Snelle NAS voor thuis en thuiswerk

Redactie Reviews

Archief Digital Movie 114-2017
De Synology DS416play is een snelle NAS die prima past bij thuisgebruikers die net dat beetje extra snelheid nodig hebben. Ook thuiswerkers en creatieve professionals kunnen hun hart ophalen aan het systeem.

Synology heeft een goede reputatie op het vlak van NASsen. De DS416play stelt dan ook zeker niet teleur wat mogelijkheden en snelheid betreft. Het is een systeem dat z’n hand niet omdraait voor stevig multimediaal gebruik. Zo is het mogelijk om een 4K-stream in real-time te transcoderen naar een ander formaat. In geval van een Full HD-stream (1080p) kan dat zelfs voor drie streams gelijktijdig. Als basis heeft Synology dan ook gekozen voor een mooie dual core Intel Celeron 64 bit processor. Standaard draait deze op een kloksnelheid van 1,6 GHz, ‘bursts’ tot 2,48 GHz zijn mogelijk. Die tijdelijke extra versnelling komt als vanzelfsprekend goed van pas tijdens meer complexe taken. 1 GB RAM is een hoeveelheid die in een groot deel van de Synology NASsen is te vinden, zo ook in de DS416play. Alle beschikbare extra apps – daarover straks meer – draaien daarmee als een zonnetje.

Schijven combineren
De DS416play is een 4-bay NAS, voor zover u dat zelf al niet had opgemaakt uit de afbeelding. Het betekent dat u er vier harde schijven in kunt plaatsen. Of – zo u wilt – SSD’s, al wordt dat al snel een dure grap als u veel opslagruimte wenst. Vooralsnog is de ‘traditionele’ harde schijf het meest kostenefficiënte opslagmedium. U kunt hierbij kiezen uit 3,5 inch harddisks of 2,5 inch exemplaren. Voordeel van deze laatste notebookschijven is dat ze stiller zijn en minder energie verbruiken. Nadeel is dan weer dat de maximaal leverbare grootte een stuk kleiner is en dat ze op termijn mogelijk minder betrouwbaar zijn. U kiest dan ook het best voor een speciaal voor NASsen geoptimaliseerde harde schijven, zoals bijvoorbeeld eentje uit de Red-serie van Western Digital. Verder is het verstandig om gelijk met twee schijven te starten en deze in te stellen als een Synology Hybrid RAID volume. Daarmee beschikt u over een prima bescherming van uw gegevens. Als één van beide schijven defect raakt, hoeft u alleen maar de overleden schijf te vervangen. Zodra de nieuwe schijf is ingeprikt herstelt de NAS alle gegevens en kunt u weer verder werken. Hebt u later behoefte aan nog meer opslagruimte dan plaatst u opnieuw twee extra harddisks. Als u zorgt dat de schijven paarsgewijs dezelfde grootte hebben (dus bijvoorbeeld 2 x 3 TB en 2 x 4 TB) dan wordt de schijfruimte volautomatisch en verliesvrij uitgebreid. Enig ‘nadeel’ van RAID is dat u uiteindelijk niet de totale grootte van alle geplaatste schijven geniet, maar ongeveer de helft daarvan. Logisch, want de andere ‘helft’ wordt gebruikt voor het bewaren van een gegevenskopie. Heel veilig! U kúnt voor een andere constructie kiezen waarbij wél de volledige schijfgrootte in opgetelde vorm beschikbaar komt, maar dan is er geen veiligheidsklep meer in de vorm van redundantie. Ofwel: een defecte schijf leidt onherroepelijk tot gegevensverlies. Niet aan te raden.

Snelheid
De DS416play is een snelle jongen. Leessnelheden lopen op tot 225 MB/s en schrijfsnelheden tot iets meer dan 187 MB/s. Onder Windows gelden gemiddelde leessnelheden tot 112,8 MB/s en schrijfsnelheden tot net iets onder de 109 MB/s. Dat zijn prima cijfers waarmee deze NAS zelfs iets bovengemiddeld scoort. Zeker in vergelijk tot NASsen bedoeld voor thuisgebruik en werkgroepen. Qua doorvoersnelheden zien we trouwens ook meteen nog een ander voordeel van de DS416play: hardwareversleuteling. U kunt versleutelde mappen aanmaken op deze NAS, maar de bestandsoverdrachtssnelheid leidt daar nauwelijks onder. Ofwel: het lezen en schrijven van versleutelde bestanden gaat vrijwel net zo snel als bij de onversleutelde exemplaren. Om precies te zijn: tot 112,79 MB/s lezen en tot 100,83 MB/s schrijven. Erg prettig, want zo kunt u echt privacygevoelige gegevens snel en stevig versleuteld op de NAS bewaren. Alleen dan niet vergeten de versleutelde map na gebruik weer te ontkoppelen, anders kan nog iedereen erbij.

Multimediaal
Helemaal aan het begin meldden we natuurlijk al dat de DS416play bij uitstek geschikt is voor multimedia. Bijvoorbeeld dankzij de real-time 4K- en 1080p-transcodering. Zowel H.256 en H.264 worden ondersteund. Maar ook kent Synology sowieso al een lange traditie op het vlak van audio en video streamen. Als vanzelfsprekend zijn alle NASsen van dit merk DLNA-compatibel. Het betekent dat u kunt streamen naar elk ander DLNA-compatibel apparaat, zoals bijvoorbeeld een hifi-installatie, een netwerkspeler of een televisie met DLNA-mogelijkheden. Dan is er het uitgebreide besturingssysteem van de Synology NASsen: DSM. Inmiddels aanbeland bij versie 6 is dit uitgegroeid tot een volwaardig server-achtig geheel. Bijzonder mooi is dat u via de browser inlogt bij uw NAS. Vervolgens verschijnt een volledige maar virtuele desktop in diezelfde browser. Daarbij komt het goed van pas dat er een mogelijkheid tot het installeren van extra apps is. Zo kunt u via de app Audio Station al uw muziek die in de muziekmap op de NAS is bewaard afspelen. Zoek en selecteer op basis van bijvoorbeeld genre, artiest, album of componist. Stel afspeellijsten beschikbaar en bewaar deze. Als vanzelfsprekend ontbreken ook albumhoezen en dergelijke niet. Mocht u het willen, dan kan in een van de USB-poorten van de NAS een DAC ingeprikt worden. De uitgang daarvan sluit u dan aan op de hifi-versterker in de woonkamer en u beschikt over een uitgebreide digitale jukebox. Via apps voor iOS of Android kan het geheel ook op afstand bediend worden.

Video Station
Op soortgelijke leest geschoeid is Video Station, waarmee u video kunt streamen naar uw pc of laptop. Dat gaat zelfs zo ver dat een (immer groeiende) selectie digitale DVB-T tuners ingeprikt kan worden en televisie kijken mogelijk wordt. In Nederland zitten we wat dat betreft helaas vast aan het alleenrecht van KPN met zijn Digitenne. Hetgeen betekent dat slechts de drie publieke omroepen en een regionale zender ongecodeerd zijn en bekeken kunnen worden. Toch kan dat al genoeg zijn om een paar leuke programma’s naar bijvoorbeeld uw smartphone te streamen. Bij een voldoende snelle internetverbinding kunt u op die manier vanaf uw vakantieadres toch Nederlandse publieke zenders kijken. Even inloggen op uw NAS, de app Video Station starten en kijken maar.

Download Station
Een app die mooi bij Audio Station en Video Station past is Download Station. Deze tool is in staat tot het downloaden van content via Bittorent of nieuwsgroepen (NZB). Uiteraard is het de bedoeling dat u hier alléén legale downloads vandaan haalt. Ook kunt u diezelfde downloadtool inzetten voor als u een erg trage internetverbinding heeft en een groot bestand gedownload moet worden. Meld de download gewoon aan bij Download Station en u kunt de computer uitschakelen. Terwijl u slaapt houdt de NAS zich bezig met het downloadwerk.

Office
Ook handig voor thuisgebruik – zeker als daar ook thuiswerkers en (of) studerende kinderen te vinden zijn is de recent uitgebrachte Office-app. Dit betreft een complete suite bestaande uit een capabele tekstverwerker, spreadsheet, agenda, notitieblok en chattool. Ideaal om samen met anderen aan een werkstuk te werken bijvoorbeeld. Vermeldenswaardig is tot slot Photo Station, waarmee u al uw foto’s – gecontroleerd via gebruikersaccounts deelt met familie en vrienden.

Prijzen & Info
Synology DS416play € 419,-
Synology, www.synology.nl

Ronald Smit

 

 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Check Also
De Rycote Baseball
Dit 3 inch windscreen is speciaal ontworpen voor het binnen gebruiken van een boompole. De ...