NAD HP50-2

Test NAD VISO HP50

Redactie Hoofdtelefoons Reviews

Iedereen doet eraan mee: hoofdtelefoons. Het lijkt wel alsof je er als merk niet meer bij hoort als je geen chic model in het assortiment hebt. NAD is met name een grote speler op het gebied van versterkers en streamers. Nu stapt het merk in met een hoofdtelefoon. Hoe pakt dat uit?

Wie denkt dat NAD bescheiden begint, heeft het (goed) mis: de HP50 draagt met 299 euro allesbehalve een instapprijskaartje. Gelukkig is ook de afwerking netjes. De hoofdtelefoon zit niet alleen in een nette doos, ook de units voelen goed en er is veel metaal gebruikt. Daarbij krijgt u ook veel extra’s: een tweetal kabels (één met en één zonder afstandsbediening), een reistasje, een mysterieuze haak en twee verloopstekkers, de ene voor in bijvoorbeeld een vliegtuig en de andere voor een verloop van mini-jack naar grote jack.

Mooie materialen

NAD HP50Plastic fantastic is leuk in Florida, maar niet in het serieuze hifisegment waarin de HP50 valt. De hoogvliegers in deze markt zijn doorgaans uitstekend afgewerkt met prachtige materialen, zoals leer, aluminium, metaal of magnesium. Sennheiser gebruikt zelfs hoogwaardige kunststoffen uit de ruimtevaart.

NAD heeft dat gelukkig begrepen en zodoende is de VISO HP50 geen uitzondering. De lederen (of iets wat er veel van wegheeft) kussens zijn een genot voor het oor en de beugel is een combinatie van leer, aluminium en metaal. Dat oogt goed en het zit ook nog eens lekker. Het enige puntje van aandacht is de buitenzijde van de units. Die voelt als gewoon plastic en staat enigszins in contrast met de rest van het product.

Lekker zacht

De afwerking is prima en het draagcomfort is dankzij het zachte leer ook uitstekend. Kortom: geen klachten op dat front. Hoe zit het nu met het geluid?

Ook de weergave is vrij soft. Het laag van de HP50 is lekker rond. Dat zorgt voor een aangename warmte. En die trekt ook een beetje door naar het middengebied, waar stemmen zich bevinden. Het is een prettige ‘gloed’. Gaan we nog wat meer omhoog, dan merken we dat het hoog echt zijdezacht is. Gelukkig blijft het wel open en helder genoeg voor een energieke weergave.

Buiten het hoofd

De beeldvorming – het stereobeeld – van de VISO HP50 is totaal anders dan bij andere hoofdtelefoons. NAD heeft naar eigen zeggen ‘talloze uren’ besteed aan het ontwikkelen van haar RoomFeel-technologie, die er onder meer voor zorgt dat de luisteraar het geluid om zich heen hoort, als het ware buiten het hoofd. Dit geeft een wat prettiger luisterervaring dan een stereobeeld in het hoofd.

Conclusie

De VISO HP50 van NAD is een zeer prettige hoofdtelefoon. Hij oogt fraai (al is dat natuurlijk een kwestie van smaak), gaat vergezeld van veel extra’s en klinkt zonder twijfel goed. U moet wel van een vleugje warmte houden, maar dan is de HP50 beslist een prima keuze in dit segment.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Check Also
Datacolor Spyder
Test Datacolor Spyder4Pro
Wie een mooie monitor aanschaft, verlangt natuurlijk ook optimale prestaties. Anders is het zonde van ...