Sony Bravia

Sony Bravia Ultra HD-televisie KD55X9005: Stap in de toekomst

Redactie Reviews TV

Eind vorig jaar stond de eerste Ultra HD-televisie van Sony in enkele winkels. Voor de meeste mensen te groot en flink kostbaar. Inmiddels heeft Sony drie kleinere en met name betaalbare modellen aan haar assortiment toegevoegd. Reden voor Frits Kraefft om het kleinste model, de KD55X9005, uitvoerig aan de tand te voelen.Bij Ultra HD is het beeld vier maal zo scherp als bij Full HD. In plaats van 1920 x 1080 pixels is het beeld bij Ultra HD opgebouwd uit 3840 x 2160 pixels. Als gevolg van het vier maal zo scherpe beeld, kan niet alleen dichter voor het scherm worden gezeten voordat de

Zijkant Sony Bravia

De KD55X9005 heeft een diepte van slechts 100 mm en is 1463 breed en 749 mm hoog.

afzonderlijke puntjes zichtbaar zijn of het beeld er onscherp uitziet, maar is 3D weergave volgens de passieve techniek mogelijk zonder verlies in scherpte in verticale richting. Passieve 3D-weergave biedt het voordeel dat niet alleen een veel goedkopere bril volstaat, maar dat lampen en andere lichtbronnen niet de indruk geven te knipperen. Dankzij de lage prijs van een bril met gepolariseerde glazen kan met een noemenswaardige investering een grote groep mensen naar een film in 3D kijken.
Tegenover bovenstaande voordelen staat voorlopig het nadeel dat er geen uitzendingen in Ultra HD zijn en dat Blu-ray spelers niet het beeld in Ultra HD kunnen weergeven. Op termijn zullen zonder twijfel films in Ultra HD beschikbaar komen. Ook waren er eerder breedbeeldtelevisies te koop dan uitzendingen in het brede formaat. En ook waren er eerder schermen met een Full HD resolutie dan uitzendingen. Sinds een paar jaar worden er volop films in Ultra HD geproduceerd en biedt met name Sony een breed scala aan professionele Ultra HD-producten.
Het goede nieuws is tevens dat programma’s in Full HD er op een Ultra HD-televisie nog scherper uit zien. Dit is te danken aan de uitgebreide techniek van opschaling die in de Ultra HD-televisies van Sony wordt toegepast. Bovendien worden dankzij de Triluminos techniek in die televisies de kleuren zuiverder weergegeven.

Super breed

Zelfs de kleinste Ultra HD-televisie van Sony, de KD55X9005, lijkt met een beeldscherm van 138,8 cm diagonaal overdreven groot. Toch is dit relatief, want wil je Ultra HD in zijn volle glorie beleven, dan moet je er vrij dicht op zitten. Namelijk op een afstand van 1,6 maal de beeldhoogte. Is de stap gezet om er van overtuigd te zijn dat een 32 inch scherm op een kijkafstand van drie meter geen zin heeft, is het toch wel even slikken als je de doos van de KD55X9005 ziet. Sony heeft er namelijk voor gekozen om de televisie van een fatsoenlijk luidsprekersysteem te voorzien, die aan beide zijden van het scherm is gemonteerd. Hierdoor wordt het geluid rechtstreeks in de richting van de kijker gestraald. Een hele verbetering ten opzichte van systemen waar de luidsprekers aan de achterzijde zijn verstopt of slechts uiterst smalle luidsprekers aan de onderzijde van het scherm zijn gemonteerd. Als gevolg van het luidsprekeroppervlak zijn de modellen van de X90 serie veel breder dan modellen met een vergelijkbare schermdiameter, maar dan zonder luidsprekers er naast. Het geeft het apparaat echter wel een apart of, zoals je ook kunt zeggen, vernieuwend aanzien.

De twee kleinere modellen uit de X90 serie kunnen zowel worden opgehangen als op de meegeleverde voet worden geplaatst. Door de vormgeving van de voet lijkt de televisie als het ware boven de tafel of het meubel te zweven. Wordt de tv aan de wand gehangen, dan neemt deze visueel de minste ruimte in.

Aansluiten

Een Ultra HD-televisie wordt op dezelfde wijze aangesloten als een ‘gewone’ televisie. Dit wil zeggen; de antenne op de antenne ingang en

Aansluitingen

De aansluitingen zijn verdeeld over verschillende plaatsen. Alleen een dikke scart-kabel zou het noodzakelijk maken om de tv op ruime afstand van een muur te hangen.

randapparatuur op de daarvoor bestemde ingangen. Omdat de KD55X9005 een digitale tuner met decoder heeft, kunnen digitale zenders zonder aparte tuner worden weergegeven. In de sleuf voor de zogenoemde commoninterface gaat de decoder voor het betreffende kabelsysteem en hierin de abonneekaart.
Op de vier HDMI-ingangen kunnen apparaten zoals een Blu-rayspeler, mediaspeler en camera worden aangesloten. De scartaansluiting biedt vooral de optie om oudere apparaten aan te sluiten. Daarnaast zijn er drie usb-aansluitingen. Usb-aansluiting 1 kan worden benut om er een harde schijf op aan te sluiten, zodat televisieprogramma’s kunnen worden vastgelegd.
Is alles aangesloten, dan kan de televisie worden ingesteld. Komt de televisie nieuw uit de doos, dan wordt de gebruiker in 24 stappen door het installatieproces geleid. Ook hierbij komen wij geen nieuwe zaken tegen die om extra kennis of voorbereiding vragen. Nieuw kunnen natuurlijk de netwerkmogelijkheden zijn, maar ook die verlopen in het stappenplan zonder problemen. Bedrade aansluiting verdient voorkeur omdat hierbij de snelste verbinding mogelijk is. In geval van digitale ontvangst zijn de zenders razendsnel in het geheugen van de tv vastgelegd.
Na het instellen kan er van de programma’s of van eigen opnamen worden genoten. Toch verdient het aanbeveling om nog even door het menu te lopen. De beeldweergave kent drie standen: standaard, levendig en gebruiker. Levendig vinden wij met name bij het kijken bij weinig omgevingslicht te heftig. Wordt voor gebruiker gekozen, dan zijn tal van instellingen mogelijk. In eerste instantie zijn dit de basisinstellingen voor helderheid, contrast, kleurverzadiging en scherpte, maar expertinstellingen zijn ook mogelijk, waarbij de tv tot in detail naar smaak kan worden ingesteld.

Beeldkwaliteit

Het meest nieuwsgierig zijn wij natuurlijk naar de kwaliteit van het beeld. Omdat er tot nu toe geen uitzendingen in Ultra HD zijn, heeft Sony een speciale 4k-content generator ter beschikking gesteld. Naast demonstratie- en testmateriaal vanaf deze speler keken wij naar 3D Blu-rayschijven, uitzendingen via het kabelnetwerk en verschillend materiaal via de netwerkaansluiting.
Uiteraard werden ook foto’s vanaf usb-stick bekeken. Om bij het tonen van eigen foto’s te beginnen, is het een lust voor de ogen om zo’n scherp beeld te zien. Vinden wij foto’s op een Full HD-televisie al mooi, op de Sony Ultra HD-tv zien de foto’s er overweldigend uit. Wel hebben wij vooraf de scherpte-instelling iets lager dan de fabrieksinstelling gezet, anders ogen de foto’s scherper dan de werkelijkheid.
Het belangrijkste is natuurlijk het bewegend beeld met onder andere vragen, als hoe de tv van Ultra HD-materiaal mooi beeld weet te maken. Als we beginnen met de beelden die wij van de 4k-content generator zien, dan kunnen wij hierover kort zijn. Het beeld ziet er overweldigend uit. Spatscherp, uitstekend van kleur en bewegingen verlopen volkomen vloeiend. Ook zien we hoe mooi zwart het beeld is en wie het wil kan helder wit bereiken. Uitzendingen in Full HD ogen inderdaad scherper dan op een parallel aangesloten Full HD-televisie. De Ultra HD-televisie van Sony biedt op dit punt zeker voordelen. Kijken we naar uitzendingen in standaard resolutie, dan vinden wij dat de Ultra HD-tv deze niet weet te verbeteren. Matige opnamen via internet blijven matig, waarbij je graag de bank naar achteren schuift. Eigen filmmateriaal in Full HD ziet er daarentegen uitstekend uit. Het moedigt aan om de camera te pakken.

Geluid

Nieuwsgierig zijn wij natuurlijk ook naar de kwaliteit van het geluid. Over de verstaanbaarheid van gesproken woord hebben we geen enkele opmerking. Het geluid klinkt helder en duidelijk. Een verademing als uitsluitend met de luidsprekers van de tv wordt volstaan. Wat we missen is in voldoende mate lage tonen. Om de laagste tonen van bijvoorbeeld een contrabas of een orgel op voldoende niveau weer te kunnen geven, is helaas een nog groter luidsprekersysteem noodzakelijk.
De thuisbioscoopliefhebber zal dan ook, ondanks de voor een televisie goede geluidkwaliteit van de aangebouwde luidsprekers, voor een aparte surroundinstallatie kiezen. Die moet dan natuurlijk wel bovengemiddeld zijn, anders voegt het niets toe.

Geavanceerd

Net als iedere andere vooraanstaande televisie van Sony beschikken de Ultra HD-modellen, zoals genoemd, over een netwerkaansluiting, inmiddels een vertrouwde aansluiting op een televisie. Nieuw is echter NFC, Near Field Communication, een techniek waarbij twee hiermee uitgeruste apparaten kunnen communiceren wanneer ze zich op zeer korte afstand van elkaar bevinden. Dit is een techniek met name toegepast op smartphones en andere mobiele devices. Dankzij NFC kunnen gemakkelijk foto’s van een smartphone op de televisie zichtbaar worden gemaakt.
Ook interessant is TV Side view, een applicatie voor tablet of smartphone, waarmee onder andere een programmagids kan worden opgeroepen en de tv kan worden geprogrammeerd. De functies blijken op een Android smartphone goed te werken, maar op een Apple iPad zien wij de optie afstandsbediening niet. Het is ook mogelijk om een programma dat op de tv wordt bekeken naar een daarvoor geschikte tablet of smartphone over te zetten. Handig als je van je plaats weg wilt lopen.
Geavanceerd vinden wij ook de bediening. Deze is sterk visueel en de functie History is te activeren, zodat recentelijk gekozen bronnen snel kunnen worden teruggehaald. Handig is de ingebouwde gebruiksaanwijzing en de vereenvoudigde tweede afstandsbediening. Draaibaar is de tv op de voet niet, maar de tv staat ondanks zijn afmetingen wel erg stevig op de elegante voet.

Conclusie

Met de KD55X9005 brengt Sony als eerste fabrikant een betaalbare Ultra HD-televisie op de markt. Al blijft € 4.500,- een flinke uitgave. U koopt voor dit bedrag de allernieuwste techniek. Techniek die niet alleen op de toekomst is gericht, maar ook het huidige Full HD-beeld weet te verbeteren. Van beelden met matige kwaliteit weet ook deze televisie niets te maken, maar dat zal u niet verbazen. Het Ultra HD-scherm biedt ook het voordeel dat er met goedkope brillen naar 3D kan worden gekeken zonder dat dit ten koste van de scherpte gaat en dat lichtbronnen niet lijken te knipperen. De tv is in verhouding breder dan andere tv’s, maar daarvoor in de plaats krijgt u wel een goed geluid. Uiteraard is de Sony KD55X9005 (en de twee grotere broers) een netwerktelevisie met tal van extra opties zoals beeld in beeld, opname optie en naast een digitale tuner is een tuner voor satellietontvangst ingebouwd. Tot slot is de bediening uiterst visueel, zodat de vele opties geen struikelblok in het gebruik vormen.

Prijs Sony KD55X9005 met 55 inch beelddiagonaal € 4.500,-
Prijs Sony KD65X9005 met 65 inch beelddiagonaal € 7.000,-
Prijs Sony KD84X9005 met 84 inch beelddiagonaal € 25.000,-
* inclusief vier 3D brillen en twee afstandsbedieningen.

 

Check Also
Canon AVCHD camcorder Legria HF G30: Kleine professional
In de juni-uitgave voelden wij de Canon Full HD camcorder Legria HF G25 aan de ...