Tips & Trucs van Video College: gun jezelf goede conversie!

Redactie Tips & Trucs van Video College

Archief Digital Movie 130-2019
Ja, ja, even een filmpje monteren met verschillend bronmateriaal uit camera’s, fototoestellen en telefoons. Wat een gedoe, maar je moet wel converteren, omdat anders je montagesoftware vastloopt of het formaat niet herkent. Hoe kan het beter?

Videocamera’s, telefoons en andere apparaten (dashcams bijvoorbeeld) leggen beeldmateriaal in allerlei formaten vast. Zo levert een Samsung-telefoon .MOV bestanden op en soms .MP4, als het bestand via een app is gecomprimeerd en verzonden. De formaten van de filmpjes verschillen en de kwaliteit is vaak erg slecht, omdat de gebruiker niet alle instellingen goed had staan.

Online conversie
Een .MOV bijvoorbeeld is een bestandsformaat waar ‘van alles’ in kan zitten.

Met de rechtermuisknop kun je in Adobe Premiere de eigenschappen van je clips bekijken. Er is bijvoorbeeld een groot verschil tussen videocamerabeelden en beelden van een telefoon. Via een conversieprogramma kun je het beeld naar eigen hand zetten.

Dat zie je niet via je verkenner. En je denkt dat je het bestand wel even via het internet naar .MP4 kunt converteren. Op zich gaat dat best wel goed, maar er komen allerlei problemen op je pad.

1. De website wil wel gratis converteren, maar hij begrenst de bestandsgrootte. Dat is erg lastig, omdat je dan in stukjes moet converteren.
2. De website opent onmiddellijk diverse reclamepagina’s, waar je niet op zit te wachten.
3. De website converteert wel, maar je kunt niet zoveel of helemaal niets aan de instellingen wijzigen.
4. Het gaat allemaal tergend langzaam vanwege de ‘fair use’.

Offline conversie
U kunt ook een programma downloaden en installeren. Maar dan blijkt ook vaak dat het een trial-versie betreft, waar je niet veel mee kunt. Gratis is best lastig en waarom dan niet gewoon een paar tientjes besteed aan een goed programma? Er zijn er heel veel.
Zo kwam ik de Mov Avi Video Converter tegen, een programma van ongeveer 40 euro, maar met een misleidende naam. Ik dacht alleen dat het alleen beschikbaar was voor .MOV en het vroegere .AVI. Maar het kan juist heel veel verschillende betandsformaten aan. Je kunt het formaat

Het is best lastig om gratis en online een conversiedienst te vinden. Aan alle kanten zijn beperkingen, ook is vooral de snelheid een probleem.

zelfs per telefoon(formaat) instellen.

Praktijk
De interface is erg vriendelijk en het programma is in het Nederlands. Ik heb wat geprobeerd en heb een verticaal filmpje van een telefoon van 480×264 pixels (bitrate 649 kbps – grootte 1,5 MB) naar 1080×1920 geconverteerd (met een hogere snelheid 8537 kbps en grootte van 17 MB). Daardoor kon ik er wat mee in mijn montagesoftware. Het beeld is groter en dus beter te plaatsen. Gebruik en gun jezelf goede conversiesoftware, dan bespaart u tijd en ergernis!

“MovAvi is een van de vele softwareprogramma’s waarmee je heel goed kunt converteren. Grote voordeel is dat het erg snel gaat.”

TIPS & TRUCS VIDEO COLLEGE
In deze vaste rubriek geven we tips, trucs en bijzondere weetjes op het gebied van filminhoud en techniek in samenwerking met Video College. Met deze praktijkgerichte adviezen leer je nog beter filmen. Zie www.video-college.nl en [email protected]

Pieter Reintjes (Video College)

One Comment

  1. Wow dit is echt uit het jaar kruk: 2011.
    Is niet meer te verkrijgen, wordt niet meer ondersteund.
    Er is maar 1 programma waarmee je echt goed kan converteren en vooral als het gaat of variable framerate (en niet bitrate) dat is Handbrake.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Check Also
Sony full-frame E-mount objectief: FE 20 mm F1.8 G Prime-lens (model SEL20F18G)
Sony introduceert een nieuw full-frame E-mount objectief: de FE 20 mm F1.8 G Prime-lens (model ...