SIGMA fp L: compacte eigenzinnige L-mount camera met 61MP

Redactie Fotocamera Reviews

Archief Digital Movie 141-2021
SIGMA vaart een opmerkelijke en interessante koers wat betreft L-mount camerabody’s. Het model fp met full frame 24 MP 35 mm sensor wekte in 2019 al de nodige verbazing en ook waardering om diens zeer compacte bouw, eigenzinnige maar tevens best ergonomische bediening en goede prestaties bij video en foto. Nu is het de beurt aan de L-versie met 61 Megapixels, een verbeterde hybride AF, meervoudige crop-zoom en de unieke QR-code sharing aan boord.

Uiterlijk is het enige verschil tussen de SIGMA fp uit 2019 en de nieuwe L-versie de ingegrafeerde L op de body. Die L staat voor 61 MP en niet de aanwezige L-mount op de body. Een oplossendvermogen van 61 Megapixels biedt zowel grote voordelen voor de foto- als videograaf. Bij de fotografie krijg je duidelijk zichtbaar meer detail en scherpte in de opnamen. Afdrukken in posterformaat vormen geen enkel probleem. Een aantrekkelijke keuze voor landschaps- en studiofotografen.
Bij video gaat het zowel om de hoogst mogelijke resolutie bij UHD 4K als het elektronisch flink kunnen inzoomen (cropping) bij toch nog een hoge videoresolutie. Hiermee beweegt de SIGMA fp L zich op het terrein van de cinematografen. Dankzij de L-mount is er een ruime keuze aan hoogwaardige objectieven met een zeer hoge scherpte, fraai contrast, prachtige Bokeh en filmische Look. Naast van SIGMA ook van Leica en Panasonic.

Uitvoering
De SIGMA fp-camera’s zijn zo’n beetje de kleinste verkrijgbare spiegelloze camerabody’s met L-mount en een full frame beeldsensor. Kaal weegt de fp L 375 gram en meet 113 x 70 x 45 mm. Dat gewicht neemt uiteraard toe bij het plaatsen van een objectief en desgewenst de optionele EV-F 11 elektronische opsteekzoeker. Ondanks dit relatieve gewicht gaat het wel degelijk ok een robuust diecast aluminiumlegering en spatwater/stofdichte camerabehuizing.
Het hart van de SIGMA fp L bestaat uit de nieuwe 61 MP (9520 x 6328 pixels) van achter aangelichte CMOS Bayer-sensor. Net als bij de gewone fp dus geen Foveon-sensor. Met een low-pass filter reduceert SIGMA aliasing en het Moiré-effect. Een flinke heatsink zorgt er voor dat sensor niet warm loopt en je lekker lang in de hoogste resoluties kunt blijven doorfilmen. Volgens ingewijden heeft deze sensor zo ongeveer dezelfde specificaties als die van de Sony Alpha 7R IV fullframe camera.
De sluiter is geheel elektronisch, zonder shutter shock en behoorlijk geruisloos. De vervorming is, als deze al optreedt, minimaal. Wel kan er een rolling shutter effect optreden.  In de burstmodus kan de fotograaf tien beelden per seconde schieten. N.B.: De fp haalt weliswaar 18 fps maar bij een dermate hoge resolutie als 61 PS is 10 fps heel goed.
De kortste sluitertijd bedraagt 1/8000ste seconde. Alle instellingen, communicatie met de camera en de beeldbeoordeling spelen zich af op het 3.15 inch 3:2 LCD-touchscreen met 2,1 K aan dots. Het beeldscherm is voldoende scherp en valt ook bij wat meer licht goed uit te lezen. Zoals gezegd kan je een optionele EV- F11 elektronische zoeker op de fp L-body plaatsen. Het hybride AutoFocus-systeem met 49 scherpstelpunten werkt met zowel fasedetectie als contrast-gebaseerd. Welke methode er wordt toegepast hangt onder andere van de gekozen cropfunctie en desbetreffende cameramodus af. In het algemeen werkt deze hybride AF snel en betrouwbaar. Gezicht- en oog-detectie zijn aan boord. De beeldstabilisatie (werkt in de .MOV-modus) is van het elektronische type. Gaarne de volgende keer een volwaardig IBIS-systeem. Een goed alternatief vormt een L-mount objectief met interne optische beeldstabilisatie. Er is een UHS-II SD-slot beschikbaar.

De EV-F11 elektronische zoeker
De SIGMA fp L heeft geen accessoireschoen. Hoe steek je daar dan een EVF op? SIGMA doet zulks via het koppelen aan de linkerzijde (van achteren gezien) op de fp L-body. Er zijn die ¼ inch schroefdraadbevestigingen beschikbaar. Verder naar keuze in te pluggen in de HDMI-, of USB-C-poort. Het gaat om een 0,5 inch OLED elektronische zoeker met een zeer scherpe 3,8 miljoen dots. De vergroting bedraagt 0,83 maal en je kunt de diopter verstellen van -4 tot + 3 dpt.
De EV-F11 zoeker maakt van de SIGMA fp L een soort meetzoekercamera. Dat heeft zo zijn voordelen bij fotografie en kan ook bij video wel van pas komen. Handig is het 90 graden naar boven kunnen klappen van de EVF. Verder verschaft de EV-F11 ook een 3,5 mm stereo minijack voor audio die op de fp L-body zelf ontbreekt. Idem voorziet de viewfinder in een USB-C output voor externe recording naar SSD. Omschakelen tussen het touch-screen en de zoeker verloopt via een knop achterop de EV-F11. Helaas draagt de EV-F11 natuurlijk wel 114 gram en 44.6 x 91.7 x 56.1mm extra bij aan de eerst zo compacte camerabody.

Bediening en modulair-ontwerp
De meeste bedieningsknoppen zitten aan de achterzijde rechts naast en onder het viewerscherm. Onder andere de menuknop het muiswiel en toetsen voor toon, kleur, modus, AE, het afspelen, QS (snel menu) en de beeldschermstand. Bovenop vind je de aan/uit-knop, ontspan-, record- en opnamekeuzeknop plus een draaiwiel om de ontspanknop.
Met de kleur- en toontoetsen voorziet de SIGMA fp L in een groot aantal mogelijkheden voor beeldbewerking. Het Quick Set-menu biedt snel toegang tot de meest gebruikte functies. Een enkel schuifje schakelt naadloos tussen foto en video.
Vanuit de optiek van de camerabouwers bij SIGMA is de fp L in de eerste instantie een modulair ontwerp. Dat kan de gebruiker helemaal naar de eigen videohand en het beoogde opnamedoel zetten. Tevens zijn er drie standaard statiefaansluitingen, bodem en de beide bodyzijden. Daarop bevestig je de SIGMA accessoires, rigs, drone-ophanging, sliders, gimbals etc. Een kleine extra hangreep wordt aanbevolen.
Voorop staan uiteraard de uitstekende L-mount objectieven van onder andere SIGMA zelf. Je kunt echter ook terecht bij Leica, Panasonic en via de SIGMA MC-21 adapter de Full Frame-EF-lenzen van Canon. Naar keuze objectieven met een OIS of gebruik maken van de elektronische beeldstabilisatie in de fp L-body.
Meegeleverd wordt de opschroefbare hotshoe (accessoireschoen) HU-11. Die opent de weg naar het bevestigen van microfoons, videolampjes en extra viewerschermpjes en/of externe AV-recorders. Je bevestigt deze aan de linker zijde van de body via de statiefaansluiting, geleidepin en hot contacten met de fp L-body. De HDMI-uit en USB-connector blijven bereikbaar. Voor een betere grip hier nog een handgreep overheen zetten.

Dual ISO en Crop
Net zoals menig andere geavanceerde camcorder- en systeem-camera past SIGMA in de fp L Dual ISO voor het videofilmen of fotograferen bij gewoon of minder licht. Bij video gaat het om de basiswaarden 100 en 250. In geval van 12 bits RAW recording naar een SSD-drive om  ISO 100 en 12.500. Bij foto betreft het ISO 100 en 400.
Het croppen oftewel elektronisch inzoomen kan zowel via het gebied aangeven op het LCD-scherm als te kiezen preset-instellingen 9,5K, 6,2K, 4,8 K, 4K UHD en 2K Full HD. Er zijn vijf vergrotingsfactoren 5x: 1x, 1.53x, 2x, 2.5x and 5x. Dan houdt je aan Megapixels over: 1.5x zoom op 26MP, 2x zoom op 15MP, 2.5x zoom op 9.8MP, of 5x zoom op 2.5MP.

Verdere specificaties
De standaard BP-51 LithiumIon-accu haalt ruim 200 foto’s en tegen een uurtje bescheiden video. Bij meer intensieve klussen verdient externe voeding via de USB-C-connector daarom de voorkeur. Met een flinke powerbank komt de gebruiker zo een stuk verder van de niet al te grote capaciteit van de eigen SIGMA-accu.
Gebruik je meer fp L-camera dan kunnen de instellingen met behulp van een QR-code aan elkaar worden overgedragen. Welkom als je met meerdere fp L-camera’s opneemt. Scheelt in de nabewerking voor onderlinge cameraverschillen.
De SIGMA fp had al 13 kleurprofielen aan boord. De L-versie doet daar nog twee extra bij: Duotone (10 contrasterende kleurgradiënten) en Power Blue (voegt een koele bleke tint toe).
Voor wie graag opnamen bij lage ISO-waarden maakt en meerdere opnames (vanaf statief geschoten) wil combineren zijn daar de Low ISO Expansion en Compositing-opties. De normale ISO-range loopt van 100 tot 25.600, dit valt uit te breiden naar 102.400. De lage ISO-waarden omvatten 6, 12, 25 en 50. Heel praktisch en welkom zijn de focus peaking, diverse zebra’s, waveform-weergave en de beheersing van de sluiterhoek in plaats van de sluitertijd. Net als bij de fp beschikt de SIGMA fp L over de modus Director Viewfinder. Hiermee simuleert de camera dezelfde previews van highend-camcorders zoals die van Arri, Red en Sony. Er is geen WiFi-connectie voor een smartphone.

Videoprestaties
De 64 MP SIGMA fp uit 2019 was al een best goede videocamera. Wat draagt de L-versie dan nu verder bij aan de videoprestaties? Zoals gezegd biedt 61 MP extra reservecapaciteit bij het aantal pixels dat straks voor het optimale resultaat wordt opgenomen. Daarnaast de elektronische zoomfuncties zonder verlies aan masterkwaliteit. Intern voorziet de SIGMA fp l in 8 bit Cinema DNG-opnamen. Extern is dat 10 of 12 bit naar een SSD via de USB-connector. Gebruik je de HDMI uit dan zijn zelfs  ProRes RAW op een Atomos recorder  en BRAW naar een Blackmagic Video Assist mogelijk.
Er zijn meerdere uitleesmogelijkheden voor video bij de 61 MP-sensor:
1. Een interne .MOV-verwerking.
2. 10 bit DNG Cinema.
3. 12 bit RAW skipping line modus. Deze laatste modus reduceert het effect voor een rolling shutter (snellere capture door de overgeslagen beeldlijnen). Bij Cinema DNG zitten er metadata bij die een vooraf ingestelde processingmethode bevatten. Het opgeslagen videobeeld ziet er dan meer af uit dan bij de ProRes. Bij dit laatste formaat stelt de camera (-gebruiker) alleen de minimale ruisreductie, verscherping en colour grading in. Deze parameters worden dan later in de postproduction verder bewerkt. Voor de hand ligt dat de 12 bit-bestanden bredere mogelijkheden bieden voor nadere toonbewerking en het dynamisch bereik.
De opnamen in UHS 4K zien er op 30 en 24 beelden per seconde uitstekend uit. Heel geschikt voor Cinema-doeleinden. In de standaardmodus is 4K UHD 3840 x 2160 pixels en bij de externe output komt daar DCI 4K4096 x 2160 pixels  bij.
De cropping komt goed van pas als de video/fotograaf al in het veld de juiste beelduitsnede wil vastleggen. Gezien de resolutieruimte die 61MP biedt is dat zonder meer mogelijk. Houdt er wel rekening dat bij de sterk croppen (kan tot vijf maal) de hoeveelheid beeldruis kan toenemen en de scherpte/detailweergave wat af. Wie echt de maximale masterkwaliteit in de opname wil bewaren cropt in de postproduction.

Fotoprestaties
Die 61 MP vormen een aantrekkelijke specificatie voor fotografen. Vooral vanaf statief en bij de wat lagere ISO-waarden vallen gewoon sublieme foto’s in het DNG-formaat te schieten. Tot ISO 6400 blijft de beeldruis prima binnen de perken. Sport en actie lukt redelijk met de 10 fps. Wel is het interne buffergeheugen daarvoor aan de krappe kant.
Het dynamisch bereik is magnifiek in deze prijsklasse. En de L-mount objectieven tekenen voor de hoogste prestaties. Let op met fors bewegende objecten: door de tijd die het kost om de grote sensor uit te lezen kan er vervorming optreden.
Aardig is de mogelijkheid voor een geanimeerd GIF-bestand op basis van geschoten foto’s.
De SIGMA fp L laat zich door het eigenzinnig ontwerp en prestaties bij foto en video moeilijk vergelijken met andere camera’s in hetzelfde marktsegment. Alleen de Sony A7R IV komt in de buurt. Deze camera scoort op sommige punten net iets beter doch is wel € 1.000,- duurder. Internationaal gezien is de SIGMA fp L goed voor de TIPA award 2021 voor beste foto/videocamera in dit genre.

Conclusie
Veel hangt af van hoe je de SIGMA fp L gaat inzetten. Helemaal kaal als ‘vestzak fullframe-camera’ of verder aangekleed met de EV-F11 zoeker en handgrepen. Dat bepaalt de uiteindelijke omvang en het gewicht. Samenvattend een video/fotocamera voor de liefhebber van compact, eenvoudige bediening, 61 MP fullframe en de brede keuze aan L-objectieven.

Prijzen & Info
SIGMA fp L body € 2.499,-
SIGMA fp L met EV-F11 zoeker € 2.999,-
SIGMA Benelux, www.sigmabenelux.com/nl

Ulco Schuurmans

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Check Also
Panasonic de DC-BS1H: een veelzijdige box-camera
Met trots kondigt Panasonic de DC-BS1H aan, de nieuwe full-frame LUMIX DSLM box-camera. De LUMIX ...