Sony HD projectie camcorder HDR-PJ650: Het extra

Redactie Camcorder Reviews

Steeds meer mensen filmen met een smartphone of fotocamera. Toch is een camcorder meer geëigend om mee te filmen. De Sony HDR-PJ650 gaat nog een stap verder. Er is zelfs een projector ingebouwd, zodat Frits Kraefft ook in het donker van deze HD- camcorder genoot.

Sony was en is een van de grootste producenten van camcorders, zo niet de grootste. Het Video8-systeem was vanwege zijn handzame cassette erg populair. Voor de veeleisende filmer betekende Digital Video (DV) de grote doorbraak naar hoogwaardige beeldkwaliteit. Het AVCHD-formaat vormt de overtreffende trap. Veel professionals werken ermee. In de professionele wereld zijn de meeste camcorders van het merk Sony. Wat betreft Ultra HD neemt Sony wederom het voortouw. Van productie tot uitzending kan de filmmaker bij Sony terecht.

Met het wieltje aan de voorzijde kunnen we onder meer de belichting regelen.

Met het wieltje aan de voorzijde kunnen we onder meer de belichting regelen.

Camcorders verliezen de laatste jaren echter wel aan populariteit door de opkomst van de smartphone, waarmee je immers ook kunt filmen. De mindere beeldkwaliteit wordt kennelijk voor lief genomen. Ook de filmende fotocamera snoept terrein van de camcorder. Of een fotocamera nu het ideale gereedschap is om mee te filmen, laten we in het midden. In de juli-uitgave gingen wij nog uitgebreid in op de voor- en nadelen van een filmende fotocamera ten opzichte van een camcorder. Feit blijft dat voor een heleboel toepassingen de camcorder het meest geëigend is.

Sony heeft nog steeds een ruim aanbod aan camcorders. De modellen die voor vrije tijd-toepassingen zijn gedacht, zijn erg compact. Daarboven treffen wij een paar modellen voor semi- en professioneel gebruik aan, vervolgens de duidelijk professionele camcorders en als sluitstuk de Ultra HD-camcorder; de Cine Alta A65.

Sony HDR-PJ650

Voor deze uitgave van Digital Movie kozen wij voor het topmodel uit de consumentenlijn: de HDR-PJ650.
De HDR-PJ650 is tevens het nieuwste model Sony camcorder met  projector. Het beeld wordt in Full HD op het ingebouwde geheugen van 32 GB opgeslagen. Dit kan in de gebruikelijke 50 halve beelden per seconde, maar er kunnen ook 50 hele beelden per seconde worden vastgelegd. Hierbij neemt de scherpte in verticale richting verder toe. Tevens kan een geheugenkaartje in de camera worden gestoken, zodat we onbeperkt kunnen filmen. Filmen met 25 beelden per seconde is ook mogelijk en de compressie van het beeld kunnen we in verschillende standen instellen. We kunnen bovendien in standaard resolutie filmen. Handig als je de opnamen direct naar dvd wilt overzetten. Ook kan voor het MP4 formaat worden gekozen (720p). Dit laat zich gemakkelijker monteren, maar biedt niet de beeldkwaliteit van Full HD.

Automatisch

In principe werkt de Sony HDR-PJ650 geheel automatisch. Dit wil zeggen, belichting, kleur, scherpstelling en geluid worden door de camera geregeld. Het geluid kan naast stereo ook als 5.1 signaal worden vastgelegd. Daarmee realiseren we natuurlijk niet het 5.1 bioscoopgeluid, maar de HDR-PJ650 komt wel een heel eind. Wie het wil kan de opnamesterkte van het geluid met de hand instellen. Dit moet via het menu en het aanraakscherm. Voor een betere geluidsregistratie kunnen we een microfoon aansluiten en voor goede controle een hoofdtelefoon.

Aan de slag

Nadat de accu is geladen, de belangrijkste instellingen zijn gedaan en het riempje van de handgreep op lengte is gemaakt, kan het filmen beginnen. Het beeld kan zowel op het lcd-scherm als door de zoeker worden beoordeeld. De zoeker is niet erg groot, zodat het oog er wel goed moet worden voorgehouden. Met het wieltje erboven kunnen we de scherpstelling van de zoeker (dioptrie) aanpassen. Op het lcd-scherm blijft het beeld bij opvallend licht voldoende zichtbaar, al wordt het in fel zonlicht wel lastig.
Starten en stoppen gaat met de gebruikelijke toets aan de achterzijde van de camera. De zoomtoets zit bovenop de camera. Het is even oefenen om de zoom vooral langzaam te verstellen. Dit lukt het best als we de camera met twee handen vasthouden. Dit is ook de manier om het meest stabiel te kunnen filmen. Al moeten we wel opmerken dat Sony een uitstekende optische beeldstabilisatie in de HDR-PJ650 heeft ingebouwd. Bij de HDR-PJ650 beweegt het gehele objectief. Dit zie je goed als je in de lens kijkt en de camera beweegt. Het lukt ons met de HDR-PJ650 zelfs om zogenoemde loopshots te maken zonder te veel schokken. Om ook tegen de zon in mooie opnamen te kunnen maken, levert Sony een grote zonnekap mee. Deze kan op de camera worden geschroefd.

Met de hand

Achter het lcd-scherm zien we onder andere de toets om de projector in te schakelen en de HDMI-ingang om beeld van een andere bron te projecteren.

Achter het lcd-scherm zien we onder andere de toets om de projector in te schakelen en de HDMI-ingang om beeld van een andere bron te projecteren.

Wie op het beeld wil ingrijpen kan dit op verschillende manieren doen. Er zijn zogenoemde scènestanden en ook zijn de belichting en witbalans geheel naar de hand te zetten. Er is zelfs correctie op de witbalans mogelijk. Wat betreft het scherpstellen kan aan het wieltje aan de voorzijde worden gedraaid, maar het is ook mogelijk om een positie op het lcd-scherm aan te raken waarop de camera scherp moet stellen. Dit kan ook voor de belichting.

Projectie

Het afspelen van de opnamen kan uiteraard op het lcd-scherm, maar via de HDMI-aansluiting ook in Full HD op een televisie. Het overzetten van de bestanden vanaf het ingebouwde geheugen heeft Sony erg gemakkelijk gemaakt, omdat een korte USB-kabel standaard aan boord is. Uniek om de beelden weer te geven is  via de ingebouwde projector.
Toen wij voor het eerst een Sony camcorder met ingebouwde projector zagen, keken wij toch wel vreemd op. Zo klein, kan het wat voorstellen? Zeker wel. Toen wij de gordijnen sloten en de camera op het scherm richtten zagen wij een duidelijk beeld. Natuurlijk is de projector in de HDR-PJ650 niet te vergelijken met een exemplaar van € 1.000,- of meer, maar het is toch wel heel leuk om de zojuist geschoten opnamen met elkaar terug te kunnen zien.
Inmiddels heeft Sony de projector verder weten te verbeteren en is de helderheid toegenomen. Interessant is dat we door de projector ook beelden van andere bronnen kunnen projecteren. Bijvoorbeeld foto’s of videobeelden vanaf een laptop.

Extra’s

De Sony HDR-PJ650 biedt veel extra’s. Een daarvan is GPS waarmee het mogelijk is om de positie van de opname later terug te kunnen zien. Deze functie werkt goed, behalve binnen, maar dat is gebruikelijk. Op de ingebouwde kaart is de positie af te lezen, al gaat dit beslist niet op straatniveau. Via de meegeleverde software is dit via een computer wel mogelijk. Extra is het lampje. Handig, al kun je er geen zaal mee uitlichten, de schaduwen ophelderen lukt wel. Extra is ook de optie om een HD-opname naar standaardresolutie om te zetten. En extra is ook de focusmarkering, een hulp om nauwkeurig scherp te kunnen stellen. Tot slot noemen we de ‘slow recording’-optie om snelle bewegingen langzaam en vloeiend weer te geven.
Naast filmen kunnen met de HDR-PJ650 foto’s worden gemaakt. Dit zelfs in een zeer hoge resolutie. Bij weinig licht kan de flitser te hulp worden geroepen, waarbij de flitsverhouding is in te stellen. Met de foto-optie wordt de Sony HDR-PJ650 geen topmodel fotocamera. Zo is bijvoorbeeld geen opslag in RAW mogelijk en heeft de flitser een beperkte capaciteit.

Conclusie

De Sony HDR-PJ650 lijkt op zich een standaard HD-camcorder vanwege de afmetingen. Toch heeft het ‘zwarte kastje’ veel extra’s in zich. Het meest opmerkelijk is de projector, die zeker niet teleur stelt. Naast automatisch is de camera met de hand in te stellen, zijn een microfoon- en hoofdtelefoonaansluiting aanwezig en kan dankzij GPS zelfs de positie van gemaakte opnamen worden teruggezien. De beeldstabilisatie van het 12 maal zoomobjectief werkt uitstekend. Over de kwaliteit van het beeld hebben wij niets dan lof. Het geluid klinkt goed en de camera is goed te hanteren. Ook de lichtgevoeligheid is zeer goed. Het ingebouwde lampje maakt filmen in duisternis mogelijk. Kortom, een zeer compacte camcorder met veel extra’s.

Specificaties

Adviesprijs € 999,-
Ingebouwd geheugen 32gb
Afmetingen (bxhxd) 67 x 72,5 x 134 mm
Gebruiksklaar gewicht 540 gram
Camera opneemelement 1/3,91 inch C-MOS
Aantal pixels 5.430.000
Fotoresolutie 4512 x 3384 pixels
Beeldstabilisatie optisch
Kortste sluitertijd 1/10.000 sec.
Variabele zoomsnelheid ja
Zoombereik 12 x optisch, 20x 160x digitaal
Brandpuntafstand 2,9 – 34,8 mm
Brandpunt tot kleinbeeld 26,8 – 321,6 mm
Macro-instelling auto/hand
Focussering met de hand aanraakscherm, wieltje
Auto witbalansregeling auto/hand
Voorkeuze witbalansregeling dag-, kunstlicht, hand
Diafragma regelbaar ja
Tegenlichtcompensatie ja
LCD-scherm, resolutie 3 inch, 921.000 pixels
Zoeker, verstelbaar kleur 0,2” 201.600 pixels, ja
Beeld zoeker zeer goed
Stilstaand beeld zeer goed
Beeld voor beeld zeer goed
Slowmotion zeer goed
Record review nee
Edit search nee
Geluidsregistratie Dolby stereo, 5.1
Audio dub nee
Insert nee
Datum/tijd ja + datacode
Super impose nee
Titelgenerator nee
Beeldovergangen zw, wit
Digitale effecten cinetone
Zelfontspanner nee
Intervaltimer nee, high speed opname
Flitser ja
Lampje ja
Microfooningang ja
Video/audio-uitgang HDMI, composiet
Video/audio-ingang nee
Hoofdtelefoonaanlsuiting ja
Check Also
Edius pro 7
Edius Pro 7: Volledig 64-bit videomontageprogramma
Grass Valley heeft het professionele videomontagepakket Edius Pro 7 in 64-bit uitgebracht. 01 Los van ...