Tips & Trucs van Video College: organiseren van je videoprojecten

Redactie Tips & Trucs van Video College

Archief Digital Movie 134-2020
Bij een nazit van mijn workshops, worden er vaak vragen gesteld. Een van de laatste avonden voor Corona kreeg ik de vraag: hoe kan het, dat er tijdens de montage, beelden in een project zo maar zoekraken? Enkele omstanders herkenden dit probleem. Na wat doorvragen ontdekte ik de oorzaak, het probleem lijkt vaker voor te komen dan gedacht, een reden om deze Tips & Trucs te schrijven, ik leg het uit aan de hand van een voorbeeld.

Figuur 1: Voorbeeld van een mappenstructuur van het videoproject

Maak allereerst op de Video montageschijf een map aan met de naam van het project, bijvoorbeeld: ‘Vakantie Italië’, dit wordt de hoofdmap. In deze hoofdmap maken we submappen, te weten: Projectinfo, Camera 1, Camera 2, Titels, Fotomateriaal, enz., zie figuur 1.

Projectinfo
Deze map is bedoeld om de montage van je project op te slaan. Verder sla je hier ook de reservekopieën op, als dat bij je instellingen hebt aangevinkt.

Camera 1
In deze map komen alle camerabeelden van camera 1. Als je veel beeldmateriaal hebt, maak dan submappen volgens een logische structuur, bijvoorbeeld: Dag 1 – Heenreis, Dag 2 – Milaan, Dag 3 – Pisa, Dag 4 – Florence, enz., zie figuur 1.

Camera 2
Als je met meerdere camera’s werkt, zoals een actioncam, drone, smartphone e.d., maak dan naar eigen wens extra mappen. Ga voor de overige mappen op een vergelijkbare wijze te werk en gebruik mappen en omschrijvingen die voor jouw situatie en project relevant zijn.

Export
Sla in deze map alle exportbestanden op, in de meeste gevallen zijn dat je gemonteerde films. Wellicht maak je ook een exportbestand in een aangepaste resolutie ten behoeve van internet of je mobiele telefoon. Ook hier kun je naar behoefte werken met submappen.

Een voorbeeld van een videoproject in Adobe Première

Als de structuur klaar is, kun je alle mediabestanden in de mappen onderbrengen.
Neem de tijd om de structuur zorgvuldig op te tuigen. Wanneer je dit opslaat als: ‘Voorbeeld projectmap’, dan kun je hem later weer gebruiken als template voor een volgend project.

Nu het antwoord op de vraag
Ik begon deze Tips en Trucs na aanleiding van de vraag over het zoekraken van bestanden. Vrijwel altijd ontstaan dit soort problemen wanneer je tijdens het montageproces bestanden in de structuur gaat verplaatsen of hernoemen, doe dit nooit, wees hier op zijn minst uiterst voorzichtig mee, alleen als je heel zeker weet dat een bestand nog niet in de montage is gebruikt, kun je deze regel schenden, bij enige twijfel niets wijzigen.

Wat gebeurt er onder de motorkap?
Jouw montageprogramma maakt, zonder dat jij het ziet opdrachten aan, hierin staat waar een bestand kan worden gevonden en wat de naam is en extensie. Verder staat daarin welke beeldjes moeten worden gebruikt en hoe bepaalde bewerkingen en effecten moeten worden uitgevoerd, dat alles is een wirwar van machinetaal en codes, onleesbaar voor leken.
De grafisch interface van je programma is in feite een vertaalprogramma, een slimme grafische weergave om jouw montagewensen te vertalen naar opdrachten in machinetaal met codes en algoritmes, een zeer complexe taal die de computer begrijpt. Zodra je wijzigingen aanbrengt in je montage, worden onder de motorkap ook de opdrachten in machinetaal aangepast. Als je in deze fase van de montage bestanden verplaatst of hernoemt, dan ontstaan er fouten in dit complexe proces, je computer kan dan bestanden niet meer vinden of worden niet herkend, vaak het begin van chaos en ellende.
Zodra je een film gaat exporteren, geef je opdracht om de complexe vertaling met de opdrachten uit te voeren, we spreken dan over renderen, het systeem gaat aan de slag met het bronmateriaal, het wordt niet aangetast, er wordt niet in geknipt of iets dergelijks, er worden slechts kopieën gemaakt en bewerkt, alles op de manier zoals die jij met behulp van de interface hebt aangegeven en slaat het op als bijvoorbeeld mp4 bestand.

Advies
Probeer het eens uit met een klein oefenproject, verplaats en hernoem bestanden en kijk wat er gebeurt, zeer leerzaam. Veel montageplezier!

Johan van den Adel (Video College)

TIPS & TRUCS VIDEO COLLEGE
In deze vaste rubriek geven we tips, trucs en bijzondere weetjes op het gebied van filminhoud en techniek in samenwerking met Video College. Met deze praktijkgerichte adviezen leer je nog beter filmen. Zie www.video-college.nl en [email protected].

 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Check Also
Van het NOVA bestuur
Even was er de hoop dat het Coronavirus bijna helemaal uit ons leven zou verdwijnen, ...