskaartje van tegen de 4.000 euro en 8.294.400 pixels om een beeld mee op te bouwen roept Sharp niet de standaardgebruiker op om naar de winkel te rennen. Dit scherm is dan ook bedoeld voor de professional. De gebruiker van bijvoorbeeld AutoCAD, of professionele video- en fotobewerkers. Mensen voor wie een goede monitor met een bijzonder hoge resolutie een onmisbaar stuk gereedschap is.

Conclusie

De Sharp 32-inch IGZO heeft bij ons een goede indruk achtergelaten. Natuurlijk is het een bijzonder prijzige monitor. En natuurlijk spreekt hij een kleine doelgroep aan, maar feit is: het is een prachtig stuk technologie. En we kunnen alleen maar zeggen dat we jaloers zijn op de mensen die hier elke dag mee mogen werken.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Check Also
Pioneer microset
Pioneer komt met nieuwe microsystemen
Video gaat niet zonder audio en veelal geldt het ook andersom: beeld en geluid versterken ...