Tips & Trucs van Video College: werk eens andersom!

Redactie How to Tips & Trucs

Archief Digital Movie 122-2018
Vrijwel iedere amateurfilmer maakt wel eens filmopnames van een rondleiding in een fabriek, museum of een bijzondere locatie tijdens een vakantie. Videohobbyisten zijn dan opvallend geneigd om zich te concentreren op het maken van mooie beelden en het geluid lijkt minder belangrijk. Tijdens de montage blijkt dan vaak dat het opgenomen geluid nogal wat te wensen overlaat en zelfs tot beperkingen in de eindmontage leidt.
Mijn advies: werk eens andersom! Concentreer je op de geluidsopname en maak er beelden bij! Aan de hand van een aantal tips leg ik deze werkwijze uit.

Tip 1: Meestal wordt er tijdens een rondleiding op een aantal plaatsen gestopt voor uitleg over een object, bijvoorbeeld een machine of een kunstobject. Vaak is er dan ook even de gelegenheid om het object nader te bekijken en eventueel foto’s te maken.
Informeer bij de start van een rondleiding bij de rondleider of deze werkwijze wordt gevolgd. Gewoon door het stellen van deze vraag wordt deze wens bijna vanzelfsprekend ingewilligd.

Tip 2: Ga als volgt te werk, concentreer je dus eerst op het maken van een goede geluidsopname. Werk je met een richtmicrofoon, blijf dan dicht bij de rondleider en probeer de uitleg zo goed mogelijk op te nemen (controleer dit met een hoofdtelefoon).
Zodra de uitleg op een plek klaar is, gebruik dan de korte pauze om bijpassende beelden te schieten. Vaak is het mogelijk om na afloop op eigen gelegenheid een en ander nogmaals te bekijken, dit is de ideale situatie om in alle rust op zoek te gaan naar geschikte beelden.

Tip 3: Werk je met een draadloos microfoonsysteem, dan heb je meer mogelijkheden. Start dan je camera direct bij het begin van de rondleiding en laat de opname continue doorlopen, zodat je het hele verhaal compleet hebt. Je mist dan nooit een belangrijke zin of anekdote. Je kunt je nu volledig concentreren op het maken van bruikbare shots en vergeet daarbij de rondleider niet.
Het is nu onvermijdelijk dat je veel onbruikbare beelden registreert zoals voeten, luchten en dergelijke, maar bedenk, het geluid gaat voor!

Tip 4: Zorg er ook voor dat je beeldopnames maakt die geschikt zijn om eventuele springers te camoufleren. Denk bijvoorbeeld aan een over shoulder shot bij de rondleider. Dit shot suggereert de synchroniciteit van het geluid, maar het is handig om een las in het geluid (en springer in het beeld) te voorkomen. Soms lukt het om totaalshots op te nemen, waarbij we de rondleider op afstand zien, waarbij asynchrone geluid niet opvalt.

Tip 5: De montage verloopt nu ook andersom: dus eerst knippen en plakken van het geluid, zoek bruikbare zinnen en zet ze in een logische volgorde. Knip daarna uit het beeldmateriaal de geschiktste beelden om het verhaal visueel compleet te maken.
Zorg er voor dat de rondleider diverse keren in beeld is met synchroon geluid: hij/zij is de hoofdrolspeler. Lastige geluidslassen zijn ook te camoufleren met passende geluidseffecten (onze workshop Sound Design).

Tip 6: Monteren op geluid zoals hier beschreven, kan heel goed worden geoefend. Zoek een locatie, waarvoor een audiotour voor beschikbaar is. Kijk eens op www.izi.travel.nl.
Hier vind je honderden audiotours voor allerlei locaties en musea in Nederland.
Download een geschikte tour en monteer eerst het geluid. Bezoek de locatie en maak daar de passende beelden. Deze werkwijze behandelen we ook in diverse workshops, zie Video-college.nl.
Een voorbeeld van deze methode laat ik zien op ons YouTube kanaal, met een filmpje over het stoomgemaal ‘De Cruquius’: https://www.youtube.com/watch?v=LDJ7Gx2ssZ4&t=6s

Tot slot
Zeer waarschijnlijk ervaar je nu hoe prettig de montage verloopt, simpelweg, omdat je meer aandacht hebt gehad voor goed geluid. Het eindresultaat zal nu ongetwijfeld een stuk professioneler zijn.
We hopen van harte dat je hiermee een belangrijke stap hebt gezet in je ontwikkeling als filmer. Laat het ons weten als je met deze werkwijze wat hebt gemaakt, we zijn erg benieuwd
[email protected]

TIP & TRUCS VIDEO COLLEGE
In deze vaste rubriek geven we tips, trucs en bijzondere weetjes op het gebied van filminhoud en techniek in samenwerking met Video College. Met deze praktijkgerichte adviezen leer je nog beter filmen. Zie www.video-college.nl.

Johan van den Adel (Video College)

One Comment

  1. Wij gaan dit binnenkort met enkele leden van de videoclub uitproberen.
    Ben er zelf al mee gezich geweest. Maar is best wel moeilijk. Je moet veel insert maken

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Check Also
Vifa geluidsystemen: high-endtechniek in een coole presentatie
Voor iedereen die waarde hecht aan mooi design, maar daarbij vooral geen concessies wil doen ...