Tips & Trucs van Video College: haal meer uit je editing-software

Redactie Tips & Trucs van Video College

Archief Digital Movie 128-2019
Mooie titels, speciale effecten en lower thirds maken je film, reportage of portret extra mooi. Maar in de meeste editing-software is het erg moeilijk én tijdrovend om al die bewegingen en effecten zelf te programmeren. Maak het jezelf makkelijk: koop ze gewoon!

Alle effecten kunt u via voorbeeldfilms bekijken.

Met behulp van templates of plugins kunt u heel gemakkelijk de mooiste grafische beelden aan uw productie toevoegen. Er zijn verschillende websites waar allerlei templates, effecten, footage enz. voor weinig geld te koop is. Denk dan aan prijzen vanaf 9 USD, makkelijk te betalen via PayPal. Hier en daar zijn er ook gratis aanbiedingen. Ga los met mooie effecten!

Lower thirds
Iedereen kent de speciale bewegende balkjes die in beeld komen om bijvoorbeeld de naam van een presentator of een politicus in beeld te brengen. Alleen maar een naam onderaan in het beeld volstaat niet meer. Die bewegende balken worden lower thirds genoemd. Zij staan onderaan in het beeld en vaak niet volledig in het onderste ‘derde deel’, wat de naam wel suggereert. Overigens presteren televisiemakers het om overal in het scherm allerlei bewegende blokjes met informatie over komende programma’s te laten zien.

Er zijn dus duizenden grafics te koop.

Titels
Voor begin- en eindtitels is er een heel groot aanbod aan lettertypen, maar ook aan bewegingen en scroll-effecten. De zogenaamde glitz-letters zien er modern uit, terwijl er ook grappige, romantische en snelle titels zijn. Alles wordt geleverd in zip-files. Om de titels en andere effecten goed in de software te kunnen integreren, hebt u wel ervaring nodig met After Effects bijvoorbeeld. Maar omdat alles is ‘voorgeprogrammeerd’, volstaat het aanpassen van namen en het renderen van het geheel.

Grafieken die opkomen, met teksten op de juiste plaats, is een voorbeeld van de tienduizenden mogelijkheden op het gebied van grafics.

Markt
Er is een grote hoeveelheid aan websites, waar heel veel professionele programmeurs en vormgevers hun producten aanbieden. Het gaat om vele duizenden producten en de keuze is dus enorm. De meeste pakketten kun je na aankoop onmiddellijk downloaden, installeren en gebruiken. Heel veel pakketten, niet allemaal, worden geleverd met een handleiding, instructiefilms enz. U kunt ook reviews lezen, waarderingen bekijken. Het is een hele mooie mogelijkheid om mooie effecten enz. te verkrijgen.

Websites
Envato Market kent diverse marktonderdelen, waaronder de VideoHive (https://videohive.net). De producten betaalt u per stuk.
Freepik heeft ook enkele gratis producten (www.freepik.com) en is verder betaald.
VideoBlocks is eveneens betaald, maar via een abonnement (www.videoblocks.com).

Een lower third is een mooie bewegende grafische balk, om de naam van iemand in te zetten bijvoorbeeld.

Bekijk eerst alle producten en de technische specificaties ten behoeve van uw software, voordat u iets aanschaft. Geld terug is niet altijd van toepassing, maar bijvoorbeeld alleen als er iets fout of stuk is of iets dergelijks…

Heel veel plezier!

TIPS & TRUCS VIDEO COLLEGE
In deze vaste rubriek geven we tips, trucs en bijzondere weetjes op het gebied van filminhoud en techniek in samenwerking met Video College. Met deze praktijkgerichte adviezen leer je nog beter filmen. Zie www.video-college.nl.

Pieter Reintjes (Video College)

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Check Also
MMD heeft de lancering van de Philips E1-lijn aangekondigd: Prestaties in stijl
MMD, de toonaangevende display-specialist en merklicentiepartner voor Philips-monitoren, heeft de lancering van de Philips E1-lijn ...