Sony Sound Forge Mac Pro 2

Redactie Editing PC Reviews

Geluid vormt een belangrijke factor voor de sfeersetting en zeggingskracht van de videofilm. Gevorderde en meer (semi-)professionele videomakers monteren ook het geluid achteraf na. Dat kan zowel met de zogenaamde audio editor uit de montagesoftware of via een apart pakket. Sony Sound Forge Pro 2.01 voor de Apple Mac is een treffend voorbeeld van deze laatste optie en biedt aanmerkelijk meer en hoogwaardiger bewerkingsmogelijkheden dan een standaard-montageprogramma.

Welke functies heeft nu zo’n aparte sound editor allemaal? In de praktijk gaat het daarbij om vier belangrijke toepassingen. Als eerste staat voorop het corrigeren van het geluid op volume, klank, stereobeeld (pan en Dolby Surround) en ongerechtigheden zoals brom, ruis, microfoonklikken en andere stoorgeluiden. De tweede functie betreft het mixen en combineren van meerdere geluidssporen tot één complete soundtrack. Met een soundeditor stel je de verhoudingen bij de audiomix, vloeiende overgangen, en de fades (in en uit) in. Functie drie is het aanbrengen van professioneel klinkende effecten. Hieronder vallen zowel de creatieve effecten zoals echo/galm, toonhoogte en doelbewuste vervorming als kant en klaren geluiden zoals, wind, regen, verkeer, pistoolschoten en akelig piepende deuren. En de laatste functie handelt het importeren van en omzetten naar verschillende audioformaten af. Hieronder valt veelal ook het aansturen van MIDI-compatibele elektronische muziekinstrumenten. Daarnaast beschikt de sound editor over een recordfunctie voor het opnemen van geluid in het eigen sporenvenster. Behalve voor video valt het programma ook in te zetten als opnamestudio bij muziekuitvoeringen.Sony_6
Sony Sound Forge Pro handelt al deze vier functies op kwalitatief hoogwaardige wijze af en laat met tal van duidelijke menu’s en grafische instrumenten duidelijk zien wat er allemaal mogelijk is en gebeurt.
Wij bespreken hier de Apple Mac-versie 2.01 maar deze sound editor is in release 12 ook voor de Windows computer leverbaar.

Opbouw
Traditioneel bestaat de grafische opbouw van een sound editor zoals Sound Forge Pro op het monitorscherm uit de volgende componenten:
– Bovenin het gebruikersinterface de verschillende uitklapbare menu’s voor import en export, bewerkingen, knippen & plakken, markeren en het aangeven van te bewerken segmenten, het toevoegen of verwijderen van geluidssporen, het uitzenden van instrumenten zoals een equalizer (stelt de verschillende toongebieden in), het aanbrengen van effecten en de weergave (in vensters).
– Een mediabrowser, het bibliotheekvenster waarin je de aanwezige geluidsbestanden kunt vinden.
– Een relatief groot venster waarin de audiotracks (sporen) staan. Het geluid is doorgaans weergegeven als een golfpatroon, de wave.
– Bij opname verschijnt er een complete geluidstudio in een apart venster.
– De afspeel- en opnameknoppen. Je kunt zowel het geluid laten horen als van een externe aangesloten bron opnemen.Sony_5
De basis handelswijze is eerst het geluidsbestand of meerdere audiofiles inladen naar het venster met de audiotracks. Dan het basis knip- en plakwerk (sound editing). Vervolgens de verhoudingen/mixage en overgangen instellen. En waar gewenst correcties en/of geluidseffecten aanbrengen. Tot slot de gemonteerde soundtrack als project voor eventuele latere herbewerking opslaan en exporteren naar een geschikt importformaat voor import in de montagesoftware.

Belangrijke specificaties
Sony Sound Forge Pro voorziet in maximaal 32 simultaan (= tegelijk) te gebruiken audiokanalen met de kwaliteit 64 bit op 192 kHz. Meer is echt niet nodig. Voor de digitale signaalverwerking op hoog niveau zet Sound Forge Pro nog 12 extra DSP-modules van iZotope in.
Het opnamevenster is uit de kunst. Behalve de gebruikelijke weergave in golfvorm tevens fraaie LED-indicatoren voor het volume, analyse-instrumenten zoals een histogram, bediening met één knop, effecten direct toepassen op de inputbus (waar het geluid binnenkomt), automatische timebase voor de referentie in de tijd en multikanaals opnemen.Sony_2
Het knippen, plakken, invoegen en verplaatsen is zeer nauwkeurig. Je kunt precies aangeven welk deel en waar de bewerking exact dient plaats te vinden. Natuurlijk zijn bewerkingen niet destructief. Je kunt hen zo weer ongedaan maken. Sound Forge Pro Mac 2.0 is volledig geïntegreerd met Spectral Layers Pro 2.0 de wereldstandaard van Sony voor het laagsgewijs en spectrum editen van geluid. Wordt door tal van geluidsingenieurs gebruikt.
De 200 creatieve effecten van Blastwave FX zijn van hoog niveau en meestal aanzienlijk beter dan die in de doorsnee-montagesoftware. Er is een enorme aparte bibliotheek met geluidseffecten meegeleverd.
Het repareren van stoorgeluiden, volumewisselingen en andere onvolkomenheden gaat zeer goed. Exporteer de bewerkte soundtrack naar de montage en je weet niet wat je hoort.
Voor hen die (lokale) tv maken en last hebben van wisselende irriterende geluidsvolumes is er CALM (Commercial Advertisement Loudness Mitigation Act). Een soort processor/limiter die het heen en weer knallen van hard en zacht voorkomt.Sony_4

Conclusie
Het pakket werkt voor de gebruiker met enige achtergrondkennis over geluid relatief eenvoudig. Voor de beginner is het minder geschikt…
Aanbevolen voor wie meer uit zijn of haar soundtrack wil halen dan doorsnee geluid.

Ulco Schuurmans

Prijs
Sony Sound Forge Mac Pro 2 € 220,-
Upgrade € 110,-
www.sonycreativesoftware.com

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Check Also
Dagtrip met een komische invalshoek
Komische spanning is een noodzakelijk component om de aandacht van de kijker vast te houden. ...