Een slimme grip voor je videocamera

Redactie How to Tips & Trucs

Digital Movie 115-2017
Op de foto rechts zien we de gebruikelijk manier om je videocamera vast te houden. Een polsgewricht werkt dan min of meer als een balhoofd en zonder veel spierspanning kan de camera makkelijk in alle richtingen kantelen. Om die reden wordt vaak de andere hand gebruikt om wat extra stabiliteit te realiseren door het camerascherm vast te houden. Deze werkwijze heeft nogal wat nadelen.
Tip 1
Een eenvoudige toevoeging van twee flitsbeugels maakt het mogelijk de camera zeer goed en stabiel te sturen, vooral bij bewegende en loopshots. Wijzigen van standpunt, van bijvoorbeeld laag naar hoog, kan in één vloeiend shot.

Tip 2
Zorg voor de volgende camera-instellingen: de zoominstelling staat op groothoek en de steady shot functie is actief. Opmerking: het super vijf-assige stabilisatiesysteem van de Panasonic-camera en de horizoncorrectie leveren een grote bijdrage aan de stabiele beelden.

Tip 3
Leer jezelf aan om tijdens de opnames te lopen met ontspannen knieën: niet één knie is enig moment gestrekt. Deze wat onnatuurlijke manier van lopen, draagt wezenlijk bij aan de stabiliteit van de bewegende shots. Veel oefenen is het advies!

Tip 4
De meeste software voor videomontage beschikt over mogelijkheden om beelden achteraf te stabiliseren. Zo is extra winst te boeken. Ons voorbeeldfilmpje op YouTube is op basis van deze tips gemaakt: http://bit.ly/2oXCYOZ.

Tip 5
De camera met de beugels is handig te vervoeren in je videotas. Kijk voor de mogelijkheden van (flits)beugels op internet. In onze workshop “Camera in beweging”, gaan we uitgebreid in op deze eigentijdse cameravoering.

TIP & TRUCS VIDEO COLLEGE
In deze vaste rubriek geven we tips, trucs en bijzondere weetjes op het gebied van filminhoud en techniek in samenwerking met Video College. Met deze praktijkgerichte adviezen leer je nóg beter filmen.
Zie www.video-college.nl.

Johan van den Adel

 

 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Check Also
Nu ook beschikbaar in Benelux
Door het toenemend aantal internetgebruikers, YouTubers en gamers groeit de markt voor USB-microfoons en microfoonaccessoires ...