Televisie, licht en interactie

Redactie Interviews

Archief Digital Movie 110-2016
David Grifhorst is televisieregisseur, decor- en spelshowontwerper. Eén van zijn bekendste grote projecten is The Passion dat ieder jaar live op televisie wordt uitgezonden. David is veelzijdig en heel creatief. Dat bewijst ook zijn nieuwste project Empeiria.

Het succes van The Passion is niet alleen gelegen in de muziek, de artiesten en het verhaal. Het zijn ook de indrukwekkende decors en de prachtige visuele effecten. Brein achter al dat moois is televisieregisseur en decorontwerper David Grifhorst. Na alle drukte rondom The Passion en Idols werkt David nu hard aan een nieuw project: Empeiria. Het idee komt van Jitze en André de Raaff van CTM Entertainment.
David: “Zij zochten een spannende en visuele manier om klassieke muziek als event voor een breed publiek neer te zetten. Naast onder andere beroemde musici als Iris Hond, Rosanne Philippens en Lavinia Meijer maakt de locatie bij Soestdijk het natuurlijk helemaal af.”
David werd gevraagd door CTM, waarvoor hij ook een tijd geleden de dvd-registratie van Glennis Grace had gedaan. Dat was CTM erg goed bevallen, juist vanwege de visuele impact.
“We hebben daar toen met minimale middelen iets heel vets kunnen neerzetten door een meer experimentele belichting en cameraregistratie voor uitzending op RTL4.”

Filmmuziek
Het evenement Empeiria draait om klassieke én filmmuziek. “Filmmuziek zit vaak in de hoek van klassieke muziek,” vindt David. “Omdat de muziek met een orkest wordt gespeeld, zal dit het brede, sferische gevoel van Empeiria heel mooi gaan ondersteunen. Filmmuziek is daarnaast ook nog eens heel herkenbaar voor een breed publiek. Ik ben van kinds af aan al groot fan geweest van filmmuziek; het grootste gedeelte van mijn iTunes-bibliotheek en nu mijn Spotify-playlists bestaan uit filmmuziek. De emotie en het verhalende gevoel dat filmmuziek met zich meebrengt, zorgt voor een ongeëvenaarde impact. Filmmuziek brengt je makkelijk in een andere wereld en daarom zal het erg goed werken voor Empeiria. Of het nu het werk van John Williams of Hans Zimmer of Einaudi zelf is, de stukken raken je meteen, omdat ze met veel gevoel zijn geschreven zijn, passend bij de film. Klassieke muziek ligt in het verlengde ervan voor mij persoonlijk, hoewel ik daar wel veel kieskeuriger in ben.”

Jury Idols ©William Rutten

Lichtshowspektakel
Empeiria is extra aantrekkelijk, omdat de muziek op bijzondere wijze visueel wordt ondersteund.
“Bij de meeste klassieke evenementen ligt de nadruk op het orkest en de muzikanten. Dat zal bij Empeiria niet anders zijn, want de musici zijn onze sterren die avond. Maar Empeiria zal wel veel verder gaan in de visuele ondersteuning en het muzikale verhaal optillen door middel van licht, video, bijzondere interactie met het publiek en natuurlijk door het waanzinnige decor van Paleis Soestdijk.”
David doet niet alleen de televisieregie, maar ook het decorontwerp en hij is betrokken bij de creatieve ontwikkeling van de show zelf. Een en ander wordt uitgevoerd door het hele team van CTM. Het belangrijkste doel is dat de bezoeker een ongeëvenaarde ervaring krijgt, die ook voor de televisieregistratie perfect is. Dit is een van de grootste uitdagingen; live performance en televisieregistratie hoeven elkaar niet te bijten, maar je moet het wel heel goed op elkaar afstemmen. Als je dat niet doet, heeft een bezoeker last van de aanwezigheid van camera’s of kunnen we simpelweg geen goede registratie maken. Dat is het voordeel van allebei kunnen overzien.”

Idols backstage

Decor
Om die balans tussen live performance en televisieregistratie te vinden, werkt David eerst een ontwerp in 3D ruw uit, zodat hij de basis van de show kan bekijken, zowel vanuit de bezoeker als vanuit de televisiekijker.
“Een locatie als Soestdijk geeft je heel veel mogelijkheden en ook wel beperkingen. Ik blijf dan net zo lang schuiven en bouwen, totdat ik een eindresultaat heb, waar ik enthousiast van word. Vooral het inpassen van een verrassend cameraplan maakt het best arbeidsintensief, maar het is ook meteen één van de leukste dingen om te doen. Ik kan zowel het cameraplan als het decor controleren. Ik hoef nooit in de clinch te liggen met een decorontwerper die zijn kindje verdedigt of andersom met een tv-regisseur.”

Waarom televisie?
“Ik vind televisie het leukste vak dat er is, omdat mensen in een korte tijd meegenomen kunnen worden in een emotie. Ik moet er dus altijd voor zorgen dat er een emotie is: dat we de kern van iets raken, of dat nu een verhaal is, de spanning in een gesprek, de kracht in een muziekstuk of de climax in een spel. Alles moet kloppen om de kijker een zo sterk mogelijke ervaring te geven. Dat is een enorme uitdaging, maar wel een hele leuke!”
The Passion is mooi om te doen. Het zijn in zowel Nederland als in Amerika de mooiste uitdagingen geweest, maar ook het Junior Eurovisiesongfestival was te gek om te doen. Maar eigenlijk ben ik trots op heel veel producties, omdat er met heel veel mensen heel hard en met veel liefde aan wordt gewerkt.”

The Passion ©Arianne Ramaker

David Grifhorst
David is sinds 2000 actief als decorontwerper, spelshowontwerper en televisieregisseur. De 38-jarige David werd in Deventer geboren en ging daar naar de Prins Mauritsschool. Daarna volgde hij het gymnasium aan het Baudartius College in Zutphen.
In zijn loopbaan regisseerde hij onder andere The Passion, Het Eurovisie Jr. Songfestival 2012, DWDD, All You Need is Love, De Slimste Mens, Dino, De EO Jongerendag, Puur Geluk, Guus Meeuwis Live, De 3FM Awards, Kerstfeest op de Dam en de BZT-Show.
Grifhorst bedacht eveneens de spelshow The Exit List die sinds 10 januari 2012 op de Britse zender ITV1 te zien is. David werkt eveneens voor Idols en aan zijn nieuwste project Empeiria.

The Passion
David regisseert onder andere The Passion, het Bijbelse verhaal over het lijden, sterven en de opstanding van Jezus Christus, dat ieder jaar live wordt uitgezonden. Naast de regie ontwerpt de regisseur ook alle podia. Hij wil geen standaard huurpodium in de hoek van een groot plein. Het gaat hem namelijk om de totale vormgeving. “In vormgeving iets vernieuwends bedenken, is geweldig. Elk shot is dan raak,” vertrouwde hij ooit het magazine Goodgoan.nl toe bij de 5e Passion in Enschede. Citaat: “De locatie, maar ook de cast, de liedjes en de sfeer… Dat steeds weer in balans brengen blijft een continue zoektocht, ook al ken je het verhaal en de dramatische ontwikkelingen daarin nog zo goed.”
In 2016 deden wederom grote namen mee, zoals Martijn Fischer (Jezus), Ellen ten Damme (Maria), Mark van Eeuwen (Petrus), Xander de Buisonjé (Judas) en verteller Lenette van Dongen.
The Passion zal in 2017 doorgaan maar de stad en de artiesten zijn nog niet bekend.

Musicus Empeiria ©Rosanne Philippens

Empeiria
Empeiria is het Griekse woord voor ‘beleving’ en dat staat centraal in dit evenement. Het is een nieuwe manier om klassieke muziek te ervaren, in de tuinen van Paleis Soestdijk. Empeiria biedt een verrassende combinatie van klassieke muziek/artiesten op eenzelfde podium met een spectaculaire visuele ondersteuning: ‘Klassieke muziek op een moderne manier.’
Het klassieke spektakel Empeiria is bedoeld voor iedereen die van klassieke muziek houdt en die deze muziek op een moderne manier wil beleven.
Artiesten zijn onder andere de Italiaanse componist en pianist Ludovico Einaudi, klassiek pianiste Iris Hond, de harpiste Lavinia Meijer, de violiste Rosanne Philippens en het Radio Filharmonisch Orkest. Zij zullen in een avondvullend programma wereldberoemde klassieke werken en bekende filmmuziek ten gehore brengen. Empeiria vindt plaats op zaterdag 3 september 2016.

Pieter Reijntjes

Meer informatie nodig of nieuwsgiering?

David zeer bevlogen aan het werk in de regiewagen.

http://passion.101tips.nl/passionstad.php

http://www.idols.nl/

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Check Also
Professionele 4K 60p/50p camcorder
Panasonic introduceert de HC-X1 camcorder met 4K 60p/50p opnamecapaciteit, een 24 mm-lens met 20x optische ...