10-tips-sony-vegas-pro10-tips-sony-vegas-pro

Tien tips voor Vegas Pro

Redactie How to Software

Soms zijn het de kleine weetjes die u helpen het maximale uit uw montagepakket te halen. Elke Digital Movie geven we u tien tips voor een specifiek pakket. Deze keer de tips voor Sony Vegas Pro.

1) Videoclips taggen

10-tips-sony-vegas-proVideoclips die u hebt toegevoegd aan de Project Media, zijn te taggen met zelfgekozen kernwoorden. Het grote voordeel hiervan is dat u deze clips voortaan altijd op deze kernwoorden kunt terugvinden in het huidige project en in toekomstige projecten. U tagt een of meer clips door ze eerst te selecteren en vervolgens bij Add Tags een woord in te typen. Druk daarna op de Enter-toets. In de linkerkolom worden vervolgens onder Tags alle ingevoerde tags weergegeven. Klikt u op zo’n tag, dan worden alleen de bijbehorende clips getoond.

2) Quick Tags

U kunt ook gebruikmaken van Quick Tags. Onder het invoerscherm voor tags ziet u tien opties die u kunt invullen. U vult deze Quick Tags in door met de rechtermuisknop op dit venster te klikken en te kiezen voor Edit Quick Tags. Na het invoeren kunt u een of meer clips selecteren en dan de Quick Tag toekennen door op de Ctrl-toets te klikken in combinatie met het bijbehorende getal.

3) Smart Bins

Als u zoekt op videoclips, dan worden die daarna op het desbetreffende zoekwoord weergegeven onder Smart Bins. Wilt u daar een permanente bin van maken, dan klikt u met de rechtermuisknop op die zoekterm onder Smart Bins en kiest u voor Save as Smart Bin.

4) Bins importeren

Het is mogelijk om bins uit een ander project te importeren. Kies daarvoor binnen een project de optie File/Import/Media from Project en plaats een vinkje bij Import Bins. U importeert daarmee alle bins uit dat andere project, omdat het niet mogelijk is om op deze manier specifieke bins te selecteren.

5) Tracks samenvoegen

10-tips-sony-vegas-proAls u veel werkt met verschillende video- en audiosporen, is het mogelijk dat u het overzicht verliest. In dat geval kunt u meerdere tracks groeperen, waarna u ze kunt inklappen om ruimte te besparen. Selecteer de track headers die u wilt samenvoegen. Klik met de rechtermuisknop op de track header en selecteer Track Group/Group Selected Tracks. Daarna geeft u een naam op en klikt u op de pijl om de tracks in te klappen. Door nogmaals met de rechtermuisknop op de track header te klikken en naar Track Group te gaan, kunt u de groepering ongedaan maken via Ungroup Selected Tracks.

6) Werken met inserts

Standaard overschrijven alle clips die u plaatst op de tijdlijn vanuit de Project Media of de Trimmer de bestaande clips op de tijdlijn. Door de Auto Ripple (Ctrl+L) te gebruiken is deze overlay te veranderen in een insert, waardoor de clips op de tijdlijn opschuiven. Dit werkt echter alleen als u de nieuwe clip exact tussen twee andere clips op de tijdlijn wilt plaatsen. Anders worden de bestaande clips alsnog overschreven. Wilt u een clip toch ergens anders invoegen dan op een beeldwisseling, dan kunt u de insert beter plaatsen op een videospoor boven de bestaande clips. Gebruikt u de Trimmer voor het plaatsen van inserts om zo three-point edits te kunnen maken, dan kunt u beter het bovenliggende videospoor targetten door dit in de track header aan te klikken zodat het als enige blauw is. De inserts worden dan automatisch op dat spoor geplaatst.

7) Trimmen met toetsenbord

Trimmen gaat ook snel en makkelijk met het numerieke toetsenbord. Druk eerst op de 5 om over te schakelen naar het trimvenster. Gebruik de 7 en de 9 om naar de edit points van de clips te navigeren; met de 7 gaat u terug tussen de clips en met de 9 gaat u vooruit. Het desbetreffende edit point krijgt een rode rand. Gebruik de 1 en de 3 om frames te verwijderen of terug te halen. Druk ten slotte nogmaals op de 5 om terug te keren naar de normale lay-out.

8) L-cuts en J-cuts

10-tips-sony-vegas-proBij een J-cut start de audio van een clip eerder dan de video, ofwel de audio begint al terwijl de vorige clip nog in beeld is. Bij een L-cut stopt het beeld van de video eerder en loopt het geluid nog door onder de clip die daarna komt. J- en L-cuts worden vaak gebruikt om de continuïteit te bevorderen en beeldwisselingen soepel te laten verlopen. Er zijn twee manieren om J- en L-cuts te maken. In versies ouder dan Vegas Pro 12 kunt u twee naast elkaar liggende videoclips selecteren en daarna klikken op Ignore Event Grouping onder het hoofdmenu bij de icoontjes. U kunt dan de audio onafhankelijk van de video trimmen. Eenvoudiger is het om de toetsenbordcombinatie Ctrl+Alt+Shift te gebruiken en daarna tussen de twee audioclips het snijpunt te verleggen. Het voordeel hiervan is dat de audio aan de video gekoppeld blijft.

9) Proxy files gebruiken

Als u Vegas Pro draait op een oudere, minder krachtige computer en u merkt dat uw hd-bestanden niet eenvoudig te bewerken zijn, dan kunt u er in de Project Media voor kiezen uw videoclips om te zetten naar proxy files. Deze mpeg2-bestanden zijn kleiner en daardoor makkelijker te bewerken op een oude pc. U creëert proxy files door in de Project Media de videoclips te selecteren en daarna met de rechtermuisknop op die selectie te klikken. Kies vervolgens de optie Create Video Proxy. (Dit heeft geen gevolgen voor de uiteindelijke kwaliteit van uw video.) Het is daarna wel van belang om de kwaliteit van het previewvenster op Draft of Preview te zetten om gebruik te kunnen maken van de ‘lichtere’ videobestanden.

10) Mts-bestanden exporteren

De beste keuze voor de export van mts-bestanden naar blu-ray of internet is de MainConcept AVC/AAC-codec (in plaats van de standaard exportoptie Sony AVC/MVC). U mag dan hogere bitrates selecteren en er wordt beter gebruikgemaakt van de gpu bij het renderen van de bestanden.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Check Also
Seagate
Seagate lanceert mobiele back-up app
Data zijn kostbaar. We willen geen van allen foto’s verliezen of bijvoorbeeld leuke filmpjes kwijtraken ...