Tips & Trucs van Video College: text to speech online

Redactie How to Tips & Trucs

Archief Digital Movie 138-2021
Maak je wel eens een korte docu? Of wil je een tekst goed voorgelezen hebben? Dan kun je een voice over gebruiken of ‘text to speech’ software. Die markt ontwikkelt zich enorm snel.
In deze rubriek ga ik in op wat doorgaans text-to-speech wordt genoemd. De kern is dat je een tekst in een computer stopt en dat de computer de tekst uitspreekt. Het grote probleem voor de computer is de context: waar moeten de accenten in de zin worden gelegd, waar zijn de pauzes, moet het snel of langzaam enz? Dat soort zaken staan meestal niet in een tekst, behalve dan de leestekens.

Nederlands

Daarbij komt dat de meeste text-to-speech software voor de Engelse taal werd gemaakt. Inmiddels is er een (groter) aantal partijen dat ook het Nederlands in hun pakket hebben. En dat gaat op zich goed. Ik noem er hier twee, maar er zijn er meer: Fluency.nl en TTSmp3.com.

Toepassingen
De grootste toepassing voor filmmakers is de voice over. Wie niet over een goede stem beschikt of niet van inspreken houdt, kan een tts-toepassing gebruiken.
Maar dit soort toepassingen wordt ook gebruikt door mensen die hun spraakvermogen verliezen en toch de mogelijkheid willen hebben iets tegen hun naasten te zeggen. Dat kan heel goed, nu deze toepassingen over vriendelijke stemmen beschikken. Maar het is ook mogelijk je eigen stem vast te leggen en daarmee spraak te genereren (Fluency.nl noemt dit expliciet).

In de praktijk

Het werkt simpel. Je tikt een tekst in en je drukt op een knop. Je spraak wordt vanuit de ingevoerde tekst gegenereerd. Bij TTSmp3.com heb ik de kwaliteit van de mp3 beoordeeld en die was verrassend goed. Online op de website afspelen klonk wat minder, maar de gedownloade .mp3 was prima. Waarom er een verschil is, weet ik niet.

Woordvolgorde
Dit soort toepassingen heeft nog wel eens moeite met accenten. Tip: speel dan wat met de woordvolgorde.
In de zin “Daarom kun je het beste in een groep reizen” wordt het woord ‘groep’ niet goed uitgesproken. De stem gaat aan het eind van het woord ‘groep’ naar beneden. Draai dan de woorden om. De zin “Daarom kun je het beste reizen in een groep” loopt vervolgens prima.

Accenten
Om hier en daar een accent op een woord te leggen of om een rust in te bouwen kun je wat codes in de zin inbouwen (zie illustratie). Verder is het bij TTSmp3.com mogelijk om iets in vele talen te laten uitspreken. De tekst wordt niet(!) vertaald, maar als je een Italiaanse tekst hebt, kun je die laten uitspreken. Veel succes met text-to-speech!

TIPS & TRUCS VIDEO COLLEGE

In deze vaste rubriek geven we tips, trucs en bijzondere weetjes op het gebied van filminhoud en techniek in samenwerking met Video College. Met deze praktijkgerichte adviezen leer je nog beter filmen. Zie www.video-college.nl en [email protected]

Pieter Reintjes (Video College)

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Check Also
Nieuwe editie Digital Movie 140-2021
Hij ligt een dezer dagen bij onze abonnees op de deurmat en is te bestellen ...