SIGMA 70-200 mm F2.8 DG OS HSM Sports: Lichtsterke optische krachtpatser

Redactie Accessoires Reviews

Archief Digital Movie 126-2019
De 70-200 mm behoort tot de drie populairste zoomobjectieven. Zeker als dit objectief ook nog eens met F2.8 heel lichtsterk is en een fraaie Bokeh heeft. Ideaal voor landschappen, close-ups, sport, natuur, portretten en natuurlijk ook het videofilmen met de systeem- of spiegelreflexcamera. Reden genoeg om het SIGMA topmodel de 70-200 mm F2.8 DG OS HSM Sports eens onder de loep te nemen.

Er zijn drie veel gevraagde type verwisselbare kleinbeeld zoomobjectieven bij de fullframe foto- en videografie: De 28-70 mm, de 24-105 mm en de 70-200 mm. Daarmee bestrijk je voor circa 90 % de meest gebruikte brandpunten voor de bijpassende opnamesituaties. De gevorderde amateur en vakman/vrouw eist daarbij ook vaak een hoge continue (het diafragma verandert niet tijdens het zoomen) lichtsterkte, uitstekende optische prestaties met apo of low dispersion-glaselementen, een fraaie Bokeh, solide ontwerp en vloeiende bediening. Al deze objectief eisen zijn SIGMA wel toevertrouwd. De door Digital Movie geteste SIGMA 70-200 mm F2.8 DG OS HSM Sports objectief met Canon EF-vatting past prima in het andere rijtje F2.8 objectieven van deze fabrikant. Dat zijn de 14-24 mm F2.8 DG HSM Art en de 24-70 mm F2.8 DG OS HSM Art. Tevens zijn er twee aanvullende teleconverters leverbaar: SIGMA’s TC-1401 of TC-2001 teleconverter vergroot het bereik van dit objectief tot (respectievelijk) 98-280 mm F4 of 140-400 mm F5.6. N.B.: Bij APS- en cropfactor 1,6 wordt het brandpuntbereik 112-320 mm.

Licht en robuust
Lichtsterke 70-200 mm zoomobjectieven pakken al snel groot en zwaar uit. Dat is nu niet echt wat de sport en actie-fotograaf en videofilmer zoekt. Daarom gebruikt SIGMA een lichte en unieke magnesiumlegering. Tevens heeft deze Sportlijn een stof- en spatwaterdichte constructie en die bovendien nog is aangevuld met een olie- en waterafstotende coating op het voorste lenselement.
Bij uitdagende en extreme opnamecondities wil je jezelf ook niet druk maken over de beeldstabilisatie en accuraat scherpstellen.De SIGMA 70-200 mm F2.8 DG OS HSM Sports voorziet hiervoor in een intelligent OS-systeem met acceleratiesensor en het nieuwste algoritme dat panning in iedere richting mogelijk maakt. De supersnelle autofocus wordt aangestuurd door de HSM (Hyper Sonic Motor). Ook hier een verbeterd algoritme dat ogenblikkelijk reageert op de gekozen compositie en de actie voor de lens.

Low Dispersion glas
Weg met de chromatische aberraties. Dat doet SIGMA door dit zoomobjectief te voorzien van negen FLD (“F” Low Dispersion) glaselementen en één SLD (Special Low Dispersion) glaselement. In totaal in dit zoomobjectief dus 10 ELD (exclusive low-dispersion) glaselementen.
De optische resolutie van deze 70-200 mm valt ronduit indrukwekkend te noemen. Van het centrum tot de hoeken optimaal ragscherp. Er is een heel fraaie en egale Bokeh door het vrijwel elimineren van sferische aberraties. Dat geeft bijvoorbeeld hele mooie portretten en met de hoge lichtsterkte een goede filmische look.

Op de gebruikersmaat aanpassen
Je kunt deze SIGMA Sports-zoom lekker naar de eigen hand instellen. Aan de AF-knop kan je verschillende functies toewijzen. Dit gaat via het menu van de Canon-camera of via het optionele SIGMA USB DOCK-interface. Je kunt dit objectief dan naar eigen maat en smaak programmeren met de computer. Met behulp van deze instelbare functies past de foto/videograaf bijvoorbeeld de AF-karakteristieken aan voor de eigen voorkeur. De statiefgondel (Arca Swiss compatibel) is eveneens vervaardigd uit een magnesiumlegering. Lekker licht en robuust. Je kunt het gewicht van de zoomlens zowel in de horizontale als verticale stand stabiliseren en in slagen van 90 graden draaien. Verder noemen wij de handmatige override van de AF met twee fulltime-instellingen en de focuslimiter. Een vergrendelbare zonnekap en tas wordt meegeleverd.

Praktijk
Wij probeerden de EF-versie uit op een Canon 6D fullframe- en een Fujifilm T20 APS-C-camera (met adapter) en op een geleende Panasonic EVA fullframe camcorder. In één zin razendsnel plus heel accuraat bij de AF, optisch super, intelligent bij de OIS en AF, robuust gebouwd en toch nog redelijk compact voor een F2.8.
Bij een lichtsterkte van F2.8 voor een fullframe 70-200 mm zoom heb je uiteraard een behoorlijk groot objectief in de hand. Bij de 6D lag het allemaal toch wel aardig in balans en werd uw testredacteur ondersteund door een Joby-sling. Dat werkte prima. In geval van de kleine T20 met adapter was het een beetje wanverhouding. Toch konden wij ook hier prettig mee werken en waren de gemaakte opnamen boven verwachting. En bij de professionele EVA camcorder comfortabel op statief en zoveel mogelijk vooraf de scene uitkaderen.
Wij probeerden dit SIGMA objectief in een aantal testsituaties uit. Bijvoorbeeld vonden wij Sports en lichtsterk goed passen bij indoorhockey. En een paar paarden leenden zich fraai voor het portret. Opvallend zijn de hoge optische prestaties over het gehele zoombereik. Dat zien wij helaas nogal eens anders. Wij vonden het fijn dat deze 70-200 mm naar de eigen maat en smaak valt in te stellen c.q. programmeren. Idem de focus limiter en manual override. De Bokeh mag er wezen, er zijn nauwelijks vertekeningen, vervormingen of aberraties. En de geringe scherptediepte is naast portretten ook heel geschikt voor de filmische look.

Conclusie
Samenvattend is de SIGMA 70-200 mm F2.8 DG OS HSM Sports een ware optische krachtpatser in zijn klasse. Een treffend voorbeeld dat onafhankelijke objectiefmerken net zulke goede lenzen kunnen bouwen als de originele fabrikanten. Aanbevolen bij zowel foto als video voor high-end sport, natuur, evenementen, portretten en landschappen.

Prijs & Info
SIGMA 70-200 mm F2.8 DG OS HSM Sports € 1.599,-
Sigma, www.sigmabenelux.com/nl

Ulco Schuurmans

 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Check Also
Bowers & Wilkins Formation: Highest Form of Sound
Archief Digital Movie 127-2019 Bowers & Wilkins introduceert Formation: draadloze producten voor geluid overal in ...