Tips & Trucs van Video College: Handige WordPress-oplossing met .gif

Redactie Tips & Trucs van Video College

Archief Digital Movie 126-2019
Het bestandsformaat .gif werd door CompuServe in 1987 geïntroduceerd en wordt nog steeds gebruikt. Het is een goed alternatief voor de zogenaamde ‘fall back picture’ in WordPress-websites.

GIF is de afkorting van graphics interchange format en is een van de vele bestandsformaten in computerland. Er is nu een opleving in het gebruik ervan in sociale media. Te pas en te onpas gooien gebruikers een ‘gifje’ over de muur. Het meest kenmerkende daarvan is dat het lijkt op een ‘springend filmpje’, het loopt niet vlekkeloos. Het blijft vaak bij een kort grappig filmpje, maar je kunt .gif ook voor een (WordPress) web-oplossing gebruiken.

Het gifje heeft een bitdiepte van 8 en het frame is 640×360. Werkt goed op mobiele apparaten. Midden: De (originele) .mov-versie is 10 x zo groot als de gif. De .mov speelt op zich niet zo goed af op pc’s en laptops, want hij is te groot, dus vertraging. Beter is hiervan een mp4-versie te maken voor normaal afspelen en een .gif als fall back.

Background video
Even technisch worden. Wie foto’s en films op zijn website zet, realiseert zich vaak niet dat in een aantal situaties de films niet worden afgespeeld op mobiele apparaten. De website is dan technisch wel geschikt voor een mobiel apparaat qua formaataanpassing, maar qua inhoud niet.
Op sommige mobiele apparaten en bij sommige besturingssoftware van mobiele apparaten, spelen films (mp4 bijvoorbeeld) niet af als zij zogenaamde ‘background video’s’ zijn in WordPress. Dit zijn video’s die gebruikt worden als achtergrond van tekst bijvoorbeeld.

Fall back picture
Om fouten in de WordPress-website te voorkomen, kun je in de website een ‘fall back’-afbeelding plaatsen. Deze verschijnt in beeld als de film niet door het mobiele apparaat kan worden afgespeeld. Het is dus een plaatje waarop wordt teruggevallen als de techniek de film niet kan afspelen.

GIF als alternatief
Het leuke is dat een .gif door WordPress/mobiele apparaat als plaatje wordt gezien, maar de eigenschappen van film heeft. Wie websites maakt en gebruik maakt van een fall back picture bij een film, kan die afbeelding vervangen door de film in .gif-formaat te plaatsen!

Export
Met Adobe Premiere (en andere software) kun je je film makkelijk als .gif exporteren. Plaats de .gif op de plek van de fall back picture en de .gif wordt gewoon afgespeeld op mobiele apparaten. De mobiele appraten spelen de mp4 niet af, vallen terug op de fall back picture (dat een .gif is) en laten dat zien.

Exportinstellingen in Adobe Premiere

Springen
Ja maar… dat springende effect dan van .gif? Het springende effect in de sociale media is het gevolg van een lage frame rate. Daarmee blijft de bestandsgrootte heel erg klein. Experimenteer een beetje met de instellingen. Een frame rate vanaf 10 fps levert al veel betere resultaten op, veel minder springerig. Iets wat ook afhankelijk is van de beweeglijkheid in je film, natuurlijk.
Probeer dus een export vanaf 10 fps en zorg dat de bestandsgrootte van de .gif niet groter is dan 5-15 MB.

GIF
GIF is de afkorting van graphics interchange format en is een van de vele bestandsformaten. Het is een grafische bestandsindeling met pixels. GIF ondersteunt kleuren, verschillende resoluties, animatie en een transparante achtergrond. Het aantal kleuren in een GIF-bestand is meestal beperkt tot 256 (door het gebruik van 8 bits), die elk wel uit 262.144 verschillende gekozen kunnen worden. (Bron: Wikipedia.)

TIP & TRUCS VIDEO COLLEGE
In deze vaste rubriek geven we tips, trucs en bijzondere weetjes op het gebied van filminhoud en techniek in samenwerking met Video College. Met deze praktijkgerichte adviezen leer je nog beter filmen.
Zie www.video-college.nl

Pieter Reintjes (Video College)

 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Check Also
Veel gestelde vragen (deel 13)
Archief Digital Movie 126-2019 Reparatie buiten de garantieperiode of bij grijze import? Wat te doen ...