Tips & Trucs van Video College: smartphone als monitorscherm

Redactie Tips & Trucs van Video College

Archief Digital Movie 141-2021
Smartphones worden, naast de kwaliteiten als telefoon, steeds vaker gebruikt als hulpmiddel in combinatie met slimme apps. In deze Tips & Trucs laat ik zien dat een smartphone ook prima als controlemonitor dienst kan doen.

Figuur 2: Een populaire 5 inch fieldmonitor van Feelworld

Als ik video-opnames maak dan werk ik veel met de Steadywing, in sommige gevallen vind ik het camerascherm te klein, er is dan behoefte aan een grotere controlemonitor. Toen ik mij verdiepte in de mogelijkheden besloot ik dat een scherm van circa 5 inch voor mijn voldoende zou zijn.
Bij veel 5 inch fieldmonitoren waren de behuizingen nogal dik, de populaire 5 inch Feelworld bijvoorbeeld, heeft al een dikte van 34 mm (zie fig. 2), daarnaast werken ze allemaal met een externe accu aan de achterzijde, het geheel wordt dus aanmerkelijk dikker. Ik ging op zoek naar een dunnere oplossing en realiseerde me dat mijn LG G4 (Android) telefoon met beelddiagonaal van 5 inch (circa14 cm) precies het formaat was dat ik zocht. Met een dikte van slechts 9,8 mm (aan de randen slechts 5 mm), een hoge beeldresolutie en een goede helderheid bij daglicht was precies wat ik zocht.
De keuze voor de smartphone betekent een slanke vormgeving mede door de ingebouwde accu. De capaciteit van de accu is in vergelijking met de fieldmonitoren beperkter, maar daar staat tegenover dat een extra accu

Figuur 4: De HDMI Capture card met de aansluitkabels

aanmerkelijker goedkoper is. En zo geschiedde, alles bij elkaar kwam het hele project op minder dan € 50,-.
Om de telefoon en de camera te kunnen koppelen is een interface nodig, ik koos voor een goedkope HDMI Capture card (zie fig. 3). Ik vond hem enkele maanden geleden op de site van Aliexpress voor € 6,50. Bedenk dat met ingang van 1 juli er een wetswijziging van kracht is, dat betekent dat er voor de inklaring 21% btw bijkomt, daarnaast worden er nu ook  afhandelingskosten voor Postnl in rekening gebracht.

Figuur 5: De Capture card met de aansluitkabeltjes zijn achter het beeldscherm verstopt

De totale kosten gaan dan al snel richting de € 15,-, voor die prijs is hij ook te koop in Nederland bij een van de bekende websites.
Om de verbinding tot stand te brengen waren er nog een 2-tal verbindingskabeltjes nodig. In mijn geval moest de micro USB aansluiting worden gekoppeld aan de USB 2.0 plug van de Capture card (kabellengte circa 15 cm).
De micro HDMI aansluiting van mijn Panasonic videocamera koppelde ik met een kabeltje van 25 cm aan de HDMI ingang van de Capture card, zie ook fig.4.
De telefoon monteerde ik met behulp van een Magic arm en een standaard telefoonklem op de Steadywing.

Figuur 6: Enkele voorbeelden van bruikbare apps

De Capture card met de verloopkabeltjes werkte ik mer behulp van elastiekjes weg achter de telefoon, zie ook fig. 5. Met de Magic arm kan ik de stand van het telefoonscherm heel eenvoudig wijzigen in alle mogelijke posities, zie ook fig. 1.
Om het geheel werkend te maken was een App nodig uit de play store (Android). Er bleek een ruime keuze, ik heb goede ervaring met de App Endoscope voor android, maar Usb camera (free, met reclame) of de Usb camera  Pro (circa € 5,- zonder reclame) werkten bij mij ook prima, zowel voor mijn telefoon als tablet.
Apple gebruikers moeten even op zoek naar geschikte aansluitkabeltjes voor hun telefoon en camera. Ook in de App store zijn er diverse geschikte apps te vinden, de werkwijze is vergelijkbaar. Veel succes met deze praktische oplossing voor een extra beeldscherm.

Johan van den Adel (Video College)

TIPS & TRUCS VIDEO COLLEGE
In deze vaste rubriek geven we tips, trucs en bijzondere weetjes op het gebied van filminhoud en techniek in samenwerking met Video College. Met deze praktijkgerichte adviezen leer je nog beter filmen. Zie www.video-college.nl en [email protected]

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Check Also
Twee nieuwe objectieven Sigma
Sigma introduceert twee nieuwe objectieven in de I-serie. De SIGMA 24mm F2 DG DN | ...