Sigma 100-400 mm F5.0-6.3 DG DN OS Contemporary: Prima telezoom!

Redactie Accessoires Reviews

Archief Digital Movie 136-2020
Een 100-400 mm teleobjectief vormt bij full frame camera’s de logische uitbreiding op een 24-105 standaardzoom. Ideaal voor actie, sport, evenementen, theater, wild en landschappen. Er zijn echter al gauw twee bezwaren: behoorlijk aan de prijs en groot plus zwaar. De Sigma 100-400 mm F5.0-6.3 DG DN OS Contemporary ondervangt beiden op de  L-mount-camera’s van Panasonic, Sigma zelf en Sony E-bajonet.

Bij full frame dekt dit Sigma Contemporary objectief de belangrijke brandpuntsafstanden van 100-400 mm. Bij APS-C op de Sony E-mount wordt dit bereik met 1,5 vermenigvuldigd, dus een 150-600 mm. De lichtsterkte van F 5.0 tot F 6.3 is voldoende voor de meeste opnamesituaties en je kunt desgewenst altijd nog de ISO-waarde verder verhogen. Bovendien presteert deze telezoom met volle opening al meteen goed.

Constructie
Het Sigma 100-400 mm F5.0-6.3 DG DN OS Contemporary objectief is uitgevoerd in een stemmig zwarte legering van aluminium en kunststof. Dat maakt de lenstubus en ombouw degelijk, minder zwaar en tevens een stuk goedkoper. De constructie is stof- en spatwater dicht voor normale omstandigheden.
Er zijn twee lekker brede instelringen met een goede comfortabele grip bestaande uit een geribbelde rubberen bekleding. Eentje voor het zoomen en eentje voor de scherpstelling. Tijdens het uitzoomen wordt de tubus 8 cm langer. Het zoomen gaat dermate gladjes en soepel dat je met gemak push-pull kunt gebruiken.
Er zijn een aantal bedieningsschuifjes en knoppen. Je kunt de tubus vergrendelen zodat deze bij het kantelen van de camera niet verschuift. Bij het scherpstellen valt er uiteraard te kiezen tussen automatisch (AF) en handmatig (MF). De begrenzer van de scherpstelling kent drie standen: volledig, zes meter tot oneindig en close-ups tot zes meter. Voor onderwerpen buiten die zes meter werkt de tweede stand het snelst bij de focussering (korter traject). Met de
AF-Lock-toets wordt deze Sigma-zoom vergrendeld op een bepaalde scherpstelafstand.
De uitstekende beeldstabilisatie kent de standen: Standaard een stand voor het meetrekken (pannen) en uit. In de praktijk levert de OIS een winst van vier stops op.
De lengte van de 100-400 mm F5.0-6.3 DG DN OS Contemporary bedraagt 197 mm. Het gewicht is 1,135 kg. Een filtermaat van 67 mm is heel gangbaar en betaalbaar.
Een gedegen kunststof zonnekap met profiel wordt meegeleverd. Als je een statiefgondel wil is de TS-111 los verkrijgbaar. Voor het verder programmeren en updaten van dit Contemporay objectief gebruik je de USB Dock UD-II.

Praktijk

Wij probeerden de 100-400 mm F5.0-6.3 DG DN OS Contemporary uit bij enkele Panasonic-camera’s uit de S-familie. Op de grotere camerahuizen ligt het objectief redelijk tot goed in evenwicht. Bij de kleinere Lumix S5 heb je een beetje een topdown-effect. De effectieve beeldhoek bedraagt 24-6 graden.
De scherpte en het contrast zijn bij alle brandpunten en ook de grote diafragma-openingen verrassend goed. Zeker voor gewone fotografie en voor 4K-8K video flink boven de middenmaat bij full frame. Met 22 lenzen in 16 groepen waaronder een kunstmatig fluorietelement en 4 SLD lenselementen tegen de chromatische aberratie haalt Sigma best veel uit de optische kast. Wie echt het onderste uit de kan wil zal vele malen meer geld moeten neertellen.
Het diafragma bestaat uit negen bladen. De Bokeh is ronduit aangenaam. Ook op het gebied van dichtbijfotografie is deze 100-400 mm zoom interessant. Bij 100 mm kan je tot op 1,12 meter en bij de 400 mm tot op 1,6 meter werken. De vertekening is gering, wat kussenvormig. Bij fotografie valt dit via lensprofielen makkelijk te compenseren. In geval van video raden wij het werken op statief en liefst op volle opening. Treffende close-ups en een fraaie onscherpte doen de fullframe mogelijkheden van de camera dan optimaal uitkomen. Dankzij de stappenmotor, die is geoptimaliseerd voor zowel fase- als contrastdetectie autofocus, verloopt het scherpstellen als een trein.
Samenvattend: Veel optische en creatieve kwaliteit voor alleszins een schappelijke prijs.

Ulco Schuurmans

Prijzen & Info
Sigma 100-400 mm F5.0-6.3 DG DN OS Contemporary € 999,-
Sigma Benelux, www.sigmabenelux.com

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Check Also
Tips & Trucs van Video College: een goede voorbereiding is het halve werk
Archief Digital Movie 136-2020 Wat mag er niet ontbreken in een foto- of videoproductie? Inderdaad, ...