Tips & Trucs van Video College: slimme kabeltjes

Redactie Tips & Trucs van Video College

Archief Digital Movie 127-2019
Een groot aantal videohobbyisten werken met camera’s die zijn uitgerust met mini jack aansluitingen (3,5 mm). De grote populariteit van smartphones en tablets is er de oorzaak van dat er een groot aanbod is van accessoires voor dit type plugjes. Een aantal van deze accessoires is ook erg interessant voor videohobbyisten, maar er ontstaan dan aansluitproblemen. In deze Tips & Trucs gaan we in op enkele aantrekkelijke mogelijkheden.

Foto 1: Een veel gebruikte indeling voor audioplugjes (mini jack 3,5 mm)

Op foto 1 zien we links een driepolig systeem dat past bij consumentencamera’s, bijvoorbeeld ten behoeve van een hoofdtelefoon of een microfoon. Rechts zien we het vierpolige systeem dat wordt gebruikt bij smartphones en tablets. Beiden hebben dezelfde afmetingen, alleen het aantal contactvlakken is verschillend. In de figuur is te zien dat een hoofdtelefoon met een TRS plugje op beide systemen werkt, maar een videomicrofoon met een TRS plugje werkt wel op een videocamera, maar niet op een smartphone of tablet. Door gebruik te maken van slimme kabeltjes is het mogelijk de diverse accessoires van de beide systemen met elkaar uit te wisselen. Om de mogelijkheden optimaal te benutten zijn de slimme kabeltjes uit foto 2 & 3 nodig.

Foto 2: Een 3 polig male (TRS) naar een 4 polig female (TRRS)
Foto 3: Een 4 polige male (TRRS) naar een 3 polige female (TRS)

Smartphone & tablet
Met het kabeltje uit foto 2 maak je accessoires voor smartphone & tablet geschikt voor een camera en met het kabeltje uit foto 3, maak je videoaccessoires geschikt voor smartphone & tablet, het omgekeerde dus. Met het verloopkabeltje uit foto 2 kun je bijvoorbeeld de XRL adapter (foto 4), aansluiten op je camera, hierdoor kun je nu ook professionele microfoons met een XRL aansluiting gebruiken, een waardevolle aanvulling.

Microfoons
Een dasspeld microfoon met een TRRS aansluiting kan met het kabeltje van foto 2 worden aangesloten op de microfooningang van een videocamera. Dit type microfoon werkt met een condensator-element en dat systeem heeft altijd een externe hulpspanning nodig om goed te functioneren.

Foto 4: Een slimme adapter voor smartphone of tablet (ca. € 35,-)

De zogenaamde plug-in power van de videocamera wordt door dit kabeltje automatisch doorverbonden. Een microfoon met een TRS aansluiting maak je met het kabeltje uit foto 3 geschikt om bijvoorbeeld aan te sluiten op je smartphone. Met een recorder-app kun je zo prima geluid opnemen van bijvoorbeeld een spreker.

Splitterkabeltje
Met het kabeltje uit foto 5 wordt de vierpolige aansluiting van de smartphone/tablet gesplitst in twee gescheiden aansluitingen te weten: microfoon en hoofdtelefoon. Je kunt nu een opname met een externe microfoon ook controleren met een hoofdtelefoon. Met het splitterkabeltje uit foto 6 (TRS male naar 2x TRS female, mono links en mono rechts),

Foto 5: Een zeer handig kabeltje voor een smartphone of tablet

kun je twee microfoons aansluiten, bijvoorbeeld twee dasspeldmicrofoons tijdens een interview, je hoort dan de linker spreker links en de rechterspreker rechts. Je kunt ook een kanaal gebruiken voor een shotgun microfoon (hoofdsignaal) en het tweede kanaal gebruiken voor de opname van setnoise met een microfoon die rondom gevoelig is. In de eindmontage maak je dan een goede balans tussen de twee opnames.

TIP & TRUCS VIDEO COLLEGE
In deze vaste rubriek geven we tips, trucs en bijzondere weetjes op het gebied van filminhoud en techniek in samenwerking met Video College.

Met deze praktijkgerichte adviezen leer je nog beter filmen. Zie www.video-college.nl.

Johan van den Adel

Foto 6: Een splitterkabeltje met bijzondere mogelijkheden

One Comment

  1. zeer interessant want volgens mij behoorlijk onbekend. ik snap nu waarom mijn voice-over micr. niet werkte op de apple en/of canon cam. bedankt!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Check Also
Voice-over tips: handige tips voor het inspreken van een tekst bij een film
Archief Digital Movie 127-2019 Het zou mooi zijn, als een voice-over helemaal niet nodig was. ...