Tips & Trucs van Video College: een goede voorbereiding is het halve werk

Redactie How to Tips & Trucs

Archief Digital Movie 136-2020
Wat mag er niet ontbreken in een foto- of videoproductie? Inderdaad, je call sheet! Wat zet je erin en wat niet? Is het echt nodig?

Ja, een call sheet is echt nodig! Een foto- of videoproject moet je namelijk goed voorbereiden. Voor een optimale communicatie binnen het team is de juiste documentatie belangrijk. Dan kunnen er geen misverstanden ontstaan.

Call sheet
Een call sheet is een document waarin wordt vermeld WIE, WANNEER,  WAT doet en WAAR. Het is je presentielijst voor een bepaalde locatie. Zo weet model A WAAR hij moet zijn, model B WANNEER hij/zij er moet zijn enz.
Het opstellen van een dergelijke planning is moeilijk. Vooral als het project meerdere modellen, acteurs, locaties of seizoenen betreft. Ervoor zorgen dat iedereen zich aan de call sheet houdt, is nog lastiger. Als er maar ergens een file is, leidt dat al tot vertraging. Als de fotograaf/cameraman klaar staat, heb je een probleem als de modellen er niet zijn. Andersom ook: je hebt niets aan modellen als de cameramensen nog in de file staan, omdat zij niet op tijd van huis vertrokken.

Wat moet er echt in?
Aanvangstijd: zet in de call sheet altijd duidelijk de verwachte aanvangstijd per persoon. Als je slim bent, laat je ze iets eerder komen. Houd rekening met de reistijden van mensen.
Locatie: Waar vinden de opnamen plaats? Waar zijn de parkeerplaatsen? Waar is de ingang van de locatie?
Contactgegevens: heb je alle telefoonnummers in de call sheet staan, zodat iedereen elkaar kan bereiken?
Lunch: vergeet geen tijd voor lunch te vermelden. Goede catering en even rust zijn echt belangrijk.

Versiebeheer
Zet je call sheet op een centrale plek op internet, zodat er geen verwarring kan ontstaan over de laatste versies en wie wel of niet de documentatie heeft gekregen.

Veel plezier met de projecten!

Pieter Reintjes (video-college.nl)

TIPS & TRUCS VIDEO COLLEGE
In deze vaste rubriek geven we tips, trucs en bijzondere weetjes op het gebied van filminhoud en techniek in samenwerking met Video College. Met deze praktijkgerichte adviezen leer je nog beter filmen. Zie www.video-college.nl en [email protected]

 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Check Also
Sony 2021 oled tv en lcd led tv line-up met Z9J- en A90J-topmodellen
Sony heeft tijdens de virtuele editie van CES 2021 zijn tv line-up voor 2021 aangekondigd. ...