Tips & Trucs van Video College: op zoek naar het DNA van je camera

Redactie How to Tips & Trucs Tips & Trucs van Video College

Archief Digital Movie 132-2020
In de lijst met de specificaties van een camera vind je informatie over onder andere zoombereik, lichtsterkte, geheugenopslag, aansluitmogelijkheden enz., maar hoe de camera reageert onder allerlei omstandigheden wordt niet besproken, deze eigenschappen kunnen voor elke camera anders zijn.

2a Onderwerp op meer dan 10m afstand

Veel hobbyfilmers gebruiken de automatische functies van hun camera, daarom is het belangrijk te weten, hoe betrouwbaar deze functies zijn, zodat je tijdig weet wanneer je moet overschakelen op de handmatige instellingen voor een goed resultaat. In deze tips en trucs enkele zinvolle experimenten.

Experiment 1. De reactiesnelheid van de scherpstelautomaat

2b Resultaat na een snelle beweging van foto 2a naar object dichtbij

Kies bij dit eenvoudige experiment voor een onderwerp op ruime afstand (minimaal 10 meter), draai de camera plotseling naar een onderwerp dichtbij, op minder dan een meter afstand en kijk of de scherpstelautomaat deze snelle wijziging in afstand goed kan volgen, zie figuren 2a en 2b.

Experiment 2
Hetzelfde experiment kun je ook doen bij matige en/of slechte lichtomstandigheden. De kans dat een camera trager reageert neem toe. Als je onderwerp dat je dichtbij wilt

3a Het zelfde experiment onder matige lichtomstandigheden

filmen voldoende contrast heeft, verhoogt dat de kans op een goed resultaat, zie figuren 3a en 3b.

Experiment 3. De reactietijd van de lichtautomaat
Een voorbeeld: Je filmt bij helder daglicht en plotseling wijzigen de lichtomstandigheden, denk bijvoorbeeld aan een brug waar je onderdoor gaat, of je rijdt een parkeergarage in, hoe reageert je lichtautomaat. Zie figuren 4a en 4b.
De kans bestaat dat de automaat direct reageert op de gewijzigde lichtomstandigheden.

3b Kies bij voorkeur een object met voldoende contrast

In de situatie met een brug zou het mooi zijn als de automaat traag reageert, want korte tijd later wordt het licht weer normaal, mede hierdoor blijft het zicht op de achtergrond nog acceptabel.
Over het algemeen voldoet een vertraagde aanpassing van de lichtautomaat het beste, ook bij de parkeergarage zal een trage overgang door de kijker als prettiger worden ervaren. Mijn advies probeer het uit! Zie figuren 5a en 5b.

Experiment 4. Reactietijd van de geluidsautomaat
Een voorbeeld: Je filmt een gids tijdens een rondleiding in

4a Situatie vlak voor de brug, de automaat reageert nog niet op de donkere brug

een lawaaiige omgeving. Als je met een richtmicrofoon opneemt elimineer je al veel set noise. Wanneer de gids tussen zijn uitleg kleine spreekpauzes neemt, kan een geluidsautomaat de neiging hebben om in die pauzes het achtergrond lawaai te versterken. Zodra de gids verder gaat stelt de automaat zich weer in op het stemgeluid. Als dit effect zich steeds herhaald spreken we over pompend geluid, dit wil je liever niet in je film terug horen.
Met het volgende experiment kun je ontdekken hoe jouw geluidsautomaat reageert in dergelijke omstandigheden.

4b Lichtautomaat kiest voor acceptabele lichtbalans tussen voor- en achtergrond

Stel je camera op vlak voor een tv toestel, kies voor een uitzending met rommelig geluid en zet het op een redelijk kamersterkte. Spreek nu dicht bij de cameramicrofoon een korte zin bijvoorbeeld: “Dit is een camera test”, neem dan een seconde pauze en herhaal dit, blijf dit doen en verleng elk nieuwe pauze steeds met een extra seconde, stop na circa tien keer.
Als je de opname terug luistert zal ergens in de reeks pauzes het pompend effect ergens hoorbaar zijn, die grens moet je dus altijd voorblijven.

5a Daglicht vlak voor inrijden van een parkeergarage

Ten slotte
Als blijkt dat jouw camera bij een van deze experimenten minder goed presteert, dan betekent dat niet dat je een slechte camera hebt, je moet hier uit leren dat elke camera zijn grenzen heeft. Door het doen van dit soort experimenten ontdek je het DNA van jouw camera, met deze ervaring kun je tijdens filmopnames kritische situaties voor zijn, zo ontwikkel je een beter gevoel voor jouw camera.

TIPS & TRUCS VIDEO COLLEGE
In deze vaste rubriek geven we tips, trucs en bijzondere

5b Een verlichte parkeergarage, zelfs de lichttemperatuur wordt gecorrigeert

weetjes op het gebied van filminhoud en techniek in samenwerking met Video College. Met deze praktijkgerichte adviezen leer je nog beter filmen. Zie www.video-college.nl en [email protected]

Johan van den Adel (Video College)

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Check Also
De nieuwe JBL Bar 9.1
JBL introduceert JBL Bar 9.1. Deze soundbar biedt draadloos Surround Sound met JBL Original Pro ...