SIM2 xTV: onzichtbare thuisbioscoop

Redactie Projector Projectoren Reviews

Archief Digital Movie 139-2021
Short Throw projectoren winnen aan populariteit. De trend is dat consumenten een bioscoopervaring thuis willen, maar steeds minder bereid zijn om daar zichtbare apparatuur en schermen voor in het interieur te plaatsen. Als dat toch onontkoombaar is, dan moet die apparatuur een bepaalde designwaarde hebben. Met de nieuwe SIM2 xTV Ultra Short Throw 4K UHD projector kunnen al die wensen ingewilligd worden. Onzichtbaar weggewerkt of net iets zichtbaarder, waardoor het design aandacht krijgt. Ook het scherm kan onopvallend aanwezig zijn in de huiskamer.

Niet elke consument heeft de luxe om projectoren middels een lift in het plafond te bevestigen. Zulke apparaten hangen dan ook vaak aan het plafond of bevinden zich in de muur tegenover het scherm. Wie een hometheater bouwt en zeker als dat een onderdeel uitmaakt van de woonomgeving zal altijd op gespannen voet staan met diverse andere woonfuncties. Mocht een projector zichtbaar zijn, dan zullen consumenten ook niet altijd de koele technische vormgeving van zo’n apparaat willen combineren met een zorgvuldig samengesteld design-interieur. Wie de woonbladen leest zal opmerken dat er op vrijwel geen enkele interieurfoto audio/visuele apparatuur te ontdekken valt. Meestal enkele boeken, maar geen kinderspeelgoed, keukengerei, flatscreens, telefoons, muziekinstrumenten, de krant of andere bewijsstukken die erop wijzen dat er in zo’n interieur intelligent leven huist dat gewoon woont, intellectuele en/of culturele interesses heeft, kan lezen en heel misschien televisie kijkt of een plaatje draait. Het zijn van elk menselijk spoor ontdane omgevingen die als zorgvuldig gecomponeerde etalages producten promoten. Voor de foto zijn de kasteelromans uit de boekenkast gehaald en vervangen door een reeks chique standards op het gebied van kunst, wetenschap en politiek. Toch is een echt hometheater voor velen een zinvolle aanvulling in de woonomgeving. Omdat de designwoede ook is toegeslagen binnen de audiovisuele wereld, zijn er momenteel producten beschikbaar die de meeste interieurarchitecten niet in de gordijnen zullen jagen. Vooral als die producten uit Italië afkomstig zijn.

4K SIM2 xTV UHD
De trend is naar grotere beeldschermen in de woonomgeving. Schermen moeten ook bij voorkeur onzichtbaar zijn. Consumenten willen de impact van het bioscoopscherm, maar zijn steeds minder bereid om tegen een 85 inch OLED aan te willen kijken. Een oplossing is om een zogenaamde ultra short throw projector te plaatsen. Die staat op de plaats van een flatscreen, zoals op een dressoir, of is soms verzonken in het bovenblad van een dressoir gemonteerd. Sommige van die projectoren kunnen ook aan het plafond worden bevestigd, op een afstand van pakweg 20 cm van het scherm. Short throws kunnen tegen een witte achterwand projecteren, maar er zijn ook mogelijkheden om daar inrolbare schermen te plaatsen. Zo’n projector is minder opvallend in het interieur aanwezig, het scherm kan worden ingerold als er niet wordt gekeken, maar het beeld kan zeer groot worden geprojecteerd.
De SIM2 projector is leverbaar als opbouwmodel voor op een ladekastje of dressoir. Dit opbouwmodel laat natuurlijk in ‘optima forma’ het Italiaanse design zien. Er is een inbouwversie die kan worden verzonken in een lage kast of dressoir en er is een versie die in een bijgeleverde metalen inbouwbak in het plafond kan worden geplaatst. Deze laatste xTV 4K Q&E-C/Q&E is dan ook nauwelijks zichtbaar. Voor de metalen bak is een keuze mogelijk voor horizontale of verticale luchtkoeling. Alle modellen van de SIM2 xTV hebben een glazen bovenpaneel van crystal glass. Onder dat glazen paneel zit het projectie-systeem. Waar andere short throw projectoren een ‘gat’ hebben in het bovenpaneel, heeft de SIM2 xTV een kostbaar crystal paneel, dat een speciale behandeling kreeg om de beeldkwaliteit te waarborgen. De transparantie wordt verhoogd door er twintig coatings op aan te brengen. Beetje vergelijkbaar met de coatings op een lens voor fotografie of video. Het crystal bovenpaneel kan in wit of zwart uitgevoerd zijn. De SIM2 xTV INV (inbouwversie) is dan ook vrijwel onzichtbaar in een dressoir-bovenblad met dezelfde kleur. Key is dat deze projector zeer luxe is uitgevoerd en het in crystal uitgevoerde bovenpaneel is daarbij de haast onzichtbare design catcher. Op een korte afstand van het scherm kan de beeld een afmeting van zo’n 120 inch bereiken.

Techniek
Technisch gesproken is er een lichtsterkte van 2900 ANSI LUMENS. Het is een DLP type projector met een laser lichtbron die een levensduur heeft van 25.000 uur. Als u elke dag drie uur kijkt, dan gaat die lichtbron 25 jaar mee. Maar, over 25 jaar hebben we 3D holografische laser projectie in de huiskamer en zijn schermen en short throw projectoren achterhaald. De projectoren bieden een beeld met 4K resolutie. Er wordt in deze projectoren een nieuw type laser toegepast. Het licht daarvan is heel helder en overtreft het Rec.709 kleurengamma. Rec. 709 is een aanbeveling van de ITU uit 1990. In 1990 zette deze norm de standaard voor HDTV. De Rec.709 is een RGB color space die identiek is aan de sRGB space. Alle HDTV-apparaten moeten geschikt zijn om 100 % van deze color space weer te geven. De in de xTV toegepaste laser staat garant voor een natuurlijke kleurweergave en stabiliteit van die kleuren. HDR-processing zorgt ervoor dat in zowel de lichte als donkere delen van het beeld elk detail zichtbaar blijft. De SIM2 xTV beschikt nu over de HDR-processing van de SIM2 NERO 4S. De laatste is een high-end projector met een prijskaartje van boven de 30.000 euro en toont extreme brightness levels op het scherm. Door de geavanceerde HDR-processing zullen deze pieken op het scherm nooit ‘clippen’ in de zin dat de subtiele tonaliteit van de kleur verloren gaat tijdens die ‘pieken’. Als in- en uitgangen zijn de volgende beschikbaar: drie HDMI-ingangen waarbij een met ARC. Ook USB(2.0) en USB(3.0), S/PDIF Output (optical), RS232 (service port) en een headphone uitgang. Er is een ingebouwde versterker met luidsprekers (2 x 15 Watt).

Vividstorm scherm
Het zal niet onbekend zijn dat projectieschermen aangepast zijn aan de verschillende typen projectoren die er zijn. De bedoeling is om voor ieder projectorprincipe en de plaats waar de projector zich bevindt ten opzichte van het scherm een zo goed mogelijk beeld te krijgen. Het beeld is per definitie altijd beter dan wat zichtbaar wordt op een gewoon wit scherm of een witte muur. De importeur van SIM2, zijnde Musical Reality kan de SIM2 projectoren leveren samen met een scherm van Vividstorm. Voor de review is de Vividstorm S Pro 120 inch Electric Tab Tensioned Floor Screen toegepast. Voor een short throw projector is een speciaal scherm aan te bevelen. Het scherm van deze Vividstorm heeft een zaagtand structuur met filters die licht blokkeren. Strooilicht van bovenaf wordt daardoor onderdrukt, maar het licht van een short throw projector wordt maximaal gereflecteerd in de richting van de kijker. Dit mechanisme maakt dat het beeld er niet ‘mistig’ uitziet, zoals bekend van ‘gewone’ schermen die te maken krijgen met strooilicht. Deze Vividstorm komt in een aluminium bak. Kan dus bevestigd worden achter de projector tegen de muur. Als er een lange kast of dressoir staat, dan kan het scherm wegvallen onder de bovenrand van zo’n behuizing. Via de afstandsbediening wordt de motor geactiveerd en komt het scherm omhoog. Tijdens de test, waarbij het scherm tegen een witte muur stond, was het verschil in beeldkwaliteit tussen de muur en het scherm overtuigend waarneembaar.

Kijken
De projector werd aangestuurd vanuit diverse apparatuur met de mogelijkheid om 4K beelden te leveren. Los daarvan waren er geluidskanalen aanwezig voor onder andere Dolby Digital. Niet alleen Ziggo leverde 4K content, maar diverse montages vanuit een aantal Sony 4K camera’s mochten ook functioneren als onderscheidende footage. Voldoende om de beeldkwaliteit van de projector te kunnen beoordelen. De kunst van een goede beeldweergave zit in de mate waarin dat natuurlijk kan zijn. Wie winkels bezoekt waar flatscreens worden gedemonstreerd, zal doorgaans kennismaken met het standje ‘demo’ en overstraald worden door te verzadigde en onnatuurlijke kermiskleuren. Dat ligt meestal niet eens aan zo’n scherm. De referentie zou moeten bestaan uit een kleuren gekalibreerd scherm. Maar de consument trapt er altijd in. Bij flatscreens wordt het scherm met de meest opvallende en felle kleuren mee naar huis genomen en bij luidsprekers het exemplaar dat zwaar staat te dreunen in het laag en te sissen in het hoog.
Bij de meest opvallende eigenschappen van deze projector hoort de zeer natuurlijke weergave van de kleuren. Dat wordt door deze projector standaard geboden, zonder verdere instellingen en kalibratie. Vervolgens is het zwart hier echt diep zwart, maar er blijft ook tekening aanwezig. De enorme rust in het beeld is een derde opvallende eigenschap. Tenslotte is er veel detaillering zichtbaar.

Opgeteld
Rust, detaillering, diep zwart, blijvende doortekening en een natuurlijke kleurweergave zijn belangrijke usp’s voor deze ultra short throw projector. Daarnaast de flexibiliteit bij de plaatsing. Op een dressoir, daarin verzonken of ingebouwd in het plafond. Bij de plaatsing op een horizontaal oppervlak doet dan het fraaie design van zich spreken. De lange levensduur van de laser en de resolutie van 4K maken het plaatje af. Winst kan verder worden gehaald door te projecteren op een voor een specifieke projector-technologie gemaakt scherm. De importeur kan Vividstorm schermen leveren die bedoeld zijn voor short throw projectoren. Zo’n scherm maakt een significant verschil.

Prijzen & Info
SIM2 xTV 4K UHD vanaf € 16.500,-
Vividstorm S Pro vanaf € 1.750,-
Musical Reality, www.musicalreality.nl

Ruud Jonker

 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Check Also
4k zonder artefacten
Als film of serie liefhebber, zijn dit geweldige tijden. Alle content die je maar zou ...