Tips & Trucs van Video College: Creatief gebruik van de microfooningang

Redactie How to Tips & Trucs

Archief Digital Movie 137-2021
Videocamera’s in het hogere segment zijn vaak uitgerust met twee zogenaamde XRL ingangen (fig. 1), het is de  standaard voor professioneel gebruik. Gewoonlijk is dit gecombineerd met een audio-bedieningspaneel waarmee diverse gebruiksmogelijkheden kunnen worden ingesteld (fig. 2). 

Figuur 1: XRL ingangen van een professionele camera

Hobbycamera’s zijn meestal uitgerust met een stereo microfoonaansluiting, een zogenaamd 3 polige mini jack (3,5 mm). Als je een microfoon hierop aansluit, wordt het signaal gelijk verdeeld over het linker en rechter kanaal.

Tip 1
Met een splitterkabeltje is het mogelijk twee microfoons op de ingang aan te sluiten en onafhankelijk van elkaar op het L- en R spoor op te nemen, denk bijvoorbeeld aan een interview, de microfoon voor de linker persoon sluiten we aan op het linker kanaal en die van de rechter persoon op het rechter kanaal. Deze wijze van opnemen is professioneler zonder dat het erg ingewikkeld wordt (fig. 3). Nadeel is dat we de sterkte per kanaal tijdens de opname niet afzonderlijk kunnen instellen, in de nabewerking is dit wel oplosbaar, het gebruikte montagepakket moet daar dan in voorzien.
Opmerking: Maak dit soort opname altijd met behulp van de handinstelling en niet met de geluidsautomaat.

Figuur 2: Uitgebreide instelmogelijkheden

Tip 2
Het onafhankelijk instellen van de twee kanalen tijdens de opname, is goed op te lossen met een eenvoudige cameramixer (fig. 4a en 4b), (opm.: de splitterkabel vervalt nu). Dit soort mixers zijn passieve mixers, dat wil zeggen er zit geen elektronica in die de signalen kan versterken, ze werken dus zonder voeding of batterij. De consequentie is dat de maximale geluidsterkte per kanaal nooit hoger kan worden ingesteld dan het ingestelde volume van de camera. Door dit volume 10-20 % hoger in te stellen dan gebruikelijk is voor de microfoons, ontstaat voor de regelaars van de kanalen meer regelbereik, overdrijf dit echter niet, want het kan leiden tot een toename van het ruisniveau.

Figuur 3: Eenvoudige kanaalsplitsing met splitterkabeltje

Opmerking: Dasspeldmicrofoons werken met een condensatorelement, daar is een kleine voedingsspanning voor vereist. Gewoonlijk wordt die door de camera geleverd via de microfoonkabel, dit noemen we plug-in-power. De getoonde passieve cameramixers zijn zodanig ontworpen dat deze plug in power voor de dasspeldmicrofoons gewoon is doorverbonden.

Tip 3
Met de cameramixer is het nu ook mogelijk om met twee verschillende microfoons op te nemen, bijvoorbeeld een shot gun microfoon voor het scenegeluid en een korte richtmicrofoon voor de set noise (fig. 5)

Figuur 4a: Enkele populaire (passieve) microfoonmixers

Opmerking: Videomicrofoons zijn ook uitgerust met een condensatorelement, maar zij hebben de plug-in-power niet nodig want ze beschikken over een ingebouwde voeding d.oor middel van een batterij, maar kunnen desondanks toch veilig op de cameramixer worden aangesloten.

Tip 4
Wanneer professionals een opname maken met slechts één microfoon, stellen ze die bijvoorbeeld in op max. 0 dB. (Opm. profs werken bij voorkeur met de handmatige instellingen).

Figuur 4b: Veel mixers zijn geschikt om accessoires met een cold shoe te bevestigen

Door dezelfde microfoon ook toe te wijzen aan het tweede kanaal, kan daar het volume worden ingesteld op bijvoorbeeld -9 dB, dus ruim onder de grens van oversturen. Als nu tijdens de opname onverwachts een spreker teveel geluid maakt en het signaal overstuurd raakt, dan is voor dat stukje van de opname altijd op het reservespoor, met de -9 dB instelling, een onvervormde versie beschikbaar (fig. 6). Deze professionele truc is met behulp van de eenvoudige cameramixer ook uitvoerbaar, zet dan de stereo/mono knop op stereo, daarmee wordt het microfoonsignaal naar beide kanalen gestuurd, stel nu met de kanaalregelaars de verschillende signalen naar behoefte in.

Figuur 5: Een voorbeeld van een mixer en twee verschillende microfoons

Opmerking: De cameramixers zijn slim ontworpen en zijn vaak voorzien van meerdere bevestigingssleuven ten behoeve van microfoons of andere accessoires.

TIPS & TRUCS VIDEO COLLEGE
In deze vaste rubriek geven we tips, trucs en bijzondere weetjes op het gebied van filminhoud en techniek in samenwerking met Video College. Met deze praktijkgerichte adviezen leer je nog beter filmen. Zie www.video-college.nl en [email protected].

Johan van den Adel (Video College)

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Check Also
Tamron 11-20 mm F/2.8 Di III-A RXD (model B060) en Tamron 150-500 mm F/5-6.7 Di III VC VXD (model A057): Van supergroothoek tot supertele! 
Transcontinenta is verheugd twee nieuwe zoomobjectieven voor de Sony E-mount mirrorless camera’s te introduceren: de ...