De systeemcamera die beter is dan een camcorder?

Redactie Nieuws

Archief Digital Movie 115-2017
Is het mogelijk dat een systeemcamera professionele camcorders in hetzelfde prijssegment verre overtreft? Als het aan Panasonic met de Lumix GH5 camera ligt in ieder geval wel. Intern verwerkt deze GH5 UHD (zowel standaards als Cinema) op 50, 25 of 24P en bij een YUV sampling van 4:2:2. Tevens relatief weinig compressie en hogere datarates dan normaal. En natuurlijk is de Lumix GH5 met de 20,3 Mps Live MOS-sensor ook een heel goede fotocamera die op 6K (= 18 MPS) beeldreeksen kan schieten.

Panasonic maakte al eerder furore met de GH4 (R) die prima 4K video opnamen met zelfs Vlogs en meer dan goede foto’s op de SD-kaart zette. Met de GH5 gaat daar nog eens een flinke schep bovenop. Een systeemcamera die bij video de concurrentie in eigen huis en met menig andere camcorderfabrikant aangaat. 4K-kwaliteit om van te kwijlen. Echt professioneel niveau met onder andere 24P Cinema, 50P UHD en YUV 4:2:2. op 10 bit.
Het blijft uiteraard wel zo dat Panasonic met de Lumix GH5 met name de creatieve videofilmer en fotograaf aanspreekt. Videomakers die verwisselbare objectieven op hoog niveau zoeken en het beeld tot in de finesses willen beheersen hebben met deze systeemcamera goud in handen. Voor de reportage, flitsende interviews en actie of sport is een standaard camcordermodel handiger. Niettemin valt de Lumix GH5 met een rig en focusassist aardig op te pimpen om ook in dit genre naar behoren te presteren.
Voor de fotograaf zijn aantrekkelijk de standaardopnamen met de 20 Mps-sensor, 6K (geeft 6.000 x 3.000 = 18.000 pixels) knippen uit videobursts en het achteraf kunnen verstellen van het scherpstelpunt en perspectief.

De body
De behuizing van de Panasonic Lumix GH5 is van een stevige aluminium-legering en stof- en spatwaterdicht plus vorstbestendig tot -10 graden Celsius. Het voorste en achterste framedeel zijn volledig gesloten. Wel daarbij natuurlijk ook speciaal afgedichte MFT-objectieven gebruiken.
Naar keuze zet je de GH5 op de intelligente volautomaat (meer dan 95% raak) of bedien de camera deels of geheel handmatig. Er is geen gemotoriseerde zoom.
De LUMIX GH5 is voorzien van een dubbel SD-kaartslot die, voor het eerst in een digitale LUMIX- fotocamera, compatibel is met snelle UHS-II-kaarten met grote capaciteit. Gebruikers hebben de flexibiliteit om als opnamemethode te kiezen voor Relay Rec, Backup Rec of Allocation Rec.
In de LUMIX GH5 is Bluetooth 4.2- en WiFi 5GHz-connectiviteit (IEEE 802.11ac) geïntegreerd. Je kunt hiermee flexibeler opnemen en relatief snel en eenvoudig beelden delen. Ook heel geschikt voor mojo-werk. Voor het langer kunnen opnemen en een betere houvast, ook in de verticale stand, is er de nieuwe batterijgrip DMW-BGGH5. Met twee batterijen – één in de fotocamera en de andere in de grip – verlengt de DMW-BGGH5 de gebruiksduur om aanmerkelijk langer achter elkaar te kunnen fotograferen en videofilmen. In de standaardmodus circa tweemaal 400 foto’s en bij de stand Power Safe zo’n 2000 fotoshots. In geval van video haal je met gemak 2 tot 3 uur continue schieten.
De LUMIX GH5 beschikt over een grote LVF (Live View Finder), met een lekker grote vergrotingsfactor van ongeveer 1,52/0,76x (equivalent van een 35mm-camera). Het bliksemsnel verversende OLED-scherm heeft een resolutie van 3.680K dots. Dat maakt op het oog scherpstellen heel precies. De LUMIX GH5 heeft verschillende sluitersystemen: een mechanische sluiter met een maximale snelheid van 1/8.000 sec en een elektronische eerste-gordijnsluiter met een maximale snelheid van 1/16.000 sec. je kunt deze gebruiken met een flitser terwijl de sluiterschok wordt onderdrukt, en een elektronische sluiter zonder sluiterschok, met een maximale snelheid van 1/6.000 sec.

Interne mogelijkheden en prestaties
Inmiddels beschikt de GH5 nu over een 20 Mps Live MOS-beeldchip. De nieuwe beeldprocessor, is de Venus Engine die uitblinkt in het verbeteren van de natuurlijke weefsel- en kleurweergave. In het jargon verbetering van de Natural Texture Expression.
De Multi-Pixel Luminance Generation van de engine geeft beelden helder en scherp weer door gebruik te maken van een negen keer groter pixelinformatiegebied tijdens het demozaïekproces. Intelligent Detail Processing analyseert de eigenschappen van elke pixel en stelt vast of die zich op een vlak of gedetailleerd deel, of een rand van het beeld, bevindt. Vervolgens wordt elke pixel aan de hand van zijn eigenschappen optimaal verwerkt.

Dit zorgt voor zeer nauwkeurige, maar toch natuurlijke beelden met zeer fijne details, waarin verkeerde kleuren aan de randen zijn onderdrukt.
Three Dimensional Colour Control stelt bovendien niet alleen de kleurtoon en verzadiging vast, maar ook de helderheid en past optimale controle toe aan de hand van de waarde van elke factor. Dit zorgt voor een rijkere kleurweergave, van de donkere tot en met de heldere delen van het beeld. De traditionele Multi Process NR (Noise Reduction,

ruisonderdrukking) is geupgrade naar High Precision Multi Process NR. Hiermee is de ruisidentificatie vier keer zo nauwkeurig als in de vorige engine en blijven fijne details zelfs na het ruisreductieproces behouden. In de praktijk kan je zelfs bij hoge ISO-waarden tot 25.600 nog bruikbare heldere foto’s maken.

MFT-Objectieven
Net als de professionele compaan Olympus OMD EM1 MKII vaart ook de Panasonic Lumix GH5 op een rijk gevarieerd aanbod van verwisselbare Micro Four Thirds objectieven. Er is naast standaard ook keuze uit heel lichtsterk en/of hoog professioneel niveau. Op de body passen alle recent en eerder uitgebrachte MFT-optiekjes. Er zijn echter wel verschillen bij de werking van de beeldstabilisatie. In de praktijk zijn er:
• Objectieven zonder OIS, dan de interne van de camera zelf gebruiken.
• Objectieven met wel een interne OIS die de mogelijkheden van de interne beeldstabilisatie niet aanvullen.
• Objectieven die de interne beeldstabilisatie van de GH5 body aanvullen en daar door een diafragma stop of meer winst opleveren.
Verder kunnen er verschillen in de snelheid bij de AF optreden.
Panasonic brengt gelijktijdig met de Lumix GH5 een aantal high-end Power OIS objectieven uit waaronder een geheel nieuwe voor 4K video geoptimaliseerde Leica DG Vario-ELmarit F2.8-4.0 (de nieuwe) 12-60 mm, Lumix G X Vario 12-35mm/F2.8 II ASPH. /Power O.I.S, Lumix G X Vario 35-100mm/F2.8 II/Power O.I.S, Lumix G Vario 45-200mm/F4.0-5.6 II/Power O.I.S. en Lumix G Vario 100-300mm/F4.0-5.6 II/Power O.I.S. Voor een aantal oudere objectieven heeft Panasonic firmware updates aangekondigd.
Behalve van Panasonic en Olympus zijn er tevens MFT-objectieven van Sigma, Tamron, Samyang, Leica, Tokina en Schneider Kreuznach. Hier zitten ook echte topmodellen video-objectieven en cinelenzen bij.

Beeldstabilisatie De stabiele opnamen bij video (ook bij tracking en pannen) en foto uit het handje bij lage sluitertijden (tot rondom 1 seconde) komen van de 5-assige Dual I.S. (Image Stabilizer). Mede heel welkom bij 4K videoshots.
Het gaat om een combinatie van een O.I.S. (Optical Image Stabilizer, 2-assig) en B.I.S. (Body Image Stabilizer, 5-assig).Dit duo compenseert grotere bewegingen dan voorheen mogelijk was. De zeer nauwkeurige gyrosensor van de LUMIX GH5 stuurt zowel de O.I.S.- als de B.I.S. compensatie aan op geleide van de brandpuntsafstand en opnamesituatie. Dat levert maximaal een stabilisatiewinst van vijf diafragmastoppen (c.q. een vijfmaal langzamere sluitertijd ) bij fotografie op. Bij video is de beeldstabilisatie eveneens zichtbaar als buitengewoon rustige beelden!

Video in UHD en Full HD
Zoals gezegd steekt de GH5 professionele camcorders in een gelijkwaardige prijsklasse (met objectief) naar de kroon of overtreft hen zelfs. Waar menigeen niet verder komt dan UHD 25P brengt deze camera ook 50P en 24P Cine 4K. En het opnemen in de 4:2:2/10-bits professionele kleursubsampling voor filmproductie met een echt getrouwe kleurweergave is hier beslist een uitschieter. En de opnametijd wordt alleen nog maar beperkt door de opslagcapaciteit van de geheugenkaart.
De zeer gevoelige live MOS-sensor en Venus Engine onderdrukken het rolling shuttereffect doelmatig en zorgen voor een snelle uitlezing van volledig digitale signalen. Dit zorgt voor een zeer hoge beeldkwaliteit in elk frame. Bovendien wordt de brandpuntsafstand in video-opnamen gelijk gehouden met die voor foto-opnamen (zonder bijsnijding).
Als videofilmer kan je kiezen tussen de formaten/indelingen MOV, MP4, AVCHD Progressive en AVCHD en verschillende framesnelheden, en zonder tijdslimiet zowel in FHD als in 4K video’s opnemen. Internationaal werkende professionele gebruikers kunnen de systeemfrequentie instellen op 59,94 Hz (23,98 Hz), 50,0 Hz of 24,0 Hz. In Photo Style zijn ‘Cinelike D’ en ‘Cinelike V’, waarvan de instellings eigenschappen voor de gamma vergelijkbaar zijn met filmproductie, beschikbaar voor video-opnamen. Daarnaast beschikt de LUMIX GH5 ook over ‘Like 709’ voor compatibiliteit met HDTV. Met een betaalde software upgrade is ook ondersteuning voor V-Log-video-opname beschikbaar.
Houdt de komende firmware-updates in de gaten voor een ware schare aan verschillende videoformaten en resoluties!
Op verzoek van professionele gebruikers wordt de Lumix GH5 geleverd met een Waveform-monitor en Vector Scope. Verder legt de fotocamera een SMPTEcompatibele tijdscodering vast volgens de Rec Run- of Free Run-methode, waarmee je meerdere beeldmateriaal- of geluidsbronnen tijdens het postproductieproces gemakkelijk kan synchroniseren. Je kiest de luminantieniveaus tussen 64-1.023, 64-940 en 0-1.023 (10bits). De Synchro Scan-modus onderdrukt flikkeringen en er zijn ook kleurenbalken (SMPTE/EBU/ARIB-standaard) beschikbaar.

Scherpstelling
De LUMIX GH5 is voorzien van de onlangs verbeterde Depth from Defocus- en Contrast AF-technologie. Deze berekenen niet alleen de afstand tot het onderwerp door twee beelden met verschillende scherpteniveaus te evalueren, maar ook de vorm, afmetingen en zelfs beweging van het onderwerp uitgebreid te analyseren. Dankzij de nieuwe Venus Engine wordt de afstand tot het onderwerp zes keer sneller gemeten en in-plane- of in-depth-afstand twee keer sneller in factoren ontbonden. De snelheid van de sensoraansturing tijdens automatische scherpstelling in de modus voor foto-opnamen is toegenomen tot 480 fps, twee keer sneller dan in de GH4. Als gevolg hiervan bereikt de LUMIX GH5 een echt heel snelle automatische scherpstelling van ongeveer 0,05 sec en snelle reeksopnamen met 12 (AFS)/9 (AFC) fps bij een mechanische sluiter in volledige resolutie. Door elk frame nauwkeurig te analyseren, bereikt de fotocamera een tot 200% nauwkeurigere framedetectie met minimale bewegingsdetectiefouten, voor een grotere volgtolerantie bij bewegende onderwerpen.
Het aantal scherpstelgebieden is uitgebreid van 49 naar 225. Je kunt met de nieuwe joystick op de duimpositie op basis van de compositie een groep scherpstelgebieden creëren en die eenvoudig bedienen, zonder hun ogen van het onderwerp af te wenden. Idem bij gebruik van de LVF (Live View Finder) of bij het loslaten van de sluiterknop met de vinger.

Audio
Het naast automatisch ook met de hand regelbaar geluid is bij de GH5 dik in orde. De registratie gaat om PCM of MP4 16 bit stereo afhankelijk van het gekozen videoformaat. De interne microfoons zijn redelijk goed. Een externe heeft echter de voorkeur.
Er is een optioneel verkrijgbare microfoonadapter, de DMW-XLR1 is een pluginadapter, voor XLR-microfoons. Een 3.5 mm aansluiting voor de hoofdtelefoon en externe microfoon ontbreken uiteraard niet.

Fotografie
Van huis uit bouwt Panasonic al uitstekende fotocamera’s met veel nuttige en creatieve mogelijkheden. Er zitten bij de GH5 ook weer een aantal aantrekkelijke extra’s op. Met de Post Focus-functie kan de LUMIX GH5 het specifieke scherpstelpunt zelfs naderhand nog worden gekozen. Dit is vooral handig bij het maken van macro-opnamen, waarbij zeer nauwkeurig moet worden scherpgesteld. Tevens biedt de fotocamera een Focus Stacking-functie. Het maken van één enkele macrofoto waarbij is gefocusseerd op specifieke delen van het onderwerp, kan soms lastig zijn. Met Focus Stacking kan de gebruiker meerdere beelden van hetzelfde frame maken met verschillende scherpstelpunten. Je kunt deze vervolgens samenvoegen tot één beeld, waarna het gewenste deel onscherp kan worden gemaakt.
De nieuwe 6K foto-functie van de LUMIX GH5 maakt het mogelijk om onmisbare momenten met 30 fps vast te leggen door uit het 6K-reeksbestand (in 3:2 – 4:3-verhouding) het frame met de beste timing te kiezen en dat op te slaan als foto met hoge resolutie, het equivalent van ongeveer 18 megapixel. De 4K PHOTO-functie kan nu snel 60 fps vastleggen in een met 8 megapixel equivalente resolutie. In 6K/4K PHOTO kan afhankelijk van de situatie worden gekozen uit drie exclusieve modi: 6K/4K Burst, 6K/4K Burst (Start/Stop) en 6K/4K Pre-burst.
Door de signaalgegevens tussen de frames te compenseren, maakt de Venus Engine het mogelijk om Post Recording Refinement op de beelden toe te passen, om vervorming te corrigeren en ruis te reduceren bij het weergeven of bijsnijden van beelden uit het 6K-/4K-reeksbestand. Dit levert een indrukwekkende verbeterde beeldkwaliteit op van 6K-/4K-foto’s die met hoge sluitersnelheid en grote gevoeligheid, of met pannen, zijn opgenomen.
De door ons beoordeelde opnamen zagen er nog beter uit dan bij de GH4 en komen overeen met de andere Panasonic topmodellen.

Conclusie
Inderdaad, de Lumix G5 concurreert de eigen Panasonic camcorders in dit segment bij het creatieve videofilmen de stal uit. Ook de concurrentie van Sony, Canon en Nikon doet het voor dit geld niet na. Alleen bij de MFT-fotografie gooit de Olympus OMD EM1 MKII voor een aantal fotografen net iets hogere ogen. Kortom, een betere systeemcamera voor creatief videofilmen valt in deze prijsklasse niet te vinden.

Prijzen & Info
Panasonic Lumix GH5 € 1.999,-
Panasonic, www.panasonic.nl

Ulco Schuurmans

 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Check Also
Focal hoofdtelefoons nu ook draadloos
Met de nieuwe BlueTooth hoofdtelefoons treedt ook Focal het draadloze tijdperk in. Ze presenteren de ...