Tips & Trucs van Video College: doe eens gek, doe eens retro!

Redactie Tips & Trucs van Video College

Archief Digital Movie 140-2021
Terwijl iedereen zo hard mogelijk rent om de nieuwste camera te pakken te krijgen, kun je ook eens kijken naar de charme van vroeger.

Weer een keer monteren in 4:3 (én in zwart/wit) brengt de sfeer van de jaren 50 terug.

Over beeldverhouding (ook wel Aspect Ratio genoemd) kan ik het hele magazine volschrijven. Vanaf het begin van het bestaan van de televisie zijn er discussies geweest over wat beter, efficiënter, mooier, sneller of sfeervoller was. Maar in het kort: het traditionele televisiebeeld heeft een beeldverhouding van 4:3, dat wil zeggen 4 eenheden in breedte, 3 eenheden in hoogte. Bij breedbeeldtoestellen is die verhouding 16:9.

4:3
Vanaf de jaren 50 keek men vooral films op de tv en dat was in 4:3. Met de komst van breedbeeld verdween 4:3, maar niet helemaal. Later werden diverse films in 4:3 uitgebracht en 4:3 is nu weer helemaal hot door de miniserie WandaVision. Deze serie werd gefilmd zoals men in de tijd waarin de serie speelt – de jaren 50 en later – zou hebben gefilmd.
Een film die mede bekend werd om zijn 4:3-gebruik is Justice League van Zack Snyder, voor HBO Max. Deze film werd bewust in 4:3 uitgebracht, omdat het volgens de regisseur opvallend was en “niemand zoiets deed”.
Probeer ook eens die sfeer van de jaren 50 weer terug te halen. Zet je film(s) eens om in 4:3 en in zwart/wit. Dat moet wel een nostalgische belevenis worden.

De serie Wanda Vision volgt de manier van filmen en de aspect ratio door de tijd heen. Scènes die in de jaren 50 spelen zijn in zwart/wit en in 4:3 gemonteerd. Latere scènes zijn in kleur en ook de aspect ratio wordt later groter (wordt breedbeeld).

Pieter Reintjes (Video College)

TIPS & TRUCS VIDEO COLLEGE
In deze vaste rubriek geven we tips, trucs en bijzondere weetjes op het gebied van filminhoud en techniek in samenwerking met Video College. Met deze praktijkgerichte adviezen leer je nog beter filmen. Zie www.video-college.nl en [email protected]

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Check Also
Nieuwe Sennheiser CX True Wireless earbuds
Sennheisers nieuwe CX True Wireless earbuds tillen geluidskwaliteit naar een hoger niveau dankzij de TrueResponse-transducer. ...