Tips & Trucs van Video College: snel instellen bij geluidsopnamen

Redactie How to Tips & Trucs

Archief Digital Movie 142-2021
Professionele videocamera’s beschikken over een geluidspaneel waarbij de instellingen direct met fysieke knopjes wordt gedaan, zie figuur 1. Bij de compacte consumentencamera’s zijn de geluidsinstellingen alleen via het aanraakscherm van de beeldschermzoeker te bereiken. In een aantal stappen via diverse menu’s en submenu’s, is het scherm met de belangrijkste geluidsinstellingen te bereiken, voor menig gebruiker een ware zoektocht. In deze Tips & Trucs geef ik enkele handige oplossingen voor dit probleem.

Figuur 2

Als ik tijdens een opname de behoefte heb om in dit scherm snel een van de geluidsinstellingen te wijzigen, dan trek ik eenvoudig het plugje van de hoofdtelefoon een klein stukje los en druk hem direct weer terug, daarmee activeer ik onmiddellijk het menu voor de geluidsinstellingen. Met dit eenvoudige trucje sla ik een aantal menustapjes over, pure tijdwinst. Als op dat moment geen hoofdtelefoon is aangesloten, dan werkt het trucje ook met een los plugje.
Bij mijn 4K camcorder van recentere datum, is dit systeem verbeterd, zodra ik het beeldscherm openklap,

Figuur 3

verschijnt gedurende 5 sec. het menubalkje van figuur 4, met onderaan het geluidsicoontje waarmee ik direct het scherm voor de geluidsinstellingen kan bereiken. Als het menubalkje na 5 sec. verdwijnt, is het weer op te roepen door de pijltjesknop te drukken, voorwaarde is wel dat er permanent een hoofdtelefoon of plugje is aangesloten.
Tijdens workshops is gebleken dat ook bij andere camerafabrikanten dergelijke trucjes soms mogelijk blijken.

Figuur 4

Tip 1
In een artikel in DM nr.125 (Geheimen van de VU meter), schreef ik al eens over een slimme cameramixer die zeer geschikt is voor consumentencamera’s (zie figuur 2). Met deze mixer (ca. € 25,-) kunnen direct de geluidskanalen naar wens worden aangepast zonder allerlei menustappen te moeten doorlopen. Daarnaast bieden de gescheiden regelaars ook creatieve mogelijkheden.

Figuur 7

Tip 2
Zelf werk ik met diverse camcorders van Panasonic, deze hebben allemaal de mogelijkheid om met icoontjes bepaalde camerafuncties op te nemen in de hoofdschermen waardoor die functies sneller zijn te activeren, zo roept je na 3-4 stapjes het menu op van figuur 3. In dit menu zien we, naast een eenvoudige VU meter, de instelling voor het opnameniveau en de regelaar van de hoofdtelefoonuitgang.

Figuur 5a en 5b

Tip 3
Veel hobbyisten gebruiken een videomicrofoon, de duurdere typen beschikken over een dB schakelaar waarmee je direct de versterking van de microfoon kunt wijzigen. Zet standaard de schakelaar in de middenstand, je hebt dan altijd de keuze tussen versterken of verzwakken, hierdoor omzeil je het zoektocht naar het juiste instelmenu, zie figuur 5a en 5b. Belangrijk is dat je van te voren met proefopnames uitzoekt wat voor jouw microfoon de optimale instelling is met de dB schakelaar in de  middenstand. Deze instelling moet worden gedaan in het instelmenu van jouw camera, dit kan niet in de stand “Automaat”, maar alleen in de stand “Handmatig” en “Halfautomaat” (indien beschikbaar).

Figuur 6

Tip 4
Sinds enige tijd beschik ik over een draadloos microfoonsetje van Comica, het bestaat uit twee zenders en een ontvanger met twee kanalen, zie figuur 6. Op de ontvanger kan de output van de kanalen in stapjes worden ingesteld tussen 0 en 12 dB. Ook hier heb ik er voor gekozen beide kanalen in te stellen op een middenstand (+ 6dB), zie figuur 7. Ook nu heb ik direct de mogelijkheid om het volume naar boven of beneden aan te passen, zonder gebruik te hoeven maken van de cameramenu’s. Vanzelfsprekend heb ik eerst met proefopnames weer bepaald wat de optimale instelling is voor de regelaars uit figuur 3.

TIPS & TRUCS VIDEO COLLEGE
In deze vaste rubriek geven we tips, trucs en bijzondere weetjes op het gebied van filminhoud en techniek in samenwerking met Video College. Met deze praktijkgerichte adviezen leer je nog beter filmen. Zie www.video-college.nl en [email protected]

Johan van den Adel (Video College)

 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Check Also
FUJIFILM X-Photographer Heinz Zak: “ik gebruik de X-T4 altijd, voor elk project”
Archief Digital Movie 142-2021 Heinz Zak uit Oostenrijk was Engels docent, maar legde zich toe ...