Spuitend bloed!

Redactie How to Video opnames

Archief Digital Movie 127-2019
In de vorige uitgave las u hoe u een gruwelijke kogelwond kunt maken. Nog afschuwelijker is het als er bloed uit de achterkant van het hoofd spuit op het moment van schieten. Of uit de borst of uit een been. Dat is makkelijk te realiseren met gewoon een tuin-slang, een drukspuit en wat hulpmiddelen!

Bij een pistool- of geweerschot willen we het bloed uit het lichaam, het achterhoofd of uit de borst laten spuiten. Heel erg schokkend om te zien en best eenvoudig te realiseren. Als u uw schuurtje induikt en de tuinslang en de drukspuit opzoekt, hebt u de belangrijkste hulpmiddelen voor dit special effect al bij de hand.
De truc komt erop neer dat u de tuinslang aansluit op de drukspuit, de slang met een rode vloeistof vult (nepbloed), de druk opvoert in de drukspuit en op het moment van het pistoolschot drukt u op de knop van de drukspuit die het bloed uit de tuinslang spuit.
Is het zo eenvoudig? Ja! Het vergt wat knutselwerk, maar het gaat lukken!

Wat hebt u nodig?
1. Een drukspuit. Te koop in het tuincentrum voor ongeveer 20 euro.
2. Een tuinslang van ongeveer 3-4 meter.
3. Nepbloed (1-2 liter voor een aantal opnamen: in slang van 3 meter gaat plm. 0,5 liter.)
4. Een afdichtplug voor de tuinslang.
5. Een klem.
6. Trechter.
7. Stanley-mes.
8. Schroevendraaier.
9. Hamer.
10. Beetje lijm.
11. T-shirt.
12. Een effen overhemd.
13. Duct-tape.
14. Schaar.

Statief of los?

In de software maskeert u de frames, waarin het gescheurde gedeelte van het overhemd is te zien.

Een schietscène is altijd spannender als er actie en beweging in de camera zit. Film de shots met een losse camera. Het is bij deze opname niet zo belangrijk dat de camera op een statief staat. Maar, opgelet, als u deze opname combineert met de schotwond, zoals beschreven in het vorige nummer, dan dient u uiteraard wel een statief te gebruiken!

De voorbereiding
In de voorbereiding dient u wat slangen te koppelen. Het is eenvoudig.
1. De drukspuit heeft een spuitmond. Schroef deze los en bevestig het ene uiteinde van de tuinslang over de uitgang, samen met de klem. Zet de klem vast, zodat de slang goed op de spuitmond zit. Niet te vast draaien, want anders breekt de spuitmond.
2. Neem nu de andere kant van de slang en bevestig de afdichtplug in het uiteinde van de tuinslang. Kan lastig zijn, gebruik dan met mate de hamer.
3. Maak nu een gat in de slang, in de vorm van een oog. Voorzicht met dat Stanley-mes, want dat soort messen is erg scherp!
De eerste voorbereiding is nu klaar.

Na de bewerking is het gescheurde gedeelte niet meer te zien.

Test de veiligheid
Op zich is dit een ongevaarlijke truc, maar wees altijd voorzichtig. U werkt niet met explosieven, maar wel met een drukopbouw in de drukspuit. Test dit systeem eerst, voordat u de opnamen gaat maken. U moet weten (en onthouden) hoe hoog de druk moet zijn. Is de druk te laag, dan lijkt het effect nergens op. Is de druk te hoog, dan spuit het bloed op onnatuurlijke wijze te hard uit de tuinslang.
Gebruik voor de test gewoon water. Wij (auteur en Digital Movie) kunnen niet aansprakelijk voor opgelopen schade worden gesteld. Test de apparatuur voor uw eigen veiligheid eerst uit en wees altijd voorzichtig.
1. Houd de slang op de borsthoogte van de proefpersoon. Met de opening naar voren. Giet met een trechter water in de slang.
2. Bouw nu de druk op in de drukspuit. Onthoud hoe vaak u de handle indrukt.
3. Na een aantal keren, drukt u op de knop van de drukspuit om te testen of het water er al met een goede snelheid uitkomt.
4. Bouw de druk verder op als het water nog niet hard genoeg spuit.
5. Op het moment dat het water wel goed spuit, weet u het aantal keer om de handle in te drukken.
De test is nu klaar.

Dit is het moment van het schot: de maskering gaat weg als het bloed eruit komt.

Voorbereiding opname
Als alle apparatuur klaar is, kunt u de opname gaan maken. Oefen een paar keer het moment van het schot. De acteur moet zich inleven. Begin daarna met het bevestigen van de slang op het lichaam van de acteur.
1. Bevestig de slang.
De acteur draagt een t-shirt. Althans, dat beveel ik aan, omdat de slang met Duct-tape wordt vastgezet. Het is altijd prettiger als die tape niet op de huid wordt gebruikt om irritatie en uittrekken van haren te voorkomen. Zorg ervoor dat de opening (waar het bloed uitkomt) naar voren wijst, van het lichaam af.
2. Overhemd.
Nu trekt de acteur een overhemd aan. Op de plek van de opening van de tuinslang maakt u twee scheuren, in de vorm van een kruis. Dus geen gat maken, geen stof wegknippen, maar een kruisvorm, zodat de stof bij het vrijmaken van de luchtdruk genoeg ruimte biedt aan het rondspuitende bloed. Met een klein beetje lijm, niet te veel, kunt u de stof van het overhemd weer bij elkaar brengen. Zodat de scheuren niet niet zien zijn, althans, zodat het kruis in het overhemd niet open is. U zult denken: ‘Dat gescheurde deel zie je toch in de film?’ Klopt, dat zie je en daarom gaan we dat stukje opname in de editingsoftware bewerken. Dat staat verderop in dit artikel.
3. Bloed.
Giet nu het bloed in de slang. Als de slang bijna vol is, blijft de acteur op zijn plaats staan, zodat het bloed niet uit de slang loopt. Knoei niet!
De voorbereiding van de opname is nu klaar.

Laat de acteur vooral ‘geraakt’ kijken, daarna valt hij dood neer.

De opname
De acteur staat nu op zijn plaats. Hij heeft een t-shirt aan, waarop de tuinslang is bevestigd, met de opening naar voren. Daaroverheen heeft hij een overhemd met een opengescheurd/geknipt gedeelte, waarachter de opening van de buis zit. Het bloed moet makkelijk naar buiten kunnen spuiten.
1.Shot van de moordenaar
Maak op deze locatie een mooi shot van de schutter. Hij richt zijn pistool dreigend en haalt de trekker over. Hij beweegt het pistool iets omhoog om de terugslag van het pistool te suggereren.
Het geluid van de knal monteren we later in.
2.Opnamen van het slachtoffer
Nu de opname van het slachtoffer. De acteur moet zich goed inleven dat hij wordt doodgeschoten. Als hij bij het spuiten van het bloed in de lach schiet, kan de hele operatie opnieuw beginnen.
Tip: neem daarom deze scène op met twee camera’s. Een met een medium opname, waarbij de wond en het gezicht te zien zijn. En een tweede, waarop alleen de wond te zien is.
Bij ‘actie’ neemt u de acteur op, hij kijkt angstig en dan drukt een van de crew-leden op de handle van de drukspuit: het bloed spuit uit de wond. De acteur valt dood neer. Opname klaar!
Gaat het niet goed met de acteur, omdat hij ‘verkeerd’ kijkt of wat dan ook, dan kunt u deze opname (close up van het gezicht van de acteur) daarna nog maken. Als de opname van het spuitende bloed maar goed is. U kunt eventueel als insert een shot gebruiken van de tweede camera.

De vorm van de opening voor het beste effect.

Montage
Met deze opname gaat u de montagekamer in. In grote lijnen is deze montage dezelfde als die in het vorige nummer van DM over de schotwond. In feite hoeft u maar een paar takes achter elkaar te zetten.
1. Bepaal de opname van de moordenaar die zijn pistool richt.
2. Bepaal de opname van het slachtoffer dat verschrikt kijkt.
3. Bepaal de opname van de moordenaar die schiet.
4. Bepaal de opname van het slachtoffer vlak voor de inslag en het spuiten van het bloed.
5. Bepaal (indien nodig) de close up van het spuitende bloed (kunt u ook vertragen bijvoorbeeld).
6. Bepaal de opname van de moordenaar die strak kijkt na het schieten en dood neervallt.

Bevestig de slang met Duct-tape op een t-shirt.

Nabewerking
We hebben nu alle goede takes achter elkaar gezet. Wat nu nog moet gebeuren, is dat u de scheuren in de kleding maskeert.
Let op: monteer de scène eerst helemaal af. Zodat u een goede scène hebt, met een geloofwaardige moordenaar, een prachtig schot en een indrukwekkend shot van het spuitende bloed. Pas als dat allemaal klaar is, gaat u de scheuren in de kleding wegwerken. Gewoon, om overbodig werk te voorkomen.
Dat de scène klaar moet zijn, heeft te maken met het feit dat u er eerst voor moet zorgen dat het gescheurde kruis in het overhemd zo kort mogelijk in beeld is, maar wel lang genoeg om de scène geloofwaardig te laten zijn en ‘natuurlijk’ te laten overkomen.

Maskeren
Het maskeren van de gescheurde kleding doet u in de software. Het maskeren komt erop neer, dat u een gedeelte van het overhemd kopieert (vanuit een still) en dat over het gescheurde gedeelte heen plaatst.
Het maskeren gaat iets gemakkelijker als u met een effen overhemd hebt gewerkt. Een overhemd met allerlei lijntjes is moeilijker te maskeren.
1. Maskeer het gedeelte van het overhemd dat gescheurd is.
2. Zoek het moment, waarop het bloed uit de slang spuit.
3. Stop daar de maskering.

Motion tracking
Het is belangrijk dat u de gescheurde kleding goed maskeert. Iedere oneffenheid of kleurverschil kan opvallen. In Adobe en in veel andere software is een tool voor het maskeren aanwezig.
Dat heet dan ‘motion tracking’, waarmee u een gedeelte van een plaatje (een still) met de bewegingen van de film mee kunt laten bewegen.

Muur
Wilt u bloed tegen de muur laten spatten, bevestig dan de tuinslang aan de achterkant van het hoofd, in de nek, met de opening van de slang in de richting van de muur. Op het moment van het schot drukt u op de handle. Deze opname wordt het mooist als u deze combineert met de truc uit het vorige nummer van Digital Movie.

Veiligheid eerst!
Wees altijd voorzichtig met al dit soort trucs. Bouw de druk voorzichtig op. Test het eerst uit met water. Plak Duct-tape niet rechtstreeks op de huid. Check of het nepbloed geen agressieve stoffen bevat.

Ik wens u veel succes met deze filmtruc. Met dank aan Film Riot en Chinfat.
Maak er iets gruwelijks moois van!

Pieter Reintjes (video-college.nl)

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Check Also
Sony WH-XB900N: draadloze noise cancelling headphone
Stilstaan bij een bushalte, per trein naar Parijs of een lange vlucht naar New York ...