Sound Forge Audio Cleaning Lab: Zwitserszakmes voor digitale audio-correctie

Redactie Audio Reviews

Archief Digital Movie 133-2020
De term cleaning lab wekt meteen de associatie op van het verwijderen van stoorgeluiden en andere ongerechtigheden bij of het restaureren van geluidsbestanden. En dat klopt ook bij dit Sound Forge programma maar er is nog veel meer. Het importeren en kopiëren van digitale audiobestanden op cd’s. Het binnenhalen van videoclips voor geluidsbewerking en maximaal acht tracks voor audiomontage.

Het softwarehuis Magix zet het Sound Forge Audio Cleaning Lab voor Windows neer als een Zwitsers zakmes voor audiobewerking met slechts één muisklik. En tot de functies van dit audiomes behoren het gemakkelijk digitaliseren, schoonmaken en restaureren van audio. Een behoorlijk aantal presets nemen daarbij veel werk uit handen. Kies de al voorgeprogrammeerde geluidsbewerking en activeer deze voor de desbetreffende audiofile.
Een echte uitkomst daarbij is de spectrale weergave. Die herkent niet alleen de ongewenste (stoor)geluiden maar laat hen ook nog eens in grafieken en schematische voorstellingen zien.

64 bit en AI
Niets is ergerlijker dan lang wachten tot een complexe audiobewerking is doorgerekend. Vooral als het verkregen resultaat niet tot tevredenheid stemt en het allemaal opnieuw moet.
Magix zet daarop 64 bit technologie in en dat gaat een stuk sneller en efficiënter. Voeg daar een stukje kunstmatige intelligentie (AI) aan toe en het programma ontdekt zelf waar het fout zit met het audiogedeelte en brengt automatisch de best passende correcties aan. De snelle audiovideo-converter verwerkt snel en doelmatig alle gangbare formaten.

Aan de hand meegenomen
Voor wie geen geluidstechnicus is, blijkt het corrigeren en bewerken van audio een lastige aangelegenheid te zijn. “Wat moet ik nu doen bij dit probleem.” Daar heeft het Sound Forge Audio Cleaning Lab een gebruiksvriendelijk antwoord op. Eerst het in kaart brengen van het desbetreffende geluidsprobleem. Vervolgens komen jouw geluidsassistenten in het vizier. Deze verschillende geautomatiseerde processen stellen, zonder het door de gebruiker omkijken naar de benodigde techniek, passende klankkarakteristieken of cleaning-oplossingen voor. Die voert dit cleaning-pakket vervolgens geheel automatisch uit.
Er zijn meer dan 360 voorinstellingen, presets, aan boord. Daarmee valt het gros van de audioproblemen te elimineren. En mocht de juiste bewerking niet aanwezig zijn dan valt deze vaak via het VST3-interface naadloos in de software te integreren. Onder meer die van iZotope.
Voor de nuttige en handige tips en trucs is er de Infobox voor alle (onder-)delen van het programma. Zo kan ook de beginner er snel mee aan de slag. Dan is er verder ook nog een handige zoekfunctie voor het vinden van de passende sjablonen, hulpteksten en handige effecten – met een enkel trefwoord.

Spectrale analyse en automatisch schoonmaken
Het Sound Forge Audio Cleaning Lab maakt bij het analyseren van het geluid een spectrale weergave (grafiek met de verschillende audiofrequenties) aan. Aan een dergelijk analysespectrum kan de editor zien waar het bij de audio aan schort. Anders ziet de cleaning-software dat zelf wel. Heb je de stoorgeluiden visueel in de spectrumgrafiek herkend dan geef je de opdracht om deze te verwijderen. De automatische cleaner analyseert de audiofiles geheel zelfstandig. Vervolgens presenteert het programma de gevonden bevindingen aan de editor. Het is aan de mens of er wel of niet iets en hoe dan aan gedaan wordt.

Praktijk
Audio corrigeren en restoreren is voor de leek eigenlijk helemaal niet moeilijk. Of je nu geluid van cd’s, oude tapes en platen binnenhaalt of een videoclip importeert. Bij de videoclip kan je dan meteen het geluidsspoor bewerken. De importfunctie is beperkt tot het doel waarvoor deze audiocleaner in de markt gezet is.
De gebruikersinterface is weliswaar Engelstalig doch overzichtelijk en intuïtief. Kortom binnenhalen, analyseren en laat de assistenten, wizards, presets en de slimme analyse hun werk doen. Met name geschikt voor het repareren van oude lp-opnamen, het importeren van cd-nummers en het opkalefateren van videoclips met stoorgeluiden. Wie meer wil kan bij de ‘Grote Broer’ Sound Forge terecht.

Info
Sound Forge Audio Cleaning Lab € 99,99
Magix, www.magix.com/nl

Ulco Schuurmans

 

 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Check Also
In de voetsporen van Agatha Christie
Archief Digital Movie 133-2020 Agatha Christie (1890-1976) groeide uit tot een wereldberoemd schrijfster. Vanuit haar ...