Sprookjes opnemen met de camera bestaat!

Redactie How to Video opnames

Archief Digital Movie 114-2017
Het lijdt geen twijfel dat de Engelse Cotswolds een regelrechte trekker is als het gaat om een frisgroene streek waar je de meest prachtige beelden kunt schieten. Richard Helwig nam de proef op de som en reisde met de videocamera af naar deze sprookjesachtige streek die vanaf de 18e eeuw niet veel is veranderd.

Je moet een beetje kenner zijn om te weten dat de Cotswolds uit veel heuvels bestaat. Het is gelegen in het hart van Zuidwest en West-Centraal Engeland. Het gebied omvat de graafschappen Somerset, Warwickshire, Wiltshire, Oxfordshire en Worcestershire. Het grootste deel ligt in Gloucestershire. Opvallend is het honingkleurige kalksteen dat is gebruikt voor de huizen en muren, afkomstig uit de steengroeven. Alles is over het algemeen erg goed bewaard gebleven.

Meerdaagse reis
In het oosten ligt Oxford, in het westen Bath. Met de camera kun je letterlijk en figuurlijk alle kanten uit. Je vindt er oneindig veel natuur zoals tuinen, struiken, bomen en wandelpaden. In alle rust kun je hier sfeerbeelden maken waar je graag mee thuiskomt. Voorbeelden van dorpen zijn Castle Combe, Broadway, Bibury, Stanton, Bourton-on-the-Water en Chipping Campden. Maak er dus een meerdaagse reis van!

Berkely Castle
Engeland staat bekend om oude kastelen. Buitenopnamen zijn geen probleem, maar wil je naar binnen dan zijn camera’s niet altijd toegestaan. Een bezoek aan Berkely Castle is een must als je dit gedeelte van Engeland bezoekt en meer van de historie te weten wilt komen. Het kasteel is het huis van de familie Berkeley en dat gaat al terug tot het jaar 1117. Of bezoek het Sudeley Castle en verbaas je over meer dan duizend jaar historie.

Hoeveelheid licht
Het filmen van een landschap met schilderachtige huisjes en straatjes lijkt simpel. Alles blijft op zijn plek staan en je kunt zodoende in alle rust de tijd nemen om de meest geschikte instellingen op de camera te kiezen. Hierbij is het opvolgen van een aantal tips raadzaam. Zo zul je altijd te maken krijgen met een bepaalde hoeveelheid licht. Is het zonnig, bewolkt of regenachtig? Sta je met je rug naar het licht of wil je juist tegen de ‘afgesproken’ regels werken? Geen dag is hetzelfde. Welk licht je voor de lens hebt, zal de kwaliteit van het beeld in belangrijke mate bepalen. Tegen het licht filmen zal ongetwijfeld leiden tot onderbelichting. In het bijna donker filmen zal een hinderlijke ruis veroorzaken. Dus wat moet je?

Lucht teveel invloed
Het alleen vertrouwen op de automatische belichting is geen verstandige keuze. In veel gevallen zal er een overbelichting ontstaan in landschappen. En dat komt doordat de lucht teveel invloed heeft op de lichtmeting. Verdiep je daarom in de mogelijkheid om de camera van automaat op handmatig te zetten en wat daarbij komt kijken. Trek hier voldoende tijd voor uit want deze materie vereist de nodige aandacht (en ervaring!). Laat de zonnekap overigens altijd op de camera zitten.

Harde schaduwen
Een veel gestelde vraag is op welke tijdstippen van de dag de beste resultaten te behalen zijn. Daar is geen volledig eenduidig antwoord op te geven. Maar in de regel zijn de beste tijdstippen: binnen twee uur na zonsopkomst en in de laatste uren voor zonsondergang. Maar dat zou betekenen dat je de rest van de dag niets kunt doen. En natuurlijk is dat niet zo. Als je maar bedenkt dat je liever niet in de middag kunt filmen wanneer de zon hoog staat. Je krijgt dan harde schaduwen in het landschap en dat geeft een lelijk effect.

Laaghangende mist
Kies ook tijdstippen uit die niet voor de hand liggen als je wilt gaan opnemen. Zoals de vroege ochtend. Een laaghangende mist, een nevel of een opkomende zon zorgt al gauw voor spookachtige beelden. Zeker in dit gebied! Zorg er voor dat je op locatie bent voordat de zon opkomt.

Pak de wandelschoenen
Als je niet teveel op het toeval naar de Cotswolds wilt, is het handig een kaart aan te schaffen die uitgebreid is gedetailleerd. Hierop kun je een duidelijk overzicht krijgen van de vele weggetjes, riviertjes, heuvels en wandelroutes. Want al kom je wellicht met de auto, parkeer die gerust ergens om verder te voet te gaan. En pak de wandelschoenen! Pas dan kun je het gebied optimaal verkennen. Vergeet daarbij geen statief mee te nemen want een rustige omgeving vereist nu eenmaal rustige beelden.

Slingerend karakter
Zoek je een route waarbij je de camera optimaal kunt gebruiken? Loop dan de Cotswold Way, een 163 kilometer lange wandeling. Je start in Chipping Campden, een middeleeuwse marktplaats. Vanuit het noorden van de Cotswolds eindig je in de badplaats Bath. De tocht voert je langs de westerse rand van de heuvels en loopt door een glooiend landschap met bossen, dorpjes, oude gebouwen en zelfs grafheuvels. Doordat het pad een slingerend karakter heeft, kun je steeds weer nieuwe panorama’s filmen over de rivier Severn en de Malvern Hills. Een aanrader dus!

Niet teveel op afstand
Omdat er zoveel is te zien op een grote oppervlakte, is filmen in groothoek het meest voor de hand liggend. Je creëert een maximale scherpte en laat tegelijkertijd zoveel mogelijk details van het landschap aan de kijker zien. Een tip daarbij is om niet teveel op afstand te blijven. Want met groothoek kun je heel dicht op het onderwerp komen. Neem bijvoorbeeld op de voorgrond een stenen muurtje in beeld met een pittoresk huisje op de achtergrond. Of laat bloeiende struiken van dichtbij het beeld eens vullen. Genoeg creatieve opnamen te bedenken!

Oneindige instelling
Stel je automatisch scherp, dan zul je zien dat er vaak bij landschappen wordt gekozen voor een oneindige instelling. Het verkrijgen van meer scherptediepte krijg je door meer naar je toe scherp te stellen. Probeer eens de automaat uit te schakelen en over te gaan op handbediening. Ga er vanuit dat de scherptediepte voor ongeveer een derde voor je scherpstelpunt ligt en twee derde achter dat punt.

Scheve horizon
Een regelmatig gemaakte fout is het in beeld nemen van een scheve horizon. Soms heb je dat niet eens in de gaten omdat je teveel wordt afgeleid door allerlei andere aspecten. Twijfel je, maak meerdere dezelfde opnamen zodat je later bij de montage (op een groter scherm) de meest geschikte kunt kiezen. Het gebruik van een statief en een kleine waterpas kan helpen. Let wel, een scheve horizon past niet in de opnamen en moet altijd worden vermeden. Los daarvan: een horizon hoeft niet altijd precies in het midden van het beeld te staan. Een lage of juist hoge horizon kan voor een extra stukje dimensie zorgen. Probeer het maar eens uit.

Creatief denkwerk
Om de juiste compositie te kiezen is het verstandig in de gaten te houden dat je precies aan de kijker laat zien wat belangrijk is. Alle overbodige elementen moeten worden weggelaten. Niet alles hoeft dus in beeld. Hou vooral de compositie en de lijnen in de gaten. Durf te experimenteren! Dat valt niet altijd even mee. Een geparkeerde auto in een ouderwets straatje wil je graag uit beeld hebben en een groepje slenterende toeristen op een verlaten bospaadje zie je liever komen dan gaan. Alles wat je niet wilt laten zien en toch in beeld neemt, zal afleiden van het werkelijke onderwerp. Ingewikkeld is het niet, het vereist alleen wat creatief denkwerk. Even door de knieën gaan om een net iets beter beeld te krijgen of het straatje net even uit een andere beeldhoek opnemen, kan al snel de nodige oplossingen bieden. Want klakkeloos wat beelden schieten is er niet bij!

Reflectie van het water
Maak niet alleen opnamen van de Cotswolds als je toch in Engeland bent. Zo zijn er genoeg meren, vijvers en watervallen te vinden. Het zijn prima plekken om de camera uit de tas te halen. Het gebruiken van de reflectie van het water voegt het nodige toe aan de misschien soms wat statische beelden. Wissel af met close-ups van kabbelend water of bloeiende planten die je hier kunt vinden.

Geromantiseerde film
Een van de mooiste dorpen om vast te leggen is Bibury. Het is gelegen in het graafschap Gloucestershire. Maak shots van de vele huisjes die stuk voor stuk uit een geromantiseerde film afkomstig lijken te zijn. Door het dorpje stroomt de Coln. Loop vooral naar de Arlington Row. Geniet van al die momenten waarbij je teruggaat in de tijd en probeer die zoveel mogelijk vast te leggen. Maak shots van de St. Mary’s Church. Dit Romaans Gotische bouwwerk staat er nog precies zo bij als vele jaren geleden. Overigens vind je in Engeland ontelbaar veel kerkjes waar je opnamen van kunt maken. Veel daarvan zijn voorzien van begraafplaatsen.

Uit de middeleeuwen
In het commentaar dat je bij de film inspreekt is het handig om een stuk terug te gaan in de geschiedenis. Want alleen maar beelden spreken in dit geval niet voor zich. Zo kun je vertellen dat de meeste dorpjes en stadjes uit de middeleeuwen stammen. Het gebied werd gebruikt voor het houden van schapen. De wolindustrie zorgde voor de nodige welvaart. Dat veranderde door de nodige Europese oorlogen en de industriële revolutie waarbij een einde kwam aan de rijkdom. De streek raakte verlaten. Het verleden bleef bestaan. Het gebied werd door toeristen ontdekt.

Veiligheid voor alles!
Engeland is erg mooi. Zeker om met de videocamera naar toe te gaan. Maar kan gevaarlijk zijn. Onderschat dit niet. Veiligheid voor alles! Vertel altijd aan je naaste omgeving waar je bent en hoe laat je verwacht weer op de thuisbasis te zijn. Vertrouw nooit op je mobiele telefoon want op veel afgelegen plekken zul je merken dat er geen bereik is. Je komt er niemand meer tegen. Dus als er wat met je gebeurt, ben je toch echt op jezelf aangewezen. Het gebruiken van Google Maps voordat je op stap gaat is wellicht aan te raden. Op deze manier kun je redelijk voor jezelf bepalen waar je met de camera aan de slag gaat. Neem in de auto minimaal een deken, water, wat voedsel en een verbanddoos mee. Zorg dat je navigatie hebt. Je zult niet de eerste zijn die de weg kwijt raakt. Probeer zo bijtijds mogelijk een slaapplaats te regelen.

Luchthaven Bristol
De Cotswolds ligt op iets meer dan twee uur rijden vanaf Londen, als je met de auto gaat. Je kunt met de trein reizen, vanaf station Paddington. Je bent dan iets meer reistijd kwijt. Nog handiger is om op de luchthaven Bristol een auto te huren en verder te reizen. Alleen dan kom je op de meest mooie plekjes! Links rijden vereist wat ervaring. Links schakelen is moeilijker. Wil je liever met je eigen auto gaan, vertrek dan met de boot vanaf Hoek van Holland naar Harwich.

FILMTIP
Als je de Cotswolds voor de lens hebt, moet je ogen in je rug hebben. Want je let vooral op wat er voor je te zien is. Kijk eens achterom. Grote kans dat je landschappen ontdekt die je niet wilt missen.

FILMTIP
Grote kans dat je in Engeland te maken krijgt met neerslag. Stop daarom een paar vuilniszakken in je videotas. Het zal je een hoop leed besparen!

Richard Helwig

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Check Also
PLAYBASE
Sonos introduceert PLAYBASE, de nieuwste aanwinst in het draadloze Sonos Home Sound System en home-cinema ...