Smartphone-battle!

Redactie Reviews Smart

Archief Digital Movie 109-2016
Tegenwoordig kan iedere smartphone wel aardige foto’s en video’s schieten. Maar welke presteert nu het beste? We doen een head-to-head smartphone battle bij de nieuwste mobiele telefoons. Fight!

Een razendsnelle autofocus en een bijzonder lichtsterk objectief. Dat zijn de twee belangrijkste kenmerken van camera’s op de nieuwste smartphones. We testten in deze head to head battle de belangrijkste modellen op de markt: Samsung Galaxy S7 Edge, Apple iPhone S6, LG G5 en de Huawei P9. Het zijn de zogenoemde vlaggenschepen: de belangrijkste – en daarmee duurste – toestellen van het jaar. Het zijn de types waar merken hun nieuwste technologieën en dikste hardware in stoppen. Kortom: daar mag je het nodige van verwachten. We sommen ze een voor een op.
smart_huawei-p9-plus-1
Huawei P9 wordt geholpen door Leica
Het Chinese Huawei heeft afgelopen jaren flink wat terrein gewonnen op de smartphonemarkt. Het merk produceert mobiele telefoons die heel veel kunnen, maar vaak niet teveel kosten. Dat heeft vaak wel wat gevolgen voor de camera, want daar was lange tijd flink op bespaart. Tot nu. Want de nieuwe Huawei P9, trots aangekondigd in bruisend London, heeft niet een maar twee camera’s aan boord. En die zijn niet door Huawei zelf gemaakt, maar door het gerenommeerde LEICA. Een van de twee (12 megapixel) camera’s kan opvallend genoeg alleen maar foto’s in zwart/wit maken. Er is een speciaal filter weggelaten, waardoor foto’s meer scherpte en minder ruis bevatten, maar tegelijkertijd alleen maar monochrome kleuren toont.
De Huawei P9 heeft mede daardoor een zeer specifieke zwart/witmodus. Dat levert een apart maar soms zeer geslaagde plaat op – je gaat er in ieder geval naar hartenlust mee experimenteren. Andere toffe feature: je kunt softwarematig spelen met je scherptediepte: een geslaagde portretfoto levert al snel een mooie bokeh op.
Toch hinkt deze Chinese smartphone een beetje op twee gedachten. Deze nieuwe Chinese smartphone heeft namelijk compleet nieuwe (Leica-)technologieën aan boord maar met een maximale videoresolutie van 1920 x 1080 pixels een verouderde filmfunctie. Waar is 4K Huawei?

Samsung Galaxy S7 Edge: absolute toppersmart_galaxy7edge_white_r30
Met veel bombarie kondigde Samsung tijdens het Mobile World Congress de nieuwe Samsung Galaxy S7 (Edge) aan. De telefoon is het paradepaardje van de Zuid-Koreaanse grootmacht en staat op fotografie- en videogebied dan ook zijn mannetje.
Samsung is zelf erg trots op de integratie van de dual pixeltechnologie. Deze techniek zorgt ervoor dat Samsung alle pixels op de sensor kan gebruiken voor haar autofocus.
De sensor kan daardoor razendsnel en accuraat scherpstellen. Gevolg; minder snel onscherpte. Tel daar de grote diafragma-opening van f/1.7 bij op en je hebt in theorie een camera van jewelste. En na wat testen kun je concluderen dat dit in de praktijk ook zeker het geval is: foto’s en video’s zijn van bijzonder goede kwaliteit. Prachtige kleuren, haarscherp en weinig ruis. Ook is de macromodus een bijzondere: je kunt eenvoudig close-ups maken van hele kleine objecten. Tof voor de natuurliefhebbers onder ons.
Maar niet alleen qua beeldkwaliteit is de S7 Edge een topper, de gadget heeft ook allerlei uitgebreide opnamestanden. Van het schieten van Ultra HD video, tot superslowmo of het gebruik van RAW-bestanden – de smartphone heeft het allemaal. Oh en jongens: de Samsung Galaxy S7 Edge ziet er gewoon prachtig uit. Dit is op dit moment verreweg de mooiste telefoon. Wie had dat een aantal jaar geleden gedacht, toen Samsung het presteerde om keer op keer lelijke plastic mobieltjes te maken?

LG G5: modulaire telefoonsmart_lg-g5-3
LG gooit het bij de LG G5 over een andere boeg. Want in plaats van haar topmodel alleen te voorzien van de meest moderne features of dikke hardware heeft het gekeken naar de behuizing. Het pretendeert met de LG G5 de eerste modulaire smartphone te hebben ontwikkeld. Je kunt de onderkant van de behuizing los klikken en daar zelf accessoires op kwijt, zoals een uitgebreidere cameramodule, of speciale speakers. Zo kun je de telefoon naar eigen wens inrichten en onderdelen vervangen als ze kapot zijn – dat is het idee.
Het maakt de G5 uniek (alhoewel: het minder bekende Amsterdamse Fair-phone is op dit vlak al veel verder) maar of het succes gaat opleveren is maar sterk de vraag. Bovendien maakt het de G5 met 699 euro best een prijzig toestel. Zonde, want de kracht van LG’s high-end smartphones was altijd de relatief lage prijs. Bovendien is de G5 qua look-and-feel niet direct heel erg bijzonder te noemen, wat bij voorganger G4 zeker wel het geval was. Tegelijkertijd is de G5 voorzien van tal van moderne features en kun je geweldig mooie (4K)-video’s maken. Bovendien is zo’n beetje alles handmatig in te stellen. En als je batterij kapot is, en je kunt ‘m eenvoudig vervangen. Dat is toch handig?

Apple iPhone 6S: evolutiesmart_iphone6s-rosegold-backfront-herofish-pr-print
Dat Apple aardige smartphone-camera’s maakt, behoeft geen uitleg. Toch is de Apple iPhone 6S niet een bijzonder apparaat op dat vlak. Apple heeft wel een aantal nieuwe features ten op zichte van de eerdere iPhone 6 gepresenteerd, maar heel spectaculair willen we het niet noemen.
Dankzij een techniek genaamd ‘Deep Trench Isolation’ meent Apple dat de kleurweergave van foto’s is verbeterd, maar dat valt wel mee. Wel kun je nu filmen in 4K, wat natuurlijk fijn is, maar als je over de 16 GB editie beschikt gaat het geheugen wel snel eraan – deze is niet uitbreidbaar. Het klinkt allemaal wellicht wat negatief, maar niets is minder waar. De 6S schiet geweldig mooie 4K-video’s, kan prachtig scherpe foto’s maken en afbeeldingen zijn contrastrijk. Wel blijft het gebrek aan handmatige instellingen een punt van aandacht. Er zijn natuurlijk een hoop specifieke applicaties, maar één cameramenu waar je alles kunt aanpassen, ontbreekt. Dat is voor sommige hobbyisten een groot nadeel.
En voor de mensen die een gemiddelde high-end telefoon van 5,5 inch te groot vindt – de 6S is in verhouding met zijn concurrenten een lekker compact 4,7 inch apparaat.

Winnaarsmart_samsunggalaxys7edgetestfoto4
Hoewel alle vier de toestellen stuk voor stuk fijne plaatjes schieten, is de absolute winnaar de Samsung Galaxy S7 Edge. Het apparaat heeft verreweg de meeste instelmogelijkheden, een geweldige beeldkwaliteit en schiet prachtige 4K video’s, waarbij de focus bijna altijd op de goede plek zit. De LG G5 en iPhone 6S volgen op korte afstand, waarbij de laatste vooral handmatige instelmogelijkheden ontbeert.
Mocht je fan zijn van zwart/witfotografie, dan is de Huawei P9 een zeer goede keuze, maar dan moet je Full HD – en geen Ultra HD – video wel op de koop toe nemen.

Tekst en foto’s: Ger de Gram

Huawei P9 vanaf € 599,-
www.huawei.com

Samsung Galaxy S7 Edge € 799,-
www.samsung.nl

LG G5 € 699,-
www.lg.com

Apple iPhone 6S vanaf € 657,-
www.apple.nl

One Comment

  1. Jammer dat bij deze vergelijking niet de Oneplus 3 is betrokken, die qua prijs/kwaliteitsverhouding best aantrekkelijk is en ook als ‘vlaggeschip’ wordt aangemerkt. Maar dan wel voor een aanmerkelijk lagere prijs (= 400 euro).

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Check Also
iMovie: een project splitsen
Archief Video Emotion 113-2014 Onlangs kreeg ik een vraag van een kennis van een clublid. ...