philips monitor

TEST: Philips Ultra Wide Monitor

Redactie Monitoren Reviews

Voor de cineasten is een beeldverhouding van ‘21 staat tot 9’ niets nieuws. Veel Blu-ray- en bioscoopfilms zijn opgenomen in deze verhouding. Toch vreemd dat veel tv’s en monitoren dan ‘16 staat tot 9’ zijn (1920×1080 pixels) of wellicht ‘16 staat tot 10’ (1920×1200). Jaap Veenstra kijkt naar de Philips Ultra Wide-monitor.

De Philips Ultra Wide – of officieel: 298P4Q – is een prachtig object om te zien. Het 29-inch scherm is zeker niet klein, en dan met name breed. Menig bureau zal er beter uitzien mét deze Philips erop. De lijnen zijn slank, strak en sierlijk. De voet is vrij functioneel gehouden en had wat ons betreft wel iets sierlijker gemogen.

Het opzetten van de Philips is een fluitje van een cent. En wie eerder een monitor van dit merk in elkaar heeft gezet merkt dat dit onveranderd is. U schroeft de voet – zonder schroevendraaier – vast aan de bracket. En de monitor klikt u eenvoudig weer op het frame vast. Hoewel eenvoudig, zit alles uitermate stevig in elkaar.

Pivot?

Aangezien de 298P4Q een beetje tegen het zakelijke segment aan schurkt, is de monitor in hoogte verstelbaar én kunt u het scherm ook draaien: van horizontaal naar verticaal. Nu is dat in veel gevallen bijzonder handig, maar bij een 21:9-scherm is het maar de vraag of u dat wilt. Daarbij komt dat het niet zomaar te doen is: door de enorme breedte van het scherm moet u deze toch echt van het frame afhalen en vervolgens in verticale stand weer op het frame klikken. Niet heel handig dus.

Talloos

De aansluitmogelijkheden van de Philips Ultra Wide zijn uitstekend in orde. De monitor beschikt over twee keer hdmi, twee keer displayport en dvi. Dat is meer dan we gewend zijn in deze klasse. Opvallend is dat Philips geen analoge ingangen meer biedt. Dat kan overigens ook niet bij een resolutie van 2560 bij 1080 pixels.

Nu is het wel belangrijk om te weten dat een videokaart de hogere resolutie van de 298P4Q moet ondersteunen én dat deze overweg kan met de nieuwere hdmi-standaard die een prettige verversingssnelheid aan kan bij deze hoeveelheid pixels. Zorg dus voor een redelijk recente videokaart en degelijke hdmi-kabels als u deze Philips op uw bureau wilt zetten.

Beeldkwaliteit

De Philips-monitor beschikt over een AH-IPS-paneel, wat wil zeggen dat het ‘In Plane Switching’-panel bij LG vandaan komt. Geen verrassing, want Philips leent wel vaker panelen van LG. Net als veel andere fabrikanten. Er is immers maar een handvol fabrikanten die zelf panelen fabriceert.

Het LG-paneel is uiteraard te vinden in monitoren van LG zelf, maar ook in bepaalde modellen van AOC. Nu is het wel belangrijk te weten dat een paneel best gelijk kan zijn, maar dat ook de processing belangrijk is voor een goede weergave. En dat diverse monitoren met een gelijk paneel, wél meer of minder en andersoortige ingangen kunnen meekrijgen. De zogenaamde ‘featureset’ kan verschillen.

De beeldkwaliteit van het paneel is ronduit uitstekend. Standaard uit de doos staat het wat fel en verzadigd, maar zodra u kiest voor 6500K kleurtemperatuur, een brightness van rond de 40 en een contrast van netjes 50, zit u met een keurig plaatje. Standaard kiest Philips voor een sRGB-keurafstelling. Deze is echter ook zelf te regelen. Wie een kalibratieset heeft, moet dat uiteraard gewoon doen.

Extra’s

De Philips-monitor heeft behalve een hele rits aan aansluitingen, ook nog een usb3-hub meegekregen. We hebben nog niet vaak een usb3-hub gezien op een monitor en vinden het wel een slimme zet van Philips. De hub zit aan de linkerzijde van de monitor verwerkt. U ‘voedt’ deze ‘usb-verdeeldoos’ met een usb-b-plug vanuit de pc. U krijgt er vier ingangen voor terug. Uiteraard moeten deze wel de bandbreedte delen.

Even wennen

U hebt nu kunnen lezen dat de monitor veel aansluitmogelijkheden heeft, over een zeer degelijk IPS-paneel beschikt en keurig is afgewerkt. Maar waar het natuurlijk om draait is: hoe werkt zo’n 21:9-monitor nu in de praktijk? Eerlijk gezegd een beetje vreemd. We werken al jaren met twee 16:10-monitoren naast elkaar. Het is heerlijk om zoveel desktopruimte te hebben: in totaal 3840 pixels in de breedte bij 1200 in de hoogte. Hoewel deze opstelling breder is dan de Ultra Wide van Philips is het toch vreemd om zo’n breed scherm voor onze neus te hebben.

Maar, zoals met veel zaken: het went. En dan is het vreemd om weer terug te gaan naar een ‘smal’ scherm. U mist ineens 640 pixels in de breedte. En dat zijn er best veel, neemt u dat maar van ons aan!

Cineasten

Waar dit scherm natuurlijk voor bedoeld is, is de fanatieke filmliefhebbers. De mensen die graag films in de juiste verhouding zien. Zonder zwarte balken. En wie een film als bijvoorbeeld The Hobbit in volle glorie ziet op dit scherm, kan er niet omheen: het is geweldig. Allereerst vanwege het mooie paneel en ten tweede vanwege de afwezigheid van zwarte balken.

Conclusie

Nee, de Philips 298P4Q is met gemiddeld € 499,- niet goedkoop. U krijgt er wel een 29-inch Ultra Wide-monitor met hoge resolutie voor. Daarbij is de afwerking uitstekend en beschikt deze monitor over bijzonder veel aansluitmogelijkheden. Meer dan we gewend zijn in deze prijsklasse.

Specificaties:

Philips 298P4Q
Prijs: € 499
Ingangen: 2x displayport, 2x hdmi, 1x dvi
Extra: 4x usb 3.0

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Check Also
Yamaha PM TVP 2014
Yamaha presenteert nieuwe Soundbar en TV-Soundbooster Line-up voor starters
Zonder kabelspaghetti, zonder compromissen – met de nieuwe Yamaha Soundbar Line-up pakkende Home Cinema Sound ...