Tips & Trucs van Video College: Smartphone als audiorecorder

Redactie How to Tips & Trucs

Archief Digital Movie 139-2021
Smartphones hebben vaak een beperkte gebruiksduur, dit komt vooral omdat veel gebruikers steeds meegaan in de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van hardware en software. Telefoons worden wel vaak doorgeschoven naar familieleden of vrienden. Na meerdere levens verdwijnen ze in een lade of worden heel goedkoop aangeboden op bijvoorbeeld Marktplaats. Veel van deze verouderde toestellen zijn nog wel geschikt om met eenvoudige apps te werken zoals een audiorecorder. In deze tips & Trucs bespreek ik deze mogelijkheid, het is zeer goedkoop en je krijgt zeer bruikbaar geluid voor terug, vergroot zo je opnamemogelijkheden.

Figuur 2: De complete microfoonset zoals ik die bij de Samsung Galaxy S2 gebruik

Zelf gebruik ik twee oude telefoons (Samsung Galaxy S2), ze zijn redelijk klein (slechts 9 mm dik) en passen eenvoudig in de zak van een kledingstuk. Ik heb allereerst zoveel mogelijk overbodige apps verwijderd. Voor het gebruik van een audiorecorder app heb je geen simkaart nodig, maar om een recorder app te installeren moet je wel eenmalig met een simkaart naar de Playstore van Google of de App store van Apple. Je kunt er talloze recorder apps vinden, ik gebruik de gratis app iRig van Ik multimedia, zie logo in fig. 1.

Figuur 3: Geluidsopname met de opsteekmicrofoon

Deze app is overzichtelijk en heeft een regelaar om het opnameniveau handmatig in te stellen en het signaal is afleesbaar op een duidelijke vu-meter. Verder is er een display waarop je de signaalvorm goed kunt aflezen, het helpt je bij het beoordelen van het ingangssignaal. Daarnaast beschikt de app over enkele tools om een opname te bewerken, zie de diverse foto’s. Voor de liefhebbers zijn er tegen betaling ook extra functies mogelijk. Een duidelijk quick start handleiding is te vinden in de helpfunctie.

Simple en eenvoudig
Alle opnames in de app kunnen op allerlei manieren worden gedeeld te weten: e-mail, bluetooth, USB-kabels, of via apps die ook op de telefoon zijn geïnstalleerd zoals bijvoorbeeld Dropbox. Gebruik hierbij WiFi of plaats

Figuur 4: De bijna onzichtbare dasspeld-
microfoon met de smartphone als recorder

tijdelijk een simkaart. Bestanden kunnen worden geëxporteerd als WAV-bestanden en zijn van cd-kwaliteit of simpel via de hooftelefoon-aansluiting, vanzelfsprekend heeft het digitale bestand kwalitatief de voorkeur.
In figuur 2 zien we een complete set met diverse gebruiksmogelijkheden zoals ik die gebruik. Allereerst zien we de Galaxy S2 + een Shieldcase voorzien van een verstelbaar draagkoord, in dit geval combineer ik dit vaak met de opsteekmicrofoon, het werkt simpel en is eenvoudig te installeren bij bijvoorbeeld een spreker of rondleider (zie fig. 3).
Indien er meer voorbereidingstijd is kan de dasspeldmicrofoon worden gebruikt, de telefoon wordt dan verborgen in het kledingstuk, voordeel hierbij is dat de microfoon minder opvallend is, zie fig. 4.

Figuur 5: De smartphone met een opsteekmicrofoon, prima geschikt voor een interview

In het geval van een interview is de telefoon met de opsteekmicrofoon ook erg handig, zie fig. 5.

Voor meer info…
Het is belangrijk nog te vermelden dat microfoontjes die op een telefoon of tablet worden aangesloten zijn voorzien van 4-polige mini jack plugjes (TSSR). Indien je deze microfoontjes ook wilt gebruiken voor een videocamera, dan is een speciaal verloopkabeltje nodig (4-polig female naar 3- polig male). De set met de twee goede microfoontjes + een Dead Cat + het verloopkabeltje samen, komen op circa € 25,-, voor meer informatie hierover, mail naar [email protected] Indien men voorkeur heeft om een opname te maken met een professionele microfoon, die is voorzien van een xrl aansluiting, dan is de interface van iRig uit fig. 6 een aanrader (circa € 35,-).

Johan van den Adel (Video College)


TIPS & TRUCS VIDEO COLLEGE
In deze vaste rubriek geven we tips, trucs en bijzondere weetjes op het gebied van filminhoud en techniek in samenwerking met Video College. Met deze praktijkgerichte adviezen leer je nog beter filmen. Zie www.video-college.nl en [email protected]

 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Check Also
NIKKOR Z DX 18-140 mm f/3.5-6.3 VR: een krachtig zoomobjectief
Nikon heeft de ontwikkeling aan van de NIKKOR Z DX 18-140 mm f/3.5-6.3 VR: een ...