Strengere EU-regelgeving voor drones 

Redactie Nieuws

Vanaf 31 december 2020 is de EU-regelgeving voor drones van kracht. Belangrijkste verandering is dat iedere dronevlieger voortaan moet beschikken over een EU-dronebewijs en deze verplicht bij het RDW moet registreren. De verplichting geldt voor toestellen die zwaarder zijn dan 250 gram. Met het dronebewijs is vliegen in de laagste risicocategorie, de zogenaamde ‘Open categorie’, toegestaan. Van de modellen die veel verkocht worden geldt de nieuwe wetgeving al voor zo’n 70 % van de toestellen. Dit overzicht is te vinden op www.droneflightacademy.eu.
Het halen van een bewijs begint vanaf € 99,- en kan alleen worden gevolgd bij een door het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat aangewezen organisatie. In Nederland zijn naar schatting 100.000 drone-bezitters die met terugwerkende kracht met de nieuwe regelgeving worden geconfronteerd. Voor veel hobby-dronebezitters zal het nieuws als een verrassing komen. “De nieuwe EU-regelgeving hangt al een tijdje in de lucht, maar het bekrachtigen hiervan heeft even geduurd. Inmiddels is deze wetgeving vandaag aangeboden en zal daarmee per 31 december van kracht worden,” aldus Roel van der Wal van Drone Flight Academy. “Hierdoor zal komende weken een flinke run ontstaan op de cursussen die online worden aangeboden. Het bewijs blijft vijf jaar geldig en is voor alle EU-lidstaten te gebruiken.” Voor de meeste dronegebruikers en voor de meest verkochte drones geldt dat een basis-examen verplicht is. Dit examen bestaat uit 40 multiple-choice vragen en kan online worden afgelegd. Voor dronebezitters met een toestel tussen de 500 en 2000 gram is het verplicht om een aanvullende opleiding te volgen. Deze opleiding wordt afgesloten met een aanvullend online examen. Vervolgens is het mogelijk je Europees Dronebewijs aan te vragen bij het RDW.
Drone Flight Academy, www.droneflightacademy.eu

One Comment

  1. Ook al zijn sommige zaken beslist een internationale aanpak waard maar tot een bepaald nivo van belang kan dat ook wel nationaal. Want wie heeft het nu nog heeft over een vrij land waar de eigen overheid beslist is ver van het pad. Het is alweer alles brussel die dicteert en dat heet democratie; een door hen zelf gekozen en aangewezen stel dictators. Hoe slim is dit ooit gespeeld zonder bommen en granaten. Dat is wel weer knap maar ook beangstigend.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Check Also
De virtuele IBC 2020: anders dan anders
Archief Digital Movie 136-2020 Ook bij de Internationale Broadcast Convention (IBC) sloeg het Corona-virus toe. ...