Teufel Radio 3sixty: Iets meer dan een wereldontvanger…

Redactie Audio Reviews

Archief Digital Movie 122-2018
Teufel introduceert de wereldontvanger, stond er te lezen. Ik dacht gelijk terug aan mijn kinderjaren. Samen met mijn ouders en broer naar Zuid-Frankrijk met de caravan. De wereldontvanger bracht ons muziek, nieuws en uiteraard het verslag van de Tour de France. Dat de Teufel Radio 3sixty wel iets meer is dan een wereldontvanger, werd me snel duidelijk toen het apparaat arriveerde…

De Teufel Radio 3sixty heeft om maar eens te starten namelijk drie ontvangstkanalen, te weten FM, DAB+ en internetradio. Zo is er dus nagenoeg geen zender die je niet meer kunt vinden. Maar zoals ik al aangaf is er nog wel wat meer. Zo biedt het apparaat Spotify Connect, bluetooth-ondersteuning en een mini-AUX-ingang. Je kunt de vijf zenderknoppen aan de voorzijde programmeren om ervoor te zorgen dat er op elk moment de gewenste muziek uit de luidsprekers klinkt. Er kunnen vijf favoriete FM-, DAB- en internetradiozenders of Spotify-playlists worden opgeslagen. De telescoopantenne zorgt daarbij voor een optimale ontvangst.

360 graden
De Radio 3sixty is voorzien van twee 360 graden-speakers in de vorm van een kegel en de door Teufel ontwikkelde Dynamore-technologie die ervoor zorgt dat het geluid gelijkmatig binnen elke kamer wordt verdeeld. Deze techniek is ontwikkeld om het te doen lijken dat het geluid uit twee losse speakers komt, waardoor er een veel breder stereobeeld ontstaat.
Daarnaast is de Radio 3sixty voorzien van een downfiring 90 mm subwoofer aan de onderzijde die zorgt voor de basklanken.

Handige functies
Naast de eerdergenoemde opties heeft de Radio 3sixty nog een aantal handige functies. Wat te denken van een slimme wekfunctie? De Radio speelt naar wens FM, DAB+, internetradio of Spotify-playlists af om de gebruiker uit diens slaap te wekken. Het is ook mogelijk om een zoemfunctie in te stellen en het wekvolume te regelen. Gebruikers die moeilijk uit bed komen, kunnen met een druk op de knop nog voor vijf tot dertig minuten extra van hun slaap genieten. Wie ook graag bij muziek gaat slapen, kan de sleeptimer op 15 tot 60 minuten instellen. En om ervoor te zorgen dat ook de smartphone de volgende ochtend klaar is voor een nieuwe dag kan die ‘s nachts via de USB-aansluiting stroom bijtanken via de Radio 3sixty.

Instellen
De Radio 3sixty is een zwart rechthoekig apparaat van 280 x 170 x 125 mm (B x H x D). Hij staat op een viertal korte pootjes en aan de bovenkant zit een stoffen gedeelte dat de luidsprekers herbergt. Hij komt verder alleen met een stroomadapter. Op de voorkant heeft hij onder andere twee grote draaiknoppen (een voor het geluid en de andere is een selectknop), een dimbaar scherm en vijf zenderknoppen.
Na het aanzetten heb ik eerst het Wifiwachtwoord ingevoerd door middel van het draaiwiel. Dit kan overigens ook door gebruik te maken van de WPS-functie van je router. Door verbinding te maken met Wifi kun je naast FM en DAB+ nu dus ook gebruikmaken van internetradio, je Spotify Account (als je deze hebt uiteraard) en muziek die je hebt opgeslagen op je NAS. Naast Wifi kun je ook verbinding maken via bluetooth met je smartphone of tablet en je kunt hem bekabeld aansluiten op je laptop, iPod of iets dergelijks. Van bron wissel je door simpelweg op de bronkeuzetoets te drukken…

Luisteren
In eerste instantie heb ik de Radio 3sixty in de keuken aangesloten en naar DAB+ geluisterd. Wat een fijne uitvinding is dat toch ten opzichte van reguliere FM-uitzendingen. Het geluid is helemaal in orde, wat opvalt is dat het alle kanten op lijkt te gaan, zoals Teufel’s intentie ook is met haar Dynamore-technologie.
Vervolgens passeerden alle andere opties de revue, dus Spotify, internetradio, bluetooth en zelfs mijn oude en vertrouwde iPod Classic mocht zijn kunsten vertonen via de mini-AUX ingang achterop.
Om het apparaat ook even flink op zijn staart te trappen, heb ik hem aangesloten tijdens een barbecue op de plaatselijke tennisvereniging. Via mijn Spotify account kon men verzoekjes indienen en er werd zelfs nog even met de voetjes van de vloer gegaan… Geen centje pijn kan ik u melden. Ook op hoge volumes weet de Radio 3sixty zijn mannetje te staan.

Conclusie
De Radio 3sixty is een veelzijdig apparaat met ontzettend veel mogelijkheden. Zo kan men zo’n beetje alle denkbare zenders ontvangen of dat nu is via FM, DAB+ of internetradio. Je kunt hem draadloos verbinden via meerdere opties als Spotify Connect en bluetooth. Is hij als wekker te gebruiken en kun je te allen tijde je smartphone opladen. Hij is plug ’n play (op het invoeren van je Wifiwachtwoord na) en qua gebruiksgemak heb ik zelden een eenvoudigere bediening gezien. Qua geluid kan hij in deze prijsklasse prima mee, het mooie is dat het geluid rondom is, dus je zet hem in het midden en eenieder kan de muziek goed horen. De Radio 3sixty kost op moment van schrijven € 259,99, maar kijk voor actuele aanbiedingen op onderstaande website. Ik zeg op naar Zuid-Frankrijk en laat de Tour de France maar beginnen!

Prijzen & Info
Teufel Radio 3sixty € 259,99
Teufel, www.teufelaudio.nl

Ivo van den Broek

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Check Also
Rekwisieten & re-enactment: tot in de historische details…
Archief Digital Movie 121-2018 Als jezelf een historisch goed aangeklede videofilm wilt maken zijn daarvoor ...