Sharp Smart-tv LC-60LE857

Review Sharp Smart-tv LC-60LE857E

Redactie Reviews TV
Sharp LC-60LE857E

Met zilverkleurige lijsten onder en boven plus zwarte randjes links en rechts, oogt de LC-60LE857E slank en modern.

Kijkgenot

Iedere fabrikant van Smart-tv’s staat voor de vraag hoe lokale content op het scherm te brengen. Samenwerken, zo blijkt bij de gloednieuwe Sharp LE857E, is dan zo gek nog niet. Het is voor een wereldwijd opererende fabrikant bijna ondoenlijk om in elk land de boer op te gaan op zoek naar leveranciers van content in de taal van en gericht op het betreffende land. Informatie die vervolgens via de smartomgeving op de tv kan worden bekeken. Geen doen, zeker niet in Europa. Daarom is Sharp toegetreden tot een samenwerkingsverband van verschillende merken die zulke voor elk land weer verschillende content betrekken van een externe partij.

Eigen app

Heeft u de tv eenmaal laten weten dat hij in een Nederlandse huiskamer terecht is gekomen, dan staat er bijvoorbeeld een app van NU.nl in het overzicht en laat Buienrader zien waar het de komende uren in ons land gaat regenen. En natuurlijk hebben de ‘uitzending gemist-apps die worden voorgeschoteld betrekking op de Nederlandse zenders.

Bij Sharp heet die service Aquos Net+, en de LC-60LE857E biedt de mogelijkheid om daarvoor te kiezen nadat we de Home-toets op de afstandsbediening hebben aangetipt. Ten opzichte van vorige toestellen van de Japanse multinational is vooral dat Home-menu er sterk op vooruitgegaan. Het beeld van de lopende tv-uitzending is nog steeds te zien, voorzien van het bijbehorende

Sharp App

De nieuwe app van Sharp in actie op een iPad. Van boven naar beneden zijn de schermen te zien voor de bediening van de tv, de besturing van de mediaspeler (die weer meer videoformaten aankan) en het starten van de apps in Aquos Net+. Een foto vastgelegd op de iPad hoeft maar te worden aangetipt om hem op het televisiescherm te laten verschijnen.

geluid, terwijl daaronder de verschillende smartmogelijkheden voorbijkomen.
En daar is Aquos Net+ er dus één van. Kiezen we daarvoor, dan verdwijnen beeld en geluid van de uitzending en krijgen we het ‘oude’ app-overzicht voorgeschoteld. Dat kan naar eigen inzicht worden ingericht. Apps laten zich bovendien verwijderen en toevoegen.

Internet is een van de direct gepresenteerde apps. Deze eenvoudige browser laat zich bedienen met de meegeleverde afstandsbediening, maar sinds kort stelt Sharp ook een eigen applicatie beschikbaar, voor zowel iOS (Apple) als Android. Met deze app kan niet alleen de tv worden bediend, maar bijvoorbeeld ook een internetadres of een zoekterm worden ingegeven. Heel belangrijk, want het met de pijltjestoetsen van de afstandsbediening letter voor letter invoeren van zo’n stukje tekst is natuurlijk niet meer van deze tijd.

Uitgesteld kijken

Dit alles is natuurlijk pas mogelijk nadat de tv verbinding heeft weten te leggen met de router van het thuisnetwerk. Dat kan draadloos met behulp van de meegeleverde dongle, maar zeker als het aankomt op een vlekkeloze weergave van bijvoorbeeld HD-materiaal, zelf geschoten of afkomstig van YouTube, geven we de voorkeur aan een netwerkkabel. De aansluiting daarvoor bevindt zich op de achterzijde van de behuizing, samen met onder andere vier stuks HDMI, drie keer USB, een Scart en een VGA. Overigens is de behuizing van de LC-60LE857E hoogwaardig uitgevoerd en deels uit metaal vervaardigd.

Via de netwerkverbinding communiceert de tv natuurlijk ook met de smartphone of de tablet waarop de door Sharp ontwikkelde app is gedownload. Zijn er op het betreffende mobiele apparaat foto-, video- of muziekbestanden opgeslagen, dan kunnen die met speels gemak door de tv worden weergegeven. Het opzoeken en vervolgens aantippen van het betreffende bestand is daarvoor voldoende.
Hetzelfde moet mogelijk zijn met bestanden die zijn ondergebracht op eveneens tot het thuisnetwerk behorende computers of servers. Elders in deze ‘smartuitgave’ van Digital Movie wordt daar op ruime schaal aandacht aan besteed, maar tijdens deze eerste kennismaking met de 60LE857E zijn wij daar nog niet aan toegekomen.

Wel hebben we gekeken en geluisterd naar op een USB-stick vastgelegde content, eveneens bestuurd via de nieuwe app van Sharp. De op zo’n geheugenstick dan wel USB-harddisk beschikbare opslagruimte kan bovendien worden gebruikt voor het vastleggen of onderbreken van een tv-programma. Ook uitgesteld kijken, bijvoorbeeld een half uur na het begin van een film, behoort tot de mogelijkheden. Dankzij deze optie kunnen reclameblokken worden overgeslagen.

Plus geel

Al vaker hebben we laten doorschemeren liefhebber te zijn van de Sharp Quattron-techniek (zie onder andere Digital Movie september 2012). Kort gezegd houdt deze techniek in dat elk beeldpunt is samengesteld uit een rode, een groene, een blauwe én een gele subpixel. De meest recente versie van de Quattron-techniek leidt bij de LC-60LE857E tot een uitstekende beeldkwaliteit. Omdat het de fabrikant is gelukt de transistor die nodig is om een beeldpunt aan te sturen verder te verkleinen, is er meer ruimte vrijgekomen voor het beeldpunt zelf. Met als gevolg dat het scherm nog iets meer licht doorlaat. Dat levert een schitterende helderheid op, terwijl er toch sprake is van een zeer goede zwartweergave.

Die combinatie van helderheid en contrast komt goed tot haar recht tijdens de weergave van 3D-beelden. Daar kijken we naar met behulp van een via Bluetooth aangestuurde actieve bril. Het gebruik van zo’n bril gaat onvermijdelijk ten koste van de helderheid, maar omdat daarvan ruim voldoende voorhanden is, krijgen we een voortreffelijke 3D-weergave voorgeschoteld. Overigens levert de beeldfrequentie van 800 hertz daar eveneens een positieve bijdrage aan. Dankzij deze hoge frequentie worden bewegingen in beeld vloeiend weergegeven, ook bij 3D.

Ten slotte introduceert Sharp met de televisies in de LE857E-serie de zogenoemde Wallpaper Mode. Zet u de tv uit, dan wordt een van de schilderijen die in het geheugen van de tv zijn opgeslagen op het scherm gebracht. Met een beperkte helderheid en mede daardoor een verbruik van slechts 30 watt. Kijkt u liever naar een foto uit uw eigen collectie? Ook dat kan.

Conclusie

Met de LC-60LE857E brengt Sharp een fraai vormgegeven tv op de markt die tot het weergeven van beelden met een uitstekende kwaliteit in staat blijkt. Het grote schermformaat maakt dat de kast groot genoeg is om met behulp van een subwoofer een goede geluidskwaliteit tot stand te brengen. Ten opzichte van eerder door ons geteste modellen van Sharp zijn de smartmogelijkheden verder uitgebreid. Ook zijn ze dankzij de nieuwe app voor iOS en Android veel beter toegankelijk. Toch kennen we concurrenten die een stap verder zijn, met name waar het de integratie van internet en televisie betreft.

 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Check Also
Samsung Smart-tv UE46F8000
Review Samsung Smart-tv UE46F8000
Tv-kijken anno 2013 Samsung mogen we gerust koploper noemen als het gaat om smart. Met ...