ambilight

Test Philips Televisie 55PFL8008: HD, 3D en smart in topkwaliteit

Redactie Reviews TV

Philips was jarenlang koploper als het gaat om beeldkwaliteit. De concurrentie zit niet stil en weet inmiddels ook hoe je bewegende beelden moet optimaliseren. In deze test keek Frits Kraefft niet alleen naar de kwaliteit van het beeld; ook onderzocht hij de mogelijkheden en het gebruiksgemak van deze smart-tv.

De tijd ligt ver achter ons dat je met een goede beeldbuis en een zo goed mogelijk ontvangstdeel en videoversterker een mooi televisiebeeld kunt bereiken. Natuurlijk speelt het lcd-paneel in een moderne televisie een belangrijke rol, maar zonder uitgebreide en geavanceerde elektronica erachter is het beeld nauwelijks om aan te zien. De elektronica maakt dan ook voor het grootste deel het onderscheid tussen een goed en een uitstekend beeld.

Daar komt bij dat een televisie tegenwoordig veel meer kan dan alleen programma’s van zenders tonen. Een netwerkaansluiting is min of meer vanzelfsprekend op een zichzelf respecterende televisie. Niet alleen wat je via die netwerkaansluiting kunt binnenhalen, maar ook het bedieningsgemak maakt uit of je de smartfuncties een toevoeging vindt of alleen maar een zaak waarvan je toch geen gebruik maakt.

Toetsenbord

Aan de nieuwste ‘toplijn’-televisies is door Philips van alles gedaan om het gebruik zo comfortabel mogelijk te maken. Als voorbeeld de afstandsbediening. Aan de ene zijde treffen we de toetsen aan voor de bediening zoals de regeling van het geluid en de keuze van de zender. Aan de andere zijde is een compleet toetsenbord aangebracht. Op die manier kun je comfortabel via Facebook of andere social media communiceren. En wil je Skypen, dan is de camera daarvoor ingebouwd en valt bovendien nauwelijks op. De afstandsbediening werkt tevens als muis. Raak je de ‘ok’-toets in het midden aan, dan verschijnt een cursor op het scherm en kun je door de afstandsbediening te bewegen de cursor navigeren. Heel handig.

Comfort

Zodra de televisie op de meegeleverde voet staat of aan de muur hangt, ervaren wij het comfort. Op een duidelijke manier vraagt het scherm ons de tv te installeren. Hieronder vallen onder andere de taal van het menu, het opslaan van de zenders en het benoemen van de aangesloten randapparatuur. Ook de koppeling op een netwerk vormt hiervan een onderdeel. Is de tv via draad verbonden, dan hoeft er feitelijk niets te worden ingesteld. Is de televisie via WiFi met het netwerk verbonden, dan moeten we uiteraard het wachtwoord hiervan ingegeven. Zijn deze instellingen gedaan, dan kunnen we van de mogelijkheden profiteren.

Optimaal beeld

We kunnen de zenders direct kiezen of via de zaptoets doorlopen. Een papieren gebruiksaanwijzing is slechts beknopt meegeleverd. Dat is echter geen gemis, omdat desgewenst alles via het beeldscherm wordt uitgelegd. In tegenstelling tot wat wij vaak in het verleden zagen, is deze gebruiksaanwijzing erg plezierig. De gebruiksaanwijzing is in twee stappen op te roepen: alleen een korte uitleg over de te kiezen functie of een uitgebreide gebruiksaanwijzing compleet met index. Via de website van Philips is de gebruiksaanwijzing bijvoorbeeld ook op een tablet te lezen.

We kunnen ook uitleg vinden over het instellen van het beeld. Naast standaardwaarden met benamingen als persoonlijk, intens, natuurlijk en standaard, kunnen fijnproevers het beeld geheel naar smaak instellen.

Via het menu Beeld kunnen we dan het beeld tot in detail instellen. De tv heeft ook twee ISF-standen. Dit wil zeggen: de tv kan via meetapparatuur optimaal worden ingesteld. De ene ISF-stand is voor het kijken overdag en de andere voor ’s avonds. Als een fabrikant deze opties mogelijk maakt, is dit sowieso een teken dat de fabrikant ervan overtuigd is dat het product aan de hoogste-eisen (ISF-certificering) voldoet.

Smart-tv

Het is niet alleen de verbinding met het thuisnetwerk en internet die de Philips-tv tot een smart-tv maakt. Er zijn drie USB-aansluitingen. Hierlangs kunnen tevens foto’s en videobestanden worden getoond.

Een smartoptie is ook de recorderfunctie. Sluiten we een harde schijf op de eerste USB-aansluiting aan, dan kunnen we hierop tv-programma’s vastleggen. Een externe recorder is om die reden niet nodig. Er is echter geen tweede tuner ingebouwd, waardoor we geen ander programma kunnen opnemen dan het programma dat we al kijken.

Wie het wil kan de tv ook via een smartphone of tablet bedienen. En – met een daarvoor geschikt apparaat- is het beeld van de tv tevens naar een tablet over te brengen.

Een andere optie is 3D. Philips maakt in haar 8008-serie gebruik van actieve 3D-weergave. Dit wil zeggen: via de twee meegeleverde brillen kan met optimale scherpte naar 3D worden gekeken. Het beeld heeft zoveel reserve in helderheid dat een briljant 3D-beeld is gegarandeerd.

Je zou bijna vergeten dat de Philips 55PFL8008 ook klassieke extra’s biedt, zoals tweetalige weergave en teletekst.

Kwaliteit

Zoals in de inleiding vermeld, is het niet alleen de kwaliteit van het beeld dat bepaalt of een tv goed is. Toch is het wel één van de belangrijkste punten aan een televisie. Daarbij komt nog dat niet alleen uitzendingen in Full HD goed moeten worden weergegeven. Ook uitzendingen in standaardkwaliteit en niet op de laatste plaats via internet moeten zo goed mogelijk worden weergegeven. Het is echter geen sinecure om uit een matig beeld (hoge compressie) een goed resultaat te halen. Bij het kijken naar verschillende bronnen via het netwerk zien we dat Philips er veel energie in heeft gestoken om ook deze bronnen zo goed mogelijk uit de verf te laten komen.

Geluid

Zoals wellicht bekend, is voor een goede geluidsweergave – en vooral voor lage tonen – voldoende volume van de behuizing nodig. In een platte televisie is hiervoor nauwelijks ruimte. In de voorgaande serie had Philips de oplossing voor een zo goed mogelijk geluid gezocht door in de voet weergevers onder te brengen. Toch bleek dit in de praktijk niet zo handig. Werd de tv aan de muur gehangen, dan moest ook de voet worden opgehangen. Bij haar 8008-serie is Philips hiervan daarom vanaf gestapt en heeft nu aan de achterzijde weergevers gemonteerd. En we moeten zeggen, gezien de geringe ruimte die er is: het geluid klinkt niet verkeerd. Maar, afstraling aan de voorzijde zou het geluid toch beter doen klinken. Wie een goede surroundweergave wil of echt bioscoopgeluid, koppelt de tv aan een goede surroundinstallatie. Een goede tussenweg vormt de Philips Soundbar HTL9100. Hierbij is niet alleen sprake van een veel betere geluidsweergave, maar ook wordt de dialoog door een aparte weergever ten gehore gebracht. Het bijzondere van deze soundbar is dat de surroundluidsprekers kunnen worden afgenomen en achter de luisterplaats een plek kunnen krijgen.

Conclusie

Philips streeft met haar ‘topline’-serie 8008 naar de hoogste kwaliteit in beeld en comfort. Daar is Philips goed in geslaagd. Het is zeer prettig kijken naar programma’s in Full HD en ook videomateriaal in een lagere resolutie geeft de Philips 55PFL8008 zo optimaal mogelijk weer. De verlichting aan de achterzijde van het scherm (Ambilight) kan de tv- beleving desgewenst verhogen. De smartfunctie biedt tal van mogelijkheden. We kunnen vele apps gebruiken en we kunnen vrij het internet op gaan. Uiteraard kunnen we bestanden vanaf het thuisnetwerk en ingestoken USB-stick weergeven. Bovendien kunnen we programma’s op een aangesloten harde schijf vastleggen. Het geluid is voor een zo ondiepe televisie goed te noemen, maar de 55PFL8008 biedt diverse opties om het geluid via een surroundsysteem optimaal te laten klinken.

Voor 3D wordt van actieve techniek gebruik gemaakt, waarmee de hoogste scherpte wordt bereikt.

Prijzen Philips 8008-serie
40 inch beeldscherm, 40PFL8008 € 1.499,00
46 inch beeldscherm, 46PFL8008 € 1.999,00
55 inch beeldscherm, 55PFL8008 € 2.499,00

lifestyle

Check Also
datarecovery1
Robbert Brans: Mannen in witte pakken: Datarecovery als doeltreffende oplossing
Dataverlies kan op allerlei mediadragers voorkomen en verstrekkende gevolgen hebben. Hoe voorkom je problemen en ...