hp-23xi-c3z94aa

Tien monitoren getest

Redactie Monitoren Reviews

Nog niet zo lang geleden was een kleurecht beeldscherm een prijzige aangelegenheid. Al lopen de prijzen nog altijd uiteen, tegenwoordig kan je voor zo’n 200 euro al een prima monitor kopen met goede kleurweergave. We bespreken tien exemplaren.

LCD-beeldschermen zijn zo goed als het paneel dat erin gebruikt is. Natuurlijk is dat niet de enige factor: ook de aansturende elektronica en belangrijker, de afstelling door de fabrikant, spelen een belangrijke rol. Toch blijft het zo dat een paneel met de juiste techniek betere resultaten oplevert dan een minder geschikt exemplaar.

Voor beeld- en dus ook videobewerking is het zo, dat monitoren met een zogenaamd In Plane Switching(IPS)- of Vertical Alignment(VA)-paneel in de regel een (veel) betere kleurweergave bieden dan exemplaren met TN-techniek die nog altijd meer gangbaar is bij consumentenmodellen. Lange tijd waren deze schermen aanmerkelijk duurder. De laatste paar jaar is de gemiddelde prijs fors gedaald en inmiddels haal je voor zo’n 200 euro een prima instapmodel in huis.

IPS en VA

Het grote voordeel van zowel IPS als VA is dus de betere kleurweergave, met meer verzadigde kleuren en een kleinere kleurafwijking. Dat gaat des te meer op als je deze schermen vanuit een hoek bekijkt. Waar TN-exemplaren een sterke kleurverschuiving laten zien, zowel horizontaal als verticaal, blijft die bij VA beperkt en is die bij IPS afwezig. Dat is ook van belang omdat je de hoeken van een scherm al niet meer vanuit een loodrechte hoek bekijkt. Hoe groter het scherm, hoe meer dat opgaat.

IPS geniet meer naamsbekendheid: het scherm van Apple’s iPad is een IPS-exemplaar en ook de nodige mobiele telefoonfabrikanten maken actief reclame met deze techniek, die synoniem is geworden voor ‘beter beeld’. Samsung heeft een techniek met de naam ‘PLS’, die qua werking en eigenschappen vrijwel identiek is aan IPS. VA is minder bekend, maar heeft zeker sterke kanten. Veel schermen met deze techniek worden aangeduid als ‘wide viewing angle’-model, de nadruk wordt minder op de techniek gelegd. Grootste pluspunt van VA is het zeer hoge contrast, mogelijk gemaakt door de diepe zwartwaardes. Bij IPS is het contrast juist een wat zwakker punt.

Prijsverschillen

Voor deze test kijken we naar modellen van ongeveer 200 euro. Natuurlijk een stuk minder dan de professionele exemplaren van merken als NEC en Eizo. De verschillen met die merken zitten in functionaliteit, het gebruikte paneel, de aansturing, de afstelling en de kalibratiemogelijkheden (waarover meer in de volgende paragraaf) en de garantie en ondersteuning. De meeste modellen in de prijsklasse die we bespreken hebben een 6-bit paneel, dat 8-bit kleurweergave simuleert met behulp van interpolatie. In de regel gaat dat door de pixels zeer snel van kleur te laten wisselen, waarbij tussenliggende ‘ontbrekende’ kleuren gesimuleerd worden. In de praktijk is dat niet zichtbaar voor de eindgebruiker, tenzij je naar heel specifieke zaken als graduele kleurverlopen kijkt. Huidtinten zijn een beroemd (of berucht) voorbeeld waarbij afwezige nuances snel opvallen. Professionele schermen gebruiken dan ook 8-bit of zelfs 10-bit panelen en hebben intern een nog veel groter palet. Toch is er prima te werken met de modellen die we hier bespreken; als je budget beperkt is, kan je zo een verantwoorde keuze maken.

AOC i2396Vm

aoc-i2369vm-i2369vmAOC’s i2396Vm ziet er best fraai uit, met een metaalkleurige strip onderaan het AH-IPS-paneel en een voet in dezelfde kleur, met een dunne ‘nek’. Het scherm beschikt over de noodzakelijke aansluitingen: analoge VGA (formeel D-Sub15 genaamd), twee HDMI-poorten en zelfs een DisplayPort-ingang. Die treffen we vaker aan op duurdere modellen voor de zakelijke markt. Erg handig voor gebruik in combinatie met een Mac Mini bijvoorbeeld. Ook zijn twee luidsprekertjes ingebouwd. De voet is niet in hoogte verstelbaar, maar er is wel een VESA-bevestigingspunt voor gebruik van een aparte standaard. Het paneel heeft de kenmerkende dunne omlijsting van een AH-IPS-exemplaar van de negende generatie en presteert lang niet slecht.

De kleurtemperatuur ligt het dichtst bij de gewenste 6500 K van alle modellen in de test. De kleurafwijking is echter wat te hoog, evenals de grijswaarde-afwijking. De verticale kijkhoeken zijn een zwak punt: dan blijft weinig helderheid over. Horizontaal zijn ze wel erg goed. Ook de uniformiteit is niet geweldig, net zo min als het checkerboardcontrast. De minimale helderheid is dan ook aan de hoge kant. Het stroomverbruik is keurig laag. De responstijden zijn voldoende, maar niet beter dan dat.

Gem. prijs: € 179,-

BenQ GW2450HM

benq-gw2450hm-9hl8rlbqbeBenQ propageert al langer de VA-techniek en de GW2450HM is dan ook een 24-inch monitor met een A-MVA-paneel. Helaas konden we nog niet beschikken over een nieuwer model, maar dit scherm wordt nog ruimschoots gevoerd. Net als alle modellen in deze test heeft het een resolutie van 1920×1080 pixels. Het uiterlijk is sober en ook de ingangen zijn beperkt: DVI, HDMI en VGA, geen DisplayPort. Het scherm is niet in hoogte verstelbaar, wel is er een VESA-bevestigingspunt. Speakers zijn ingebouwd.

De VA-techniek roept hoge verwachtingen op voor het contrast en dat is dan ook erg goed, behorend bij de top in deze test. De maximale helderheid is zeer hoog en de uniformiteit is de beste in de test. De helderheid onder een kijkhoek, altijd al wat minder bij VA-techniek dan bij IPS, is een minpunt, zeker verticaal. Horizontaal is deze voldoende. De kleurtemperatuur is te hoog en moeten we bijstellen, de kleurechtheid is evenmin goed genoeg om zonder kalibratie met dit scherm aan de slag te gaan. Het stroomverbruik is aan de hoge kant ten opzichte van de zuinigste modellen in de test, maar het is geen energieslurper. De responstijden zijn bij grijs-grijsovergangen net voldoende.

Gem. prijs: € 174,-

Dell S2340L

dell-s2340l-0dgpv4Dell maakt al langere tijd furore met IPS-panelen in haar UltraSharp-lijn en heeft ook in de wat gunstiger geprijsde modellen nu deze techniek toegepast. De S2340L ziet er modern uit, maar biedt qua aansluitingen alleen het hoogstnoodzakelijke: VGA, één HDMI-ingang en een audio-uitgang. Speakers zijn niet ingebouwd, maar daar tillen we niet te zwaar aan.

Het paneel heeft een iets te hoge kleurtemperatuur, wat resulteert in een zeer licht blauwzweem. Feitelijk een nuanceverschil, niet genoeg om te storen. De kijkhoeken zijn wel bijzonder goed: zowel horizontaal als verticaal is het helderheidverlies beperkt. De maximale helderheid is niet extreem hoog, maar ruim voldoende voor gebruik in normale omstandigheden en bovendien is het contrast zeer goed in de veeleisende checkerboardmeting. De grijswaarde- en kleurafwijkingen zijn klein, maar het kan nog beter. De gammawaarde is iets te hoog. Dell heeft de laatste jaren grote stappen weten te maken in de stroomconsumptie van haar monitoren en ook de S2340L laat dat zien: het verbruik blijft onder de 20 Watt en dat is ronduit spectaculair. De responstijden van het scherm zijn uitstekend.

Gem. prijs: € 176,-

Dell S2440L

dell-s2440l-860-10194Het scheelt maar één cijfer, maar de S2440L is een heel ander scherm dan de S2340L. Het scherm is een inch groter en van het A-MVA-type. Het uiterlijk is verder nagenoeg gelijk, al oogt het scherm van de S2440L ‘zwarter’. De aansluitingen zijn identiek: VGA, HDMI, audio. De prijs ligt wel een stuk hoger, gemiddeld boven de € 200,-.

De testresultaten zijn wel heel anders. De kleurtemperatuur is veel te hoog, met ruim 8200 K is sprake van een duidelijk blauwzweem. De maximale helderheid is hoger en de zwartwaarde lager, wat resulteert in een fenomenaal contrast. Maximaal meten we zelfs boven de 6500:1. Helaas is de afwijking voor zowel grijs als kleuren veel te hoog. Ook de kijkhoeken houden niet over, horizontaal scoort het scherm zelfs ronduit slecht. Net als bij het IPS-familielid is het stroomverbruik bijzonder laag. Ook de responstijden zijn erg goed, maar dat is voor deze test niet van belang. Wie een scherm met VA-paneel zoekt, treft elders in de test een betere kandidaat.

Gem. prijs: € 220,-

HP 23xi

hp-23xi-c3z94aaOok HP introduceerde enige tijd geleden IPS in haar betaalbaardere monitoren na al langere tijd de nodige modellen in de zakelijke ZR-lijn aangeboden te hebben. De 23xi oogt een stuk ranker dan die exemplaren, al is de V-vormige voet wel erg simpel. Een VESA-aansluiting is afwezig en de inputs zijn beperkt. Wel biedt het scherm, net als twee andere modellen in de test, nog een DVI-aansluiting, naast HDMI en VGA. De verstelmogelijkheden zijn beperkt.

Ook dit scherm heeft een wat te hoge kleurtemperatuur, maar de kleurechtheid en grijswaarde-afwijking hebben prima waardes. Het gamma is wat te laag, wat resulteert in wat flets ogende zwarte beelddelen. De helderheid onder een kijkhoek is goed, al doen sommige modellen het nog beter. De uniformiteit is onder de maat en de responstijden houden niet over. Met overdrive geactiveerd worden die beter, maar het is geen snel scherm. Het stroomverbruik is aan de hoge kant, maar dat geldt voor meer modellen. Al met al is er weinig waarop dit scherm zich echt onderscheidt, terwijl de prijs aan de hoge kant is.

HP 23xi

Gem. prijs: € 190,-

Iiyama ProLite XB2380HS-B1

iiyama-prolite-xb2380hs-b1-xb2380hs-b1Het scherm van Iiyama is een van de duurdere in de test, maar daar krijg je wel wat voor terug. Zo heeft deze monitor aanmerkelijk meer verstelmogelijkheden aan boord dan de goedkoopste modellen. Het is in hoogte verstelbaar en beschikt over een portretstand (pivot). Een VESA-aansluiting is beschikbaar mocht je een andere bevestiging willen gebruiken. VGA, DVI en HDMI zijn aanwezig, evenals ingebouwde luidsprekers. Het scherm oogt verder niet opvallend, Iiyama gebruikt overwegend dezelfde, wat saaie behuizingen. Uiteindelijk gaat het om het innerlijk en daar is weinig mis mee.

De kleurtemperatuur is wat aan de hoge kant, maar de kijkhoeken zijn zeer goed en de uniformiteit is dat ook. Het contrast is ruim voldoende, de gammawaarde is wat aan de lage kant. De responstijden zijn prima, met overdrive aan is dit nipt het snelste beeldscherm. Tel daarbij op dat het stroomverbruik alleszins redelijk is, evenals de kleurechtheid, en het is moeilijk niet enthousiast te worden over dit scherm. Iiyama heeft echter nóg een interessante optie…

Gem. prijs: € 197,-

Iiyama ProLite XB2483HSU-B1

iiyama-prolite-xb2483hsu-b1-xb2483hsu-b1Het tweede scherm van Iiyama is 24 in plaats van 23 inch en gebaseerd op een nieuw A-MVA-paneel. Bijzonder is dat dit, net als het paneel in de Dell S2440L, een ‘echt’ 8-bits exemplaar is. In tegenstelling tot het model van Dell heeft het echter minder minpunten, terwijl het iets goedkoper is. Het is in hoogte verstelbaar, roteerbaar naar portretstand en het bevat een USB-hub. Bovendien beschikt het over alle gewenste video-ingangen, inclusief DisplayPort. Net als bij de XB2380 zijn luidsprekers ingebouwd.

In veel opzichten zijn de testresultaten vergelijkbaar met of nog beter dan die van de XB2380. Het contrast is, niet geheel verrassend gezien de paneltechniek, aanmerkelijk beter, terwijl de verticale kijkhoeken iets, maar niet veel minder goed zijn. De uniformiteit is ook prima, evenals de maximale helderheid. De gammawaarde is perfect en de kleurafwijking de beste in de test. De grijswaarde-afwijking is ook erg laag. De responstijden zijn niet bijzonder hoog en het stroomverbruik zou iets lager kunnen, maar onder de streep is dit een uitstekend scherm, zeker gezien de vraagprijs.

Gem. prijs: € 210,-

LG 23EA63V-P

lg-flatron-23ea63v-p-23ea63v-pLG is als geen ander promotor van IPS, maar dat is een vrij recente ontwikkeling. Tot voor kort leverde het alleen via dochterbedrijf LG Display aan diverse andere merken. Sinds enige tijd heeft het ook eigen modellen op basis van deze techniek en de 23EA63V is daar een voorbeeld van. Het uiterlijk is niet opvallend. Als het scherm uit staat, is het niet te onderscheiden van vele vergelijkbare modellen met een TN-paneel. Glimmend zwart plastic, het blijft kenmerkend voor LG en Samsung. Het scherm heeft een VGA, een DVI en een HDMI-aansluiting. Met een VESA-bevestiging is eventueel een andere standaard te gebruiken.

De prestaties zijn niet slecht, met een iets te hoge kleurtemperatuur, maar voldoende waardes voor grijs- en kleurafwijking om geschikt te zijn voor beeldbewerking. De helderheid is prima, ook onder een kijkhoek, en de uniformiteit is de beste in de test. Het contrast is in orde. Het stroomverbruik is alleen het een-na-hoogste in de test. Al met al een prima scherm, dat we al voor een bescheiden bedrag kunnen aanschaffen.

Gem. prijs: € 164,-

Samsung SyncMaster L24C750PS

samsung-syncmaster-ls24c750ps-ls24c750psHet duurste scherm in de test is afkomstig van Samsung, maar de SyncMaster L24C750PS ziet er dan ook erg fraai uit, met een metaalkleurige voet, waarin we de bekabeling netjes kunnen wegwerken. Opmerkelijk genoeg is het scherm niet in hoogte verstelbaar, maar wel roteerbaar naar portretstand. De aansluitingen beslaan twee keer HDMI en een VGA-poort; DisplayPort en DVI zijn afwezig. Het gebruikte paneel is van het A-MVA-type.

De kleurtemperatuur is aan de hoge kant, maar valt nog net als acceptabel te kwalificeren. De helderheid is uitstekend, evenals het contrast. De kijkhoeken zijn eveneens zeer goed, de helderheid uniformiteit is ruim voldoende. Zowel de kleur- als grijswaarde-afwijking zijn prettig laag, al is nadere kalibratie aan te raden. Het stroomverbruik is gemiddeld, maar in stand-by extreem laag. Mooi meegenomen. De responstijden houden niet over, maar zijn voldoende. Een fraai scherm, maar gezien wat de concurrentie biedt aan de dure kant, tenzij het design zwaar weegt.

Gem. prijs: € 233,-

Samsung SyncMaster S23B350T

samsung-syncmaster-s24c570hl-ls24c570hlSamsungs S23B350T beschikt over PLS-techniek die Samsung zelf ontwikkelde en qua karakteristieken vergelijkbaar is met IPS. De S23B350T beschikt over een AD-PLS-paneel, wat analoog aan e-IPS een wat eenvoudiger variant is met minder schermlagen. Voor normaal gebruik is het verschil niet te merken. Ook dit model is te kwalificeren als ‘glimmend zwart plastic’, maar goed, dat zien we veel in de winkelschappen. Qua aansluitingen is dit scherm het karigste uitgerust, met alleen VGA- en HDMI-aansluitingen, beide enkel uitgevoerd. Een VESA-bevestiging ontbreekt.

De kleurtemperatuur is veel te hoog, kleuren ogen daardoor killer dan gewenst. De kijkhoeken van het scherm zijn prima, de uniformiteit kan beter, maar is binnen de test zeker niet de slechtste. Het contrast is in orde, het gamma wat te laag. De responstijden zonder overdrive zijn te traag voor games, maar met overdrive valt ermee te spelen. Het stroomverbruik is gemiddeld te noemen; niet te hoog, maar ook niet bijzonder laag. De gemiddelde prijs is aan de hoge kant voor het gebodene, maar met wat zoeken is dit scherm voor de laagste prijs van alle testmodellen te vinden. Het is dan ook al een wat ouder model.

Gem. prijs: € 177,-

CONCLUSIE

Opvallend aan vrijwel alle geteste modellen is dat deze bij 100% helderheid een te hoge, blauwe kleurtemperatuur weergeven. Bij een minder hoge helderheid (die je in de praktijk vaker zal gebruiken) is dat niet altijd zo. De kleurafwijking is bij vrijwel alle modellen heel bescheiden. Of de keuze doorslaat naar IPS of VA is eerder een kwestie van persoonlijke smaak en voorkeur dan dat een van de twee in absolute termen superieur is.
Onze testwinnaar is de Iiyama ProLite XB2483HSU. Weliswaar niet het goedkoopste scherm, maar over de gehele linie wel het model waarvan we het meest gecharmeerd zijn. Twee van deze exemplaren zijn een prachtige toevoeging aan een goed video workstation. De LG 23EA63V-P is een voordelige keus.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Check Also
Apple Intel
Apple gluurt naar ARM voor Mac
Apple is volgens geruchten – bron: Emerce – aan het kijken naar ARM-processoren voor de ...