10 beeldschermen

Tien beeldschermen voor videobewerking

Redactie Uitgave 2

Voordelig en goed
Nog niet zo lang geleden was een kleurecht beeldscherm een prijzige aangelegenheid. Al lopen de prijzen nog altijd uiteen, tegenwoordig kan je voor zo’n 200 euro al een prima monitor kopen met goede kleurweergave. We bespreken tien exemplaren.

Twee van deze monitoren zijn van Iiyama:

Iiyama ProLite XB2380HS-B1

Iiyama ProLite XB2380HS-B1.Het scherm van Iiyama is een van de duurdere in de test, maar daar krijg je wel wat voor terug. Zo heeft deze monitor aanmerkelijk meer verstelmogelijkheden aan boord dan de goedkoopste modellen. Het is in hoogte verstelbaar en beschikt over een portretstand (pivot). Een VESA-aansluiting is beschikbaar mocht je een andere bevestiging willen gebruiken. VGA, DVI en HDMI zijn aanwezig, evenals ingebouwde luidsprekers. Het scherm oogt verder niet opvallend, Iiyama gebruikt overwegend dezelfde, wat saaie behuizingen. Uiteindelijk gaat het om het innerlijk en daar is weinig mis mee.
De kleurtemperatuur is wat aan de hoge kant, maar de kijkhoeken zijn zeer goed en de uniformiteit is dat ook. Het contrast is ruim voldoende, de gammawaarde is wat aan de lage kant. De responstijden zijn prima, met overdrive aan is dit nipt het snelste beeldscherm. Tel daarbij op dat het stroomverbruik alleszins redelijk is, evenals de kleurechtheid, en het is moeilijk niet enthousiast te worden over dit scherm. Iiyama heeft echter nóg een interessante optie…
Iiyama ProLite XB2380HS-B1
Gem. prijs: € 197,-

Iiyama ProLite XB2483HSU-B1

iiyama XB2380HS-B1Het tweede scherm van Iiyama is 24 in plaats van 23 inch en gebaseerd op een nieuw A-MVA-paneel. Bijzonder is dat dit, net als het paneel in de Dell S2440L, een ‘echt’ 8-bits exemplaar is. In tegenstelling tot het model van Dell heeft het echter minder minpunten, terwijl het iets goedkoper is. Het is in hoogte verstelbaar, roteerbaar naar portretstand en het bevat een USB-hub. Bovendien beschikt het over alle gewenste video-ingangen, inclusief DisplayPort. Net als bij de XB2380 zijn luidsprekers ingebouwd.
In veel opzichten zijn de testresultaten vergelijkbaar met of nog beter dan die van de XB2380. Het contrast is, niet geheel verrassend gezien de paneltechniek, aanmerkelijk beter, terwijl de verticale kijkhoeken iets, maar niet veel minder goed zijn. De uniformiteit is ook prima, evenals de maximale helderheid. De gammawaarde is perfect en de kleurafwijking de beste in de test. De grijswaarde-afwijking is ook erg laag. De responstijden zijn niet bijzonder hoog en het stroomverbruik zou iets lager kunnen, maar onder de streep is dit een uitstekend scherm, zeker gezien de vraagprijs.
Iiyama ProLite XB2483HSU-B1
Gem. prijs: € 210,-

Lees meer…

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Check Also
Vegas pro
Tien tips voor Sony Vegas Pro
Gemak dient de mens Soms zijn het de kleine weetjes die u helpen het maximale ...