SIGMA fp L-mount: De kleinste 4K Full Frame spiegelloze cinema- en fotocamera

Redactie Fotocamera Reviews

Archief Digital Movie 131-2020
Een borstzak-model 4K Full Frame L-mount systeemcamera voor zowel videofilmen als fotografie? Dat is de nieuwe SIGMA fp spiegelloze systeemcamera. Niet alleen verrassend klein en lekker compact maar ook nog eens met verrassend goede opnamespecificaties en op maat modulair uit te breiden. Dit fp-model zal vooral de met lichte camera’s werkende cinematograaf en reportage- of straatfotograaf aanspreken en geen al te groot gat in het hobbybudget slaan.

In feite kan je bij de SIGMA fp over een op de gebruiker gecentreerde systeemcamera spreken. Wie Full Frame UHD met L-mount, modulaire bouw, lekker compact plus relatief licht van gewicht en cinetoepassingen tegen een betaalbare prijs zoekt hoeft niet verder te kijken. De cinematografische prestaties zijn indrukwekkend. Maar vlak ook de fotografie niet uit. Wel zijn er enkele beperkingen zoals het standaard ontbreken van een zoeker (EVF), het TFT-scherm kan niet draaien of kantelen, geen interne grijsfilters en er is geen hoofdtelefoonaansluiting op de body.

Kenmerken en specificaties
Dat Full Frame systeemcamera‚Äôs met de L-vatting voor objectieven geen grote zware body‚Äôs behoeven te zijn bewijst de SIGMA fp. Een heerlijk compacte en lichte zoekerloze Full Frame camera met 24,6 miljoen MPs en best interessante videospecificaties. De letters fp zouden staan voor ‚Äėfortissimo pianissimo‚Äô. In ieder geval bespeelt de SIGMA fp zowel die videofilmer als fotograaf op een nieuwe attractieve en inspirerende wijze. Je schakelt met een dedicated schuifje bovenop de camerabody snel tussen cine en still. Er zijn aparte ontspan/startknoppen voor foto en video.
De beeldsensor is niet zoals verwacht de 60 Mps SIGMA Foveon (die komt nog) maar een full-frame (35.9 mm x 23.9 mm) Back-illuminated Bayer CMOS sensor met 24.6MP (6,072 x 4,056 pixels). Het kleurfiltersysteem is van het RGB primaire kleuren-type. Opmerkelijk is het ISO-bereik: Standaard 100-25600. Uitgebreid ISO 6(!), 12, 25, 50, 51200, en 102400). Je kan dus heel lage en hoge gevoeligheden instellen.
De afmetingen van het camerahuis zijn 112.6 x 69.9 x 45.3 mm en het gewicht bedraagt slechts 422 gram (inclusief accu en SD-kaart). Kleiner en lichter valt in deze 4K videoklasse eigenlijk niet te vinden. Onder meer ook heel geschikt voor gebruik met de wat zwaardere drones. De achterzijde van de SIGMA fp-body wordt gedomineerd door het 3.5 inch TFT-aanraakscherm met 2.100.000 dots en een beeldverhouding van 3:2. Wat er op dit touchscreen te zien is hangt af van de gekozen opnamemodus en door de gebruiker geselecteerde voorkeur(en). De meeste bedieningsknoppen zitten aan de achterzijde rechts naast en onder het viewerscherm. Onder andere de menuknop het muiswiel en toetsen voor toon, kleur, modus, AE, het afspelen, QS (snel menu) en de beeldschermstand. Bovenop vind je de aan/uit-knop, ontspan-, record- en opnamekeuzeknop plus een draaiwiel om de ontspanknop.
De body is spatwater- en stofdicht. De diecast aluminium-legering biedt voldoende stevigheid en de warmte tussen sensor en display wordt via een heatsink afgevoerd.

Het modulair-ontwerp
Vanuit de optiek van de camerabouwers bij SIGMA is de fp in de eerste instantie een modulair ontwerp. Dat kan de gebruiker helemaal naar de eigen videohand en het beoogde opnamedoel zetten. Tevens zijn er drie standaard statiefaansluitingen, bodem en de beide bodyzijden. Daarop bevestig je de SIGMA-accessoires, rigs, drone-ophanging, sliders, gimbals etc.
Voorop staan uiteraard de uitstekende L-mount objectieven van onder andere SIGMA zelf. Je kunt echter ook terecht bij Leica, Panasonic en via de SIGMA MC-21 adapter de Full Frame-EF-lenzen van Canon. Naar keuze objectieven met een OIS of gebruik maken van de elektronische beeldstabilisatie in de fp-body. Meegeleverd wordt de opschroefbare hotshoe (accessoireschoen) HU-11. Die opent de weg naar het bevestigen van microfoons, videolampjes en extra viewerschermpjes en/of externe AV-recorders. Je bevestigt deze aan de linkerzijde van de body via de statiefaansluiting, geleidepin en hot contacten met de fp-body. De HDMI-uit en USB-connector blijven bereikbaar. Voor een betere grip hier nog een handgreep overheen zetten.

Accessoires
In de basisuitvoering heeft de SIGMA fp alleen een groot viewerscherm aan de achterzijde. Wie toch een echte soort zoekerfunctie wil kan daarvoor de LVF-11 aanschaffen. Dat is feitelijk een opsteek-zoekerkap om over het viewerscherm te plaatsen. Je krijgt daarmee een vergroting van 2,5 maal en afscherming tegen invallend omgevingslicht. Anders kan je via de HDMI nog een extern viewerscherm in de accessoireschoen steken. Een ander bevestigingsaccessoire is de baseplate BPL-11. Die zit al standaard bij de LVF-11. Je kunt hem ook los kopen om andere accessoires via de bodemplaat aan de SIGMA fp te bevestigen.
Er zijn drie typen extra handgrepen. De opklembare HG-11 is bedoeld voor net dat extra beetje grip bij het gebruik van langere objectieven, extra opsteekaccessoires of grote gebruikershanden. Het type HG-21 heeft een forse handgreep en wordt bevestigd via de statiefaansluiting op de bodemplaat. Heel geschikt voor de zwaardere cineobjectieven en forse telelenzen. Er zit geen extra accu in deze handgreep. Voor wie een handgreep onder de bodemplaat van de camera prefereert is er de BG-11 . Dat zal een aantal uit de hand-videofilmers bekoren.
De SIGMA MC-21 Mount Converter is de lensadapter voor de bezitter van objectieven met de Canon Full Frame EF-vatting. Dat geeft toegang tot een breed scala en video- en foto-objectieven en wie deze al heeft behoeft dat niet nogmaals extra te investeren.
De afstandsbedieningskabel CR-41voorziet in de standaard opnamefuncties en een extra 3.5 mm microfoonaansluiting. Je kunt echter ook een smartphone voor de afstandsbediening toepassen. En voor de fotografen voorziet de elektronenflitser EF-630 SA-STTL in licht voor donkere scenes en het opvullen van schaduwen of bevriezen van beweging. De HU-11 hotshoe zit daar standaard bij. Verder kan de videofilmer de SIGMA fp natuurlijk ook zelf uitgebreid aankleden met behulp van rigs, cages en andere bevestigingsbeugels.

Videomogelijkheden
De voornaamste filmkracht van de SIGMA fp zit hem in de Full Frame UHD video-opnamen op 25/30P. Met 24.6MP (6,072 x 4,056 pixels, 6K) heeft de sensor voldoende overcapaciteit om bij opnamen in de 4K-resolutie samen met de hoogwaardige L-mount objectieven een zeer fraai videoplaatje neer te zetten. Hetgeen dan ook zonder meer gebeurt.
De opnameformaten omvatten CinemaDNG 8bit/10bit/12bit)/MOV:H.264 (ALL-I / GOP). De beeldsnelheden zijn 3.840 x 2.160 (UHD 4K)/23.98p, 25p, 29.97p, FHD (1.920 x 1.080)/23.98p, 25p, 29.97p, 59.94p, 100p, 119.88p. Voor de bioscoopfilmer lonkt de 12-bit CinemaDNG 4K UHD video op 24p. Dus volop geschikt voor hoogwaardige cinematografische opnamen in UHD, Full HD en slow motion.
De AF gaat met behulp van de contrasttechniek. In de praktijk met 49 selectiepunten in de selectiemodus, de Free Movent-modus, de Eye Detection AF-modus en Tracking AV-modus. Dat is voor video ruim voldoende. Er is keuze uit de AF-opnamestanden single AF, Continuous AF (met moving object voorspelling-functie) en Manual Focus. In de praktijk zijn de scherpstelfuncties snel en accuraat. Alleen het vasthouden van bewegende objecten kan soms lastig zijn.
De interne elektronische beeldstabilisatie (IS) doet zijn werk naar behoren. In een aantal gevallen kan de OIS van objectieven deze verder aanvullen of vervangen.
Het relatief goed klinkende Audio Formaat is Linear PCM (2ch 48kHz/16bit). Er is geen uitgang voor de hoofdtelefoon. Dat valt te omzeilen via een extern device op de HDMI- of USB-uitgang. Via de USB3-poort  (CDNG 12 bit) valt een portable SD-recorder aan te sluiten. De HDMI-output (4:2:2 8 bit) is compatibel met de ATOMOS Ninja Inferno en Blackmagic Video Assist 4K.
In de Cinemode is tijdcode zichtbaar. Verder zijn er Zebra-patronen en wavevormmonitoren.
Te wensen over blijven nog: 60P bij 4K en bij CinemaDNG wel interne beeldstabilisatie (nu nog alleen bij .MOV en previewing tijdens opname. Dat komt vermoedelijk nog bij toekomstige firmware updates.

Extra cinematografie
Nog enkele voor cine belangrijke eigenschappen. Met de Tone-knop krijg je een curve en histogram om de schaduwen en hoge lichten bij te trekken. De Color-knop geeft toegang tot de verschillende picturefiles (levendig, standaard neutraal, portretstand, Cine e.a.). En de kleurenmodus Teal and Oranje benadrukt de oranje tinten (Orange zoals je veel in huidtinten aantreft) en zet deze contrastrijk af tegen de blauwe kleuren (Teal). Dat is in Hollywood een veelgebruikte color grading kleurtechniek ook aangenaam warmte tinten en kleurdynamiek in de videofilm te brengen. Een flat logging picture profile ontbreekt, maar zal volgend jaar worden toegevoegd.
De HDR-shooting maakt met behulp van de elektronische sluiter bij video twee beelden tegelijk. Bij elkaar opgeteld ontstaat er een brede High Dynamic Range-weergave. Met de functie Cinemagraphs maak je geanimeerde GIF-bestanden van foto’s. Video opslaan als RAW of All Intra staat ter beschikking. De display laat bij video in plaats van sluitertijden de opnamehoek van de elektronische sluiter zien.
Een voor professionele cinematografen heel interessante functie is de zogenaamde Directors Viewfinder. Dat wil zeggen een zoeker waarop de regisseur het beeld gemaakt met een bepaalde camera en objectief er uit gaat zien.
Het is daarmee de bedoeling om de opname door superprofessionele cinecamera’s zoals die van de Alexa LF/65, Sony Venice, Red en Arri ter plekke als cameraprofiel te emuleren. Je ziet daarmee na het aanbrengen van de optionele LCD viewvinder/diopter hetzelfde als het oog van de genoemde procamcorders. Bevestig het cineobjectief, kies de camerapreset en beoordeel met de loep-attachment. Ideaal om ter plekke eerst cinematografisch polshoogte te nemen alvorens allerlei zware en dure apparatuur op te moeten stellen.
Verder noemen wij het kunnen nabootsen van anamorfische objectieven en het aanbod van speciale SIGMA cinelenzen. Bij grotere projecten overschakelen op SSD-recording.

Fotografie
De SIGMA fp is in de praktijk ook best een goede fotocamera. Zij het met wat minder mogelijkheden dan de tophybridemodellen in deze systeemcamera-sector. Er is met de schakelknop voor de gebruikersmodus goed over nagedacht. In de stand Still (= foto) krijg je een display die precies ge√ęnt is op de wensen van de fotograaf.
Tot de opnamespecificaties behoren onder andere Lossless compression RAW(DNG) data12/14 bit, JPEG(Exif2.3), RAW(DNG)+JPEG. Er is keuze uit de aspectratio’s 21:9, 16:9, 3:2, 2:1, 4:3, 7:6, 1:1. De kleurruimte is sRGB/Adobe RGB. Met Fill Light breng je extra details in de schaduwen.
De opslag van de fotobestanden in naar keuze 12 of 14 bit RAW en JPEG. Behalve Full Frame kan je ook croppen (1,5) naar het APS-C-sensorformaat en idem dito objectieven inzetten. Bij de AF is er keuze uit gewoon AF, AF+MF, MF assist en magnified AF.
De geruisloze elektronische sluiter opereert tussen 30 seconden en 1/8000ste seconde. Naar keuze enkele opnamen of continue opnamen tot maximaal 18 fps. Er zijn 12 profielen/colormodes aan boord: Standaard, Vivid (levendig), Neutraal, Portret, Landschap, Cinema, Teal & Orange, Sunset Red, Forest Green, FOV Classic Blue, FOV Classic Yellow en Monochroom.
Zowel de aansluiting voor het statief in de bodemplaat en de beide voor de draagriem zijn ¬ľ inch. Zo kan je de SIGMA fp ook verticaal op het statief of beugel monteren. Verder pleiten voor de fotografie de ruime keuze uit originele L-mount en per adapter te bevestigen optisch hoogwaardige objectieven. Desgewenst kan de SIGMA fp ook croppen naar APS-C.
Je kunt met de foto’s van de SIGMA fp best goed thuiskomen maar veeleisende fotografen zullen naar een ander cameratype met meer instelmogelijkheden grijpen. Wie voor compact en voordelig L-mount gaat moet de SIGMA fp zeker op het keuzelijstje zetten. Wij ontvingen uit het veld enthousiaste reacties van straat-, reportage-, low-light- en actiefotografen.

Praktijk en conclusie
Cinema en foto L-mount in je binnenzak. Dat is een goede typering voor de SIGMA fp. Kwalitatief gezien een prima Full Frame L-mount camera die daarbij ook nog eens lekker compact en licht is. Sterke punten zijn verder de modulaire bouw voor video op maat, de duidelijke bedieningsmenu’s, ook heel geschikt voor fotografie en een aantrekkelijk prijs. Met name over de cinematografische mogelijkheden zijn wij heel tevreden. Bij de geluidsopnamen zijn bij voorkeur externe devices nodig.
Wij testten de SIGMA fp met een ‚Äėstandaard‚Äô F2.8 DG DN Contemporary 45 mm objectief. Heel geschikt voor primelens video en straatfotografie. Lichtsterk en van rand tot rand scherp! Als je de SIGMA fp met het standaard 45 mm objectief ter hand neemt vallen meteen op: Het relatief geringe gewicht, zeker als je bijvoorbeeld net een Panasonic S1-model vasthield. Lekker compact toch nog redelijk goed te hanteren. Er is rechts een duimsteuntje maar een extra handgreepje valt aan te bevelen. De body voelt echt solide en weersbestendig aan.
Over de kwaliteit van video, foto en het geluid niets dan lof. De ergonomie van de menufuncties (overzichtelijk doch net iets te veel submenu’s in de diepte), bedieningsknoppen en gegevens op het LC-scherm zijn van behoorlijk niveau. Het viewerscherm voldoet, liefst voorzien van een lichtkap of -schacht, goed om het te schieten beeld te beoordelen. Het enige minpuntje vonden wij de capaciteit van de intern op te laden Lithium-Ion-accu. Advies: Schaf een externe SIGMA BC-71 EU acculader met reserve exemplaren aan.
Samenvattend is de SIGMA fp een compact, opensysteem voor uitbreiding op maat en naadloos aansluitend bij de cinematografische en compacte L-mount-behoeften. Aanbevolen voor videomakers met cinematografische ambities en fotografen die er lekker compact met hoogwaardig L-mount op uit willen.

Prijs & Info
SIGMA fp body ‚ā¨ 999,-
Met SIGMA F2.8 DG DN Contemporary 45 mm ‚ā¨ 2.599,-
SIGMA Benelux, www.sigmabenelux.com

Ulco Schuurmans

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Check Also
BluOS-update
Goed nieuws voor diegenen met een Bluesound-systeem die van draadloos surround sound willen genieten. Het ...