Tips & Trucs van Video College: pas op voor de stijlbreuk!

Redactie How to Tips & Trucs

Archief Digital Movie 123-2018
In onze workshops van Video College blijkt vaak dat cursisten niet goed nadenken over de stijl van hun film. Tijdens het filmen en bij de montage kiest men voor allerlei stijlen die samenkomen in de film en de film rommelig maken. Pas op voor de stijlbreuk.

“Dennis met zijn selfie-video. Er ontstaat een stijl. Dennis is in beeld met zijn selfies, afgewisseld door de ‘gewone’ beelden van de vakantievierders.”

Wie een vakantiefilm, drama of documentaire maakt, kiest vaak onbewust voor een bepaalde stijl. De film wordt dan serieus (vaak bij documentaires), grappig (bij 1-minuutfilmpjes) of wat losser door dialogen (bij drama). Humor in films wordt vaak gerealiseerd door veel kleur, overdreven acteerwerk en allerlei creatieve overgangen en/of tekstenstijlen. Een serieuze stijl zie je in docu’s/portretten, vanaf statief gefilmd, met oog voor details.
Een stijl is iets wat u consequent blijft doorvoeren in de film, qua beeldopbouw, voice over-gebruik, overgangen, muziek enz.

Wat is een stijlbreuk?
Een stijlbreuk vindt plaats op het moment dat u (plotseling of eenmalig) afwijkt van de gekozen stijl, waarbij de functie van die afwijking niet duidelijk is.

“In de film New Kids wordt veel overdreven, dus ook de titels. Hoewel… de film begint met een serieuze titelstijl die in één klap wordt onderbroken. De sfeer (stijl) is gelijk gezet.”

Een serieus portret over een ambacht wordt plotseling doorbroken door maffe ondersteunende teksten in beeld, creatieve overgangen, hiphopmuziek na heel veel klassieke muziek e.d. Of u gaat bijvoorbeeld plotseling met vier kaders in het beeld werken: als zoiets eenmalig is, kan dat een stijlbreuk zijn.

Koppel techniek aan inhoud
Wie tijdens de vakantie filmt, gebruikt een ‘echte’ camera, maar vaak ook een smartphone of een fototoestel (met net wat ander beeldformaat). Als u dat monteert, is de kans groot dat het rommelig wordt. Eerst is het strand in breedbeeld te zien en daarna een verticaal smartphone-beeld van een palm.
Koppel techniek aan inhoud. Gebruik bijvoorbeeld de smart-phone alleen voor selfie-video-opnamen. U bent dan in beeld, met de omgeving op de achtergrond en u levert commentaar of geeft informatie.

“Wie voor een snelle, afwisselende stijl kiest, moet dat wel volhouden. Een muziekvideo van een paar minuten is dan ook al gauw een hele klus: vol beelden en beeldwisselingen.”

Waar u het over hebt, krijgt de kijker daarna te zien via de ‘echte’ camera. Voorbeeld is Dennis van der Geest in zijn televisieprogramma met de 80-jarigen. De techniek (bijvoorbeeld smartphone) wordt hier gekoppeld aan de inhoud (bijvoorbeeld commentaar). Dan ontstaat een stijl die ook consequent kan en moet worden gehandhaafd.

Tips
1. Houd je altijd aan dezelfde stijl, dat maakt je film mooier en overzichtelijker. Tenzij u bewust kiest voor die stijlovergang, om een effect te creëren.
2. Stijlbreuken kun je dus bewust toepassen. Dit is een stijlvorm.
3. Koppel bijvoorbeeld techniek aan inhoud om de stijl vast te houden en toch van verschillende technieken gebruik te kunnen maken. Bijvoorbeeld het medium smartphone bewust voor bepaalde inhoud gebruiken. Of bepaalde overgangen van dag naar nacht of iets dergelijks.

TIP & TRUCS VIDEO COLLEGE
In deze vaste rubriek geven we tips, trucs en bijzondere weetjes op het gebied van filminhoud en techniek in samenwerking met Video College. Met deze praktijkgerichte adviezen leer je nog beter filmen. Zie www.video-college.nl.

Pieter Reintjes (Video College)

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Check Also
DroneBewijs
De aanschaf van drones voor hobbygebruik neemt ieder jaar toe. Alleen al in Nederland zijn ...