Datacolor Spyder

Test Datacolor Spyder4Pro

Redactie Accessoires How to Reviews TV's

Wie een mooie monitor aanschaft, verlangt natuurlijk ook optimale prestaties. Anders is het zonde van de investering. De monitor laten kalibreren door een professioneel bedrijf kost al snel honderden euro’s en moet zeker elk jaar gebeuren. Met de Spyder4PRO bewijst Datacolor dat het eenvoudiger kan, en goedkoper.

Wie serieus met beeldbewerking aan de slag gaat, kan niet om een goede monitor heen. We hebben voor deze uitgave de Philips 272P getest, en dat is een goed voorbeeld van een prettige monitor met degelijke kleurreproductie. Mits hij gekalibreerd is, want uit de doos blijken ook bij deze monitor de kleuren te verzadigd en de helderheid veel te hoog ingesteld. Kortom: ook – of juist – monitoren van rond de vijfhonderd euro moeten gekalibreerd worden voordat ze op topniveau presteren.

Spyder

Datacolor SpyderDatacolor, een van de bekendere merken in de wereld van de kalibratie, levert de Spyder-serie, bestaande uit de Spyder4EXPRESS, 4PRO en 4ELITE. Elke stap ‘omhoog’ ontsluit weer extra’s. Wij hebben de 4PRO getest, naar onze mening de interessantste versie voor de serieuze consument.

De reden dat we de 4PRO voor een test hebben gekozen, is dat hij – in tegenstelling tot de 4EXPRESS – omgevingslicht kan meten. Dit is naar ons idee een cruciaal onderdeel van het kalibreren, omdat het omgevingslicht bepalend is voor onder meer de instelling van de helderheid van het scherm.

Daarbij kan de 4PRO meerdere schermen kalibreren, waaronder ook meerdere monitoren aan één computer. Wel zo handig voor wie bijvoorbeeld video monteert op twee schermen.

Nieuwe sensor

De nieuwe Spyders beschikken over een sensor van de vierde generatie op basis van zeven kleuren (dus meer dan alleen rood, groen en blauw) en met dubbel afgeschermde filters. Hierdoor kan de 4PRO ook schermen met een breder kleurenspectrum kalibreren (wide gamut). Datacolor claimt dat door de nieuwe sensor de nauwkeurigheid van de kalibratie met gemiddeld 26 procent is toegenomen.

Ook mobiele apparaten

We zouden het bijna vergeten, maar het is met de Spyder4PRO ook mogelijk om mobiele apparaten te kalibreren, zodat u als u bijvoorbeeld presentaties geeft, ook een fatsoenlijke representatie van uw werk kunt tonen. Met name handig voor wie veel onderweg is met een tablet. U hebt dan wel de app SpyderGALLERY nodig, gratis te downloaden via de App Store (iOS) of Google Play (Android).

Verbeterde software

Bij de voorgaande series van de Spyder was er behoorlijk wat kritiek op de software; die draaide niet stabiel genoeg en de gebruiksvriendelijkheid liet te wensen over. Datacolor heeft die kritiek overduidelijk ter harte genomen, want we hebben ditmaal absoluut niets aan te merken op de werking en de stabiliteit van de software.

Het kalibratieproces verloopt zeer helder. Er is een aantal stappen die u moet doorlopen. Een paar belangrijke zijn het opwarmen van de monitor (30 minuten), het controleren van het omgevingslicht (geen direct licht op het scherm) en het resetten van de monitor. Zo weet u zeker dat u start met een ‘schone’, degelijke basis. Tevens vraagt Datacolor of u de kleurtemperatuur op 6500 kelvin wilt instellen.

Helderheid en kleuren

Als u dat voor elkaar hebt, kunt u beginnen met het kalibratieproces. De software vraagt u de Spyder op de juiste plek op de monitor te bevestigen. Dat kan niet missen, want de software toont de omlijning van het apparaatje. Daarna meet de Spyder het omgevingslicht, waarna u de helderheid van de monitor kunt instellen (veelal tussen de 150 en 200 cd/m2). Als u het backlight goed hebt ingesteld, begint de kleurkalibratie. Die duurt ongeveer vijf minuten.

Profiel

Als de metingen verricht zijn, maakt de software een profiel aan. Dit kleurprofiel wordt automatisch door de software in de driver van uw grafische kaart geladen. De grafische kaart neemt de waarden mee in het aansturen van uw scherm. Zo krijgt u altijd een juist plaatje voorgeschoteld.

Extra metingen

Leuk is dat de software van de Spyder4PRO meer metingen kan verrichten. Denk aan kleurbereik (dat krijgt u na het kalibreren ook te zien), contrastwaarden en gamma. Zo kunt u ook bekijken of uw monitor écht voldoet aan de specificaties. Nu zal het contrast veelal tegenvallen, omdat fabrikanten dat meten in een donkere ruimte. Een kantoor of werkkamer thuis is zelden donker, dus u komt bijna altijd lager uit dan in de specificaties staat.

Resultaat?

Is het verschil tussen een gekalibreerde monitor en een monitor die op standaardinstellingen staat nu echt zo groot? In ons geval zeker. De Philips 272P laat een te verzadigd en (veel) te fel beeld zien. Dat doen overigens bijna alle fabrikanten. Na het kalibreren ogen de kleuren veel natuurlijker en rustiger en hebben we ook minder vermoeide ogen na een dag werken. Bijkomend voordeel is dat het energieverbruik een stuk lager is, want het backlight staat op 50 in plaats van 100 procent.

Conclusie

De Spyder4PRO van Datacolor is zonder twijfel een interessant product voor wie een mooie monitor heeft aangeschaft en serieus aan de slag wil met beeldbewerking. Het apparaatje zorgt ervoor dat de monitor de kleuren een stuk natuurlijker weergeeft en dat contrast en witbalans in orde zijn. Kortom: een must voor de liefhebber.

 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Check Also
black-magic-pocket-camera
Blackmagic Pocket Cinema zomerdeal
Wie al een tijdje denkt aan een Blackmagic Pocket Cinema camera, kan deze nu heel ...