Synology nas-software Disk Station Manager 5.0

Redactie Reviews Smart Software

Veel leuker

Synology heeft onlangs een nieuwe versie van haar nas-software gelanceerd. De vijfde editie van Disk Station Manager (DSM) kent veel vernieuwingen. Wij zijn vooral geïnteresseerd in de mogelijkheden om bestanden te delen met anderen, want daar zullen de lezers van Digital Movie het meest gebruik van maken.

Een nas (network-attached storage) is allang niet meer alleen een geavanceerde manier om bestanden te back-uppen of te delen in uw netwerk. Een nas kan zoveel meer. U kunt er bijvoorbeeld een website of ftp-server op hosten, films automatisch downloaden en streamen naar een tv, fotoalbums aanmaken en beveiligd delen met anderen, uw muziekcollectie overal beluisteren of zelfs een persoonlijke cloudservice opzetten. En dit is nog maar een kleine greep uit alle mogelijkheden!

De software die op de nas draait moet dit allemaal mogelijk maken. De nassen van Synology staan bekend om hun goede, veelzijdige software. Wel was het altijd een hele klus om alles goed werkend te krijgen en de media op de nas van buitenaf te benaderen. Met de nieuwste versie van DSM in combinatie met de mobiele apps komt daar verandering in.

Algemene verbeteringen

review-dsm-50-auto-update

De heldere en flexibele interface van DSM 5.0 is op elk apparaat goed te bedienen.

Er zijn tientallen apps voor uw Synology-nas. De auto-updatefunctie zorgt ervoor dat u er geen omkijken naar hebt.

De installatie van DSM 5.0 verloopt zonder problemen. De interface heeft een nieuw jasje gekregen dat er frisser uitziet en flexibeler werkt. Elk venster kan nu worden geschaald tot het volledige scherm en het configuratiescherm heeft een duidelijker indeling gekregen. Daarnaast zijn de pictogrammen iets groter en is de interface geschikt gemaakt voor verschillende apparaten met verschillende (hd-)resoluties. Heel fijn is dat updates van apps nu automatisch gedownload en geïnstalleerd kunnen worden, zodat u altijd up-to-date bent.

File Station

review-dsm-50-filestation-tekst

Vergeet WeTransfer: gebruik File Station om bestanden met anderen te delen.

Bestanden beheren op de nas doet u met File Station. U maakt mappen aan en bepaalt welke gebruikers tot welke mappen toegang krijgen. Uiteraard kunt u als beheerder bij elke map. Met de app DS file, die u kunt installeren op uw mobiele telefoon of tablet (iOS, Android, Windows), kunt u bestanden snel downloaden van en uploaden naar de nas, om ze te bekijken of te bewerken.

Cloud Station en QuickConnect

Bestanden delen in de cloud is vooral handig als u op meerdere plekken toegang wilt hebben tot die bestanden. Of u dit nu doet met Dropbox, Google Drive of Baidu Cloud, ze hebben allemaal als nadeel dat u uw bestanden aan anderen moet toevertrouwen. Dit probleem tackelt u door Cloud Station te gebruiken; u beheert gewoon uw eigen ‘dropbox’ en bepaalt zelf wie er toegang krijgt tot uw bestanden.

review-dsm-50-cloudstation

Bestanden synchroniseren tussen computers, mobiele apparaten en uw nas gaat probleemloos met Cloud Station.

Om via Cloud Station gemakkelijker extern toegang te krijgen tot de nas, kunt u gebruikmaken van QuickConnect. Deze dienst, die in DSM 5.0 sterk vereenvoudigd is, biedt u de mogelijkheid om een QuickConnect ID aan te maken, bijvoorbeeld Mijn-rh-nas. Vervolgens gebruikt u dit ID om met Cloud Station Client in te loggen op uw nas.

Na het installeren van Cloud Station Client worden uw bestanden, in een door u bepaalde map, voortaan automatisch gesynchroniseerd met uw nas. Door de lees- en schrijfrechten per map aan te passen, bepaalt u zelf hoe de synchronisatie tussen de clients en de nas verloopt. Om uw mobiele data direct met uw nas te synchroniseren kunt u ook de app DS cloud gebruiken (nog niet beschikbaar voor de Windows Phone).

Photo Station

Beschikt u over veel foto’s, dan loont het om eens goed te kijken naar het vernieuwde Photo Station. Deze dienst biedt elke gebruiker van de nas de mogelijkheid om een eigen online fotoalbum te maken, compleet met blogfunctionaliteit. Uiteraard kunt u er ook voor kiezen om één gecentraliseerd fotoalbum te maken en bijvoorbeeld alleen uw familieleden en vrienden toegang te geven. De fotoalbums zijn nu beter in te richten, doordat u albums binnen albums kunt maken. Op die manier is het eenvoudig om van een vakantie per dag de foto’s weer te geven.

review-dsm-50-fotostation

Foto’s met familie en bekenden delen gaat dankzij het vernieuwde Photo Station nu razendsnel.

De foto’s die u maakt kunt u op verschillende manieren naar een album uploaden. Het gemakkelijkst is het als u uw foto’s rechtstreeks verstuurt met de app DS photo+ op uw mobiele apparaat. U kunt direct aangeven in welk album de foto’s moeten worden geplaatst, een nieuw album aanmaken en de foto’s een titel en beschrijving meegeven. Daarna zijn de albums te bekijken en kunt u de foto’s weergeven door gebruik te maken van de diavoorstelling. Nieuw is de mogelijkheid om albums en foto’s te delen via Facebook, Google +, Twitter en YouTube.

Audio Station en Video Station

Audio Station is de dienst waarmee u overal ter wereld kunt luisteren naar uw eigen muziekcollectie via de app DS audio. U kunt met DS audio muziek streamen naar dlna-apparaten, naar webradio luisteren en afspeellijsten maken.

Video Station gebruikt u om overal toegang te krijgen tot uw videobestanden. De bijbehorende app is DS video. Video Station kent een aantal vernieuwingen, waaronder de mogelijkheid om te streamen naar smart-tv’s van Samsung en naar de Google Chromecast, en om Dolby Digital-bestanden te streamen naar de Apple TV. Erg prettig is dat u nu zelf bij de metadata thumbnails kunt selecteren die bij de videobestanden moeten worden weergegeven.

Lokaal streamen

Een nas van Synology kunt u ook inzetten om bestanden te streamen naar een mediaspeler, PlayStation, tv of computer(s) bij u thuis. Als de ontvangende apparaten dlna/UPnP ondersteunen, wordt de nas automatisch herkend. Wilt u films op uw nas bekijken, dan hebt u nog een aantal andere opties ter beschikking.

De Synology DSPlay kan video geschikt maken indien een speler bepaalde formaten niet ondersteunt. Denk aan een PlayStation 3. Als u kiest voor de optie Transcoderen, zal een DSPlay de video omzetten naar een formaat dat de PlayStation wel accepteert. DSM 5.0 heeft als nieuwe functionaliteit ook nog de optie om audio om te zetten in het geval er naar een tablet wordt gekeken. Niet alle tablets ondersteunen namelijk alle audioformaten in videobestanden.

Door het verbeterde gebruiksgemak van de besturingssoftware en de mogelijkheid om via een QuickConnect ID zeer snel in te loggen, is het nog veel leuker geworden om een nas van Synology functioneel te gebruiken in het dagelijks leven. DSM 5.0 zal dan ook buitengewoon warm worden ontvangen door elke video-, foto- en muziekliefhebber.

Door: Rinie Hooijer

One Comment

  1. Is het ook mogelijk om meerdere quick connects aan te maken?
    Ik wil naast mijn eigen account ook een account voor mijn vriendin aanmaken. Heb nu een user toegevoegd maar hoe zorg ik er nu voor dat ik de foto’s automatisch upload naar haar account?

    Doe dit nu zelf via de app ds Photo en kan nu automatische backup maken. Via quick connect is het makkelijk inloggen wat ik ook voor andere users graag zou willen.

    Is dit mogelijk of is er een andere manier?

    Groet Hendrik

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Check Also
Creek Audio
De Evolution 50A: nieuwe versterker van Creek Audio
Je komt ze haast niet meer tegen; losse hificomponenten. Althans betaalbaar en van een zekere ...