Sterke allround zoomlens voor Full Frame

Redactie Accessoires Reviews

Archief Video Emotion 110-2014
Op een camera met Full Frame beeldsensor voor foto of video zet je niet zomaar een objectief. Een grote beeldsensor legt alle afbeeldingsfouten meedogenloos vast. Dat betekent in de praktijk het objectief optimaal afstemmen op de kwaliteit van de camerasensor qua beeldkwaliteit en vergrotingsfactor. De Sigma 24-105 mm f/4 Art DG OS HSM doet dat met verve in een populair zoombereik.

sigma_24-105_extra_34De echte 24-105 mm zoom voorziet in een veel gevraagd optisch bereik voor foto en video. Een 24 mm groothoek biedt net dat beetje extra meer beeld dat de interne ruimte of het gebouw er goed op doet komen. Hetzelfde geldt voor weidse landschappen van voor tot achter scherp. Verder kan je ook lekker dicht op het onderwerp gaan staan als het dringen of de ruimte te krap is.
In het telebereik is 105 mm heel geschikt voor fraaie portretten, close-ups op korte afstand en half-totalen bij video. Kortom, een allrounder.
Een objectief als de Sigma 24-105 mm f/4 Art DG OS HSM past zowel goed bij een Full Frame spiegelreflex als systeemcamera voor foto als op camcorders met een volbeeld opnamechip. Helemaal een uitkomst voor de videomaker die beide typen camera’s gebruikt. Bovendien heeft dit objectief ook nog eens een behoorlijke lichtsterkte van F4. Die staat zijn mannetje bij matig licht en geeft een fraaie onscherpte achtergrond met bijpassende Bokeh.
Behalve voor Full Frame kan je deze Sigma zoom ook op een camera met een kleinere beeldsensor en dezelfde lensvatting gebruiken. Daarbij verlengt het brandpunt zich dan wel met een factor van 1.7 tot 1.7. Minder groothoek- en meer telewerking.

Optische en mechanische prestatiessigma_24-105_extra_9
De specificaties, toevoeging van de naam Art en het prijskaartje van rond de € 800,- geven al aan dat het hier om het bovengemiddelde Full Frame zoomobjectief moet gaan. Dat klopt ook als een bus. De Sigma 24-105 mm f/4 Art DG OS HSM presteert zelfs relatief heel goed vergeleken met de objectieven van de camerafabrikanten in dezelfde gebruikersklasse. Het Sigma objectief voelt solide, zwaarder en beter functionerend aan dan menig concurrent. Ook ziet het objectief er modern gestileerd en goed afgewerkt uit.
De opschriften zijn prima te lezen net als de stand van de schakelaars voor AF en OS. De HSM scherpstelmotor is lekker snel en accuraat. Op de optische beeldstabilisator valt eigenlijk niets aan te merken. De centrumscherpte is uitstekend en de hoekscherpte goed. Het objectief houdt dat over vrijwel het gehele brandpuntbereik vol. Zeker geschikt voor 4K (UHD)-opnamen.sigma_24-105_extra_20
De lichtafval vraagt om het diafragma circa twee stops dicht te draaien. De lichte tonvormige en kussenvormige vervorming is normaal voor dit type objectief. Je kunt deze gemakkelijk opheffen met de lensprofielen in Photoshop of Lightroom. De Bokeh valt fraai en de overstraling is zeer gering te noemen. Chromatische aberraties kan zichtbaar zijn of valt bij RAW-beelden en met lensprofielen eenvoudig te corrigeren. Op een APS-C camera presteert dit objectief optisch nog net iets beter.
Samenvattend een meer dan goed Full Frame-objectief dat zijn prijs zeker waard is.

Prijs
Sigma 24-105 mm f/4 Art DG OS HSM € 799,-
Sigma, www.sigmabenelux.com

Ulco Schuurmans
Natuurfoto: Kazuyuki Hagiwara

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Check Also
Een nieuwe kijk op portretten
Nikon introduceert de AF-S NIKKOR 105mm f/1.4E ED en voegt hiermee een nieuw juweel toe ...