Tips & Trucs van Video College: VLC is meer dan alleen een mediaspeler

Redactie Tips & Trucs van Video College

Archief Digital Movie 129-2019
De VLC mediaspeler is een van de meest veelzijdige videospelers. Hij is gratis beschikbaar voor alle OS systemen en je kunt er vrijwel elke codec mee afspelen. De player is echter veel meer dan dat en wordt daarom ook wel eens het Zwitsers zakmes van de videospelers genoemd. Tijdens workshops valt het me op dat veel videohobbyisten de extra mogelijkheden nog niet hebben ontdekt. In deze Tips & Trucs hoop ik de interesse voor deze mogelijkheden te vergroten.

De VLC werkbalk editor

Tip 1: De werkbalk editor
De VLC speler heeft veel afspeelmogelijkheden onder andere diverse snelheden, vooruit/achteruit, beeldformaten, synchronisatie van beeld en geluid enz. Met behulp van de werkbalk editor kan de knoppenbalk worden aangepast naar je eigen wensen (ga naar: Extra, Interface aanpassen). Tevens kan hier een 2e knoppenbalk worden ingeschakeld waarmee extra functies snel toegankelijk worden.

Tip 2: Snapshot
Heb je ooit een momentopname willen maken van een video die je bekijkt, met

VLC in een compact venster, met “F” volledig scherm (Toggle toets)

de VLC speler is dit simpel tijdens het afspelen te doen met behulp van de sneltoets: Shift + S (Windows) De afbeelding wordt opgeslagen in de map met afbeeldingen van je besturingssysteem.

Tip 3: Mediabestanden Converteren
Met VLC is het mogelijk bestanden te converteren naar vrijwel ieder gewenst formaat (ga naar: Media, Converteren/opslaan), voeg een bestand toe en klik op Convert/Save, selecteer de gewenste codec en kies het doelbestand, sluit af met Start.

Veel instelmogelijkheden voor video- en audio

Tip 4: Afspelen en downloaden on-line video’s
VLC biedt uitgebreide mogelijkheden om video’s af te spelen en te downloaden,(ga naar: Media, Netwerkstream), voer de URL van de video in en klik op afspelen. Kies om de video op te slaan voor Converteren en klik op Start.

Tip 5: Activiteiten op je bureaublad opnemen
Om een bureaubladopname te maken ga je naar Media, Converteren/Opslaan. Ga vervolgens naar het tabblad Opname-apparaat, Opnamemodus en selecteer Bureaublad en stel de beeldsnelheid in (bijvoorbeeld 25 f/s voor een schokvrij beeld) vervolgens Converteren/Opslaan, een nieuw venster opent, de bron is duidelijk, dat is je bureaublad (screen://). Selecteer ten slotte de gewenste codec (MP4) en de bestemming en klik op Start.

VLC speler met een extra knoppenbalk voor onder andere video-opname

Tip 6: Een dvd rippen
Met VLC kun je een dvd naar je computer rippen. Ga naar Media, Converteren/Opslaan en klik op het tabblad Schijf. Klik onder Schijfselectie op het keuzerondje van de mediaschijf die je gebruikt en vink Geen schijfmenu aan. Controleer of het geselecteerde schijfapparaat correct is en klik op Converteren/opslaan, kies de codec die je wilt gebruiken en sla op.

Tip 7: Video- en audio-effecten
VLC biedt je een veelheid aan tools waarmee je video en audio kunt manipuleren. Ga naar: Extra, Effecten en filters om de hulpmiddelen te bekijken. We zien tabbladen voor audio, video en synchronisatie. Verder volop mogelijkheden voor bijsnijden, kleur aanpassen, roteren, watermerk toevoegen enz. Voor audio vinden we hier handige tools zoals equalizer, compressor, toonhoogte aanpassen e.d.

Uitgebreide lijst met sneltoetsen

Tip 8: Sneltoetsen
VLC heeft een groot aantal sneltoetsen, het is handig hier eens te kijken welke sneltoetsen voor jouw gebruikssituatie handig zijn om mee te werken.
Uitgebreide lijst met sneltoetsen.

De genoemde tips zijn slechts een greep uit de vele mogelijkheden van de VLC speler, kijk voor uitgebreide informatie op: www.videolan.org/vlc/

Johan van den Adel (Video College)

TIPS & TRUCS VIDEO COLLEGE
In deze vaste rubriek geven we tips, trucs en bijzondere weetjes op het gebied van filminhoud en techniek in samenwerking met Video College. Met deze praktijkgerichte adviezen leer je nog beter filmen. Zie www.video-college.nl.

 

One Comment

  1. Elke keer als ik VCL (soms noodgedwongen) heb geüpload en mijn IT-mannnetje komt weer eens schoonschip maken dan is het eerste wat eraf gaat: “dat verdomde VCL, een vergaarbak van onveiligheid. weg met die troep”!
    Is dat nu waar of niet? Is een onveilig en gewild programma om allerlei shit mee te sturen want waarom is het gratis? bvd!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Check Also
Polaroid Lab: slecht nieuws voor pixels
Transcontinenta heeft het nieuwe Polaroid Lab van Polaroid Originals geïntroduceerd. Een compleet nieuw direct-klaar camera ...