Sonos draadloze soundbar

Review Sonos draadloze soundbar Playbar

Redactie Audio Luidsprekers Reviews

Een draadloze soundbar voor 699 euro. Dat klinkt als een prima deal, nietwaar? Dit is precies wat Sonos aanbiedt met de Playbar. Soundbars zijn bijzonder geliefd bij mensen die geen groot systeem in huis willen halen, maar wel het geluid van de tv – met name films – willen verbeteren. Kortom, beter geluid op een discrete manier.

Sonos pakt het met de Playbar iets anders aan dan de concurrenten. Allereerst is de Playbar draadloos. Op het netsnoer na, natuurlijk. En een optisch kabeltje, maar daarover later meer. Een tweede punt waarop de fabrikant het anders aanpakt, is surround. Sonos heeft het niet echt over surround. De Playbar is een 3.0-speaker. Dus een center en een linker- en rechterkanaal. Dat is apart, want de meeste ‘stokbroden’ hebben het over 5.1: surround sound.

Simpel

Nu is het wel mogelijk om surround op te bouwen met de Playbar. En dat gaat heel erg slim. Koppel via het instellingenmenu van de Sonos-software – zowel op pc en Mac als op smartphone en tablet te krijgen – draadloos twee Play:3’s aan de Playbar, en hup: surround. Wilt u meer lage tonen? Dat kan. Koppel de Sonos Sub aan en u hebt meer laag. Zo is van de Playbar een compleet surroundsysteem te maken. Uiteindelijk bent u dan wel rond de tweeduizend euro kwijt, dus écht goedkoop is dat niet.

HDMI?

Sonos infrarood

De infrarood-sensor van de Playbar kan signalen doorgeven naar de tv of bijvoorbeeld naar een av-receiver.

Sonos is vanzelfsprekend erg blij met de Playbar en roemt natuurlijk de eenvoud en kwaliteit. Logisch. Het zou ook vreemd zijn als ze dat niet zouden doen. Nu is dit deels wel terecht. De Playbar klinkt gewoon erg goed. Maar we zouden niet Digital Movie zijn als we niet een puntje hadden gevonden waarop Sonos de Playbar en andere producten in de serie zou kunnen verbeteren.
Zo vinden we het jammer dat er op de Playbar geen HDMI-loop te vinden is. We snappen het concept van eenvoud: alle apparaten gaan direct de tv in, en de tv stuurt het geluid door naar de Playbar. Zo werkt het altijd. Maar bedenk wel dat u via een optische digitale kabel nooit kunt genieten van HD-geluid. Daar komt bij dat sommige tv’s niet zoveel HDMI-ingangen hebben, waardoor een AV-receiver nodig is om alles goed te kunnen aansluiten. Maar u mag van Sonos de AV-receiver niet tussen de bron en de Playbar laten. Dat is vrij logisch, want alle lipsync-correcties, volumeregelingen en eventuele uitbreidingen met Play:3 en Sub verlopen via de Playbar.
Tevens vinden we het jammer dat er geen analoge inputs op de Playbar zitten of dat Sonos niet heeft gekozen voor een digitale coaxiale input. Coaxiaal is nog te begrijpen: die is zeldzaam op een tv. Maar er zullen heus tv’s zijn zonder optische uitgang. Die toestellen hebben vaak een analoge uitgang. En dan heb je als gebruiker dus een probleem.

Geen Play:5?

Dan de koppeling van de surroundkanalen. Zoals gezegd is het mogelijk om een setje Play:3’s te gebruiken als achterkanalen. Sonos laat hier geen Play:5’s toe. Dat vinden wij écht een gemis, want we vinden de Play:5 een stuk beter klinken. En dat voor slechts honderd euro meer. Reden hiervoor schijnt een netwerkkaartbeperking van de Play:5 te zijn. Dat is niet gek, gezien het feit dat de Play:5 (voorheen S5) ouder is en dus oudere hardware in zich draagt.

Verrassend

Sonos Playbar

Staat toch wel chic, zo’n soundbar. En als bonus klinkt de Sonos Playbar ook nog eens erg goed.

Voor de test sluiten we onze Sharp LE705E optisch aan op de Playbar. We starten allereerst een muziekje om een beetje te wennen. Direct valt op dat deze nieuweling in de Sonos-familie een heel aardig deuntje kan spelen!
Muziek via de Playbar verraste ons op vele vlakken. Allereerst openheid: er staat wel degelijk een stereobeeld. Daarbij speelt de soundbar heel open en luchtig. Een positief punt. Wel opvallend is dat de Playbar een tikje bass heavy is. Sonos schakelt standaard Loudness in. Dat is geen aanrader, want deze instelling zet het laag echt te veel aan. En mocht u dieper laag willen, koppel dan de Sonos Sub. Dat maakt een waanzinnig groot verschil in openheid en dynamiek. Logisch, want de Playbar heeft dan meer reserve en hoeft niet meer zo laag te spelen. Wel is de Sub erg prijzig.

Films

Hier voelt de Sonos Playbar zich thuis. Spraak komt kraakhelder uit de center, en de

kanaalscheiding is uitstekend. Dat is goed hoorbaar bij langsrijdend verkeer en vocale passages waarbij goede stereoscheiding is gebruikt. Natuurlijk zijn de prestaties niet vergelijkbaar met die van een middensegment AV-opstelling, maar vergeet niet dat dit een soundbar is van 699 euro.

We hebben via de Playbar aardig wat films en series gekeken. En keer op keer viel ons de helderheid, de goede verstaanbaarheid en de luchtigheid op. Dat heeft Sonos dus goed voor elkaar.
Ook op het punt van dynamiek hoeft de gemiddelde consument niets te missen. De Playbar kan hard en kan ook prima dynamische klappen opvangen. Een actiefilm met veel explosies vormt dus geen enkel probleem.

Conclusie

Wij zijn zeker te spreken over de Playbar. Het is een keurige soundbar die niet alleen films goed weergeeft, maar ook weet te verrassen op muzikaal gebied. En dat horen we niet vaak! Sonos heeft de set-up wederom kinderlijk eenvoudig gehouden. Een groot pluspunt. Net als de mogelijkheid om uit te breiden met de Sub en Play:3. Wel missen we aansluitingen. Waar is HDMI? Alleen optisch is gewoon te karig. Ook vinden we het jammer dat de Play:5 niet met de Playbar kan worden gekoppeld. Toch: absoluut een aanrader voor wie een mooie, goed klinkende en niet krankzinnig dure soundbar zoekt.

Sonos draadloos / netwerk

De Sonos Playbar kan zowel bedraad als draadloos zijn werk doen. Het tv-geluid komt via een optische kabel binnen. De soundbar kan ook muziek spelen via het netwerk, net als alle andere spelers van Sonos.

Prijs Sonos Playbar: € 699,-.

Enthousiast geworden? Koop dit product.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Check Also
Vogel wandsteunen
IFA 2013 Vogel’s introduceert WALL-serie draaibare tv-steunen
Vogel’s heeft op IFA 2013 de nieuwe WALL-serie draaibare tv-steunen geïntroduceerd. Met een extra dunne ...