Tips & Trucs van Video College: Teleprompter

Redactie Tips & Trucs van Video College

Archief Digital Movie 135-2020
Een teleprompter, of autocue, is een handig hulpmiddel bij het maken van video-opnames met presentatoren die lange teksten moeten uitspreken. In deze tips en trucs bekijken we de diverse typen. Vanwege de coronacrises besloot ik als tijdverdrijf er zelf een te maken en wellicht daag ik hiermee handige video hobbyfilmers uit om dit voorbeeld te volgen.

Voorbeeld van een professionele camera met teleprompter (Autocue)

Lange teksten uit het hoofd leren is niet leuk. Vroeger werd dit probleem vaak opgelost door  tekstborden vlak naast de lens van de camera te plaatsen. In de opname was altijd zichtbaar dat de presentator net langs de camera keek, met een teleprompter is dit probleem opgelost.
Allereerst een korte uitleg over de werking. (zie figuur 2)
1. Camera met Teleprompter
2. Ruimte tussen spiegel en lens moet donker zijn
3. Elektronisch display of tablet met tekst
4. Halfdoorlatende spiegel
5. Camera registreert de presentator maar ziet geen tekst
6. Presentator kijkt via de spiegel naar tekst

Schematische werking van een teleprompter

Als je zoekt op internet naar teleprompters, zijn er talloze handige oplossingen te vinden, vanaf ca. € 40,- (Aliexpress). Een populaire teleprompter is de Parrot, de lichte kunststof behuizing wordt met behulp van een lensring bevestigd op de camera, zie figuur 3. Onder de lens zit een houder voor een smartphone. Met behulp van de gratis Parrot app, kan een tekst worden ingevoerd, via het instellingenmenu zijn alle essentiële functies eenvoudig in te stellen, zoals lettertype, formaat, kleur, scrolsnelheid, spiegelbeeldige weergave enz. De slimme Parrot oplossing werkt prima, het enige nadeel is dat de leesbaarheid op afstand lastig is vanwege het kleine scherm.

De Parrot teleprompter direct op de lens gemonteerd

Door grotere letters in te stellen, worden regels steeds meer beperkt tot een of enkele woorden per regel en dat leest niet prettig.
Teleprompters die geschikt zijn om te gebruiken met een tablet zijn daarom een stuk aantrekkelijker, maar het bijbehorende prijskaartje ligt aanmerkelijk hoger, vanaf circa € 200,-.
Een teleprompter is altijd handig om over te beschikken, een investering van meer dan € 200,- of meer, is alleen aantrekkelijk bij regelmatig gebruik. Zo ontstond het idee om er zelf een te bouwen, een leuke uitdaging in coronatijd, het kostenplaatje bleef beperkt tot circa € 60,-.
Een extra reden om zelf te bouwen was, omdat ik nog een originele spiegel van een autocue had liggen. Originele spiegels zijn meestal 30/70 %, dat betekent dat de spiegel 70 % doorlatend is, prima om shots doorheen te maken. De gereflecteerde tekst met de 30 %

Resultaat met gewoon helder glas, let op de dubbele reflectie

reflectie is zo prima leesbaar. Dergelijke spiegels zijn niet goedkoop en zijn wellicht een grote drempel om het zelfbouwen door te zetten.
Een kleine test leerde mij dat de tekst ook goed leesbaar is met gewoon glas, er is dan wel een beetje hinder van een 2e lichte reflectie. Bij een glasplaat van circa 2 mm oogt de tekst daardoor iets minder scherp, maar is toch prima leesbaar, zie figuur 4. Met andere woorden met een beetje handigheid is de zelfbouw heel goed te doen.
Het is niet de bedoeling hier een uitgebreide bouwbeschrijving te geven, ik beperk het met enkele tips en een tekening van mijn ontwerp. Elke handige doe-het-zelver zal overige constructiedetails zelf kunnen oplossen.

Voorzijde van mijn teleprompter

In mijn ontwerp ben ik uitgegaan van twee fotolijstjes (zwart aluminium, met helder glas) van 21 x 30 cm (A4 formaat). Met twee scharniertjes zijn ze aan elkaar gekoppeld beiden met de frontzijde naar beneden. Door het dichtklappen van de constructie wordt de kwetsbare spiegel/glasplaat veilig opgeborgen voor transport. De tekening van figuur 5 geeft duidelijk weer hoe een en ander in elkaar zit. De instelbare cameraplaat vond ik bij Aliexpress voor circa € 8,-.

Veel inspiratie met de bouw.

TIPS & TRUCS VIDEO COLLEGE
In deze vaste rubriek geven we tips, trucs en bijzondere weetjes op het gebied van filminhoud en techniek in samenwerking met Video College. Met deze praktijkgerichte adviezen leer je nog beter filmen.

Doorsnedetekening van mijn teleprompter

Zie www.video-college.nl en [email protected].

Johan van den Adel (Video College)

 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Check Also
Bluesound voegt nieuwe surround instelling toe
Bluesound heeft de toevoeging van een stereo surround instelling doorgevoerd voor de Bluesound Soundbar en ...