Tips & Trucs van Video College: Wind & microfoonopnames

Redactie Tips & Trucs van Video College

Archief Digital Movie 119-2018
Een veel gestelde vraag tijdens gastcolleges: “Hoe kunnen we de storende geluiden van wind en windvlagen voorkomen of beperken?” Velen denken dat alleen met professionele tools dit probleem is op te lossen, maar met eenvoudige hulpmiddelen en logisch handelen is ook veel te bereiken.

Tip 1: Controleer altijd het geluid dat je camera opneemt met een hoofdtelefoon, je ontdekt zo onmiddellijk als er een geluidsprobleem is, dus ook hinderlijke wind en windvlagen worden opgemerkt.

Tip 2: Veel filmers denken er goed aan te doen om het zogenaamde windfilter in te schakelen om zo het windeffect te reduceren. Zo’n elektronisch filter dempt veel lage frequenties, maar de lage tonen van bijvoorbeeld een stem vallen zo ook deels weg en daarmee tast je ook het karakter van de stem aan. Schakel het windfilter tijdens de opname bij voorkeur niet in, vrijwel elk montagepakket heeft voorzieningen waarmee je achteraf alsnog lage tonen kunt filteren. Meestal kun je dan nauwkeuriger instellen welke frequenties je moet dempen voor een optimaal resultaat.

Tip 3: Als je gebruik maakt van de interne cameramicrofoons, (niet de beste keuze), zorg er dan voor dat de microfoonroosters in het camerahuis zijn afgedekt met bijvoorbeeld een stukje langharig bont (zie foto’s). Je voorkomt zo dat de wind direct langs de roosters blaast. Het bont absorbeert een deel van de windenergie waardoor windgeluiden flink worden afgezwakt. Deze oplossing werkt in de praktijk vaak beter dan het elektronische windfilter.

Tip 4: Voorzie je externe microfoon buiten van een zogenaamde. “Dead Cat”, deze zijn er in allerlei kwaliteiten, meestal loopt de dempingskwaliteit gelijk op met de prijs. Ook hier kan een handige hobbyist met langharig bont al veel verbetering realiseren.

Tip 5: Ga experimenteren: maak een testopstelling met een ventilator en microfoon op vaste afstand van elkaar. Stel een en ander zodanig af dat je in je hoofdtelefoon ook de storende geluiden van de ventilatorwind kunt horen. Test nu wat er gebeurt als je met verschillende zachte materialen zoals schuimrubber, bont e.d. de microfoon afdekt. Dit experiment is ook onderdeel van de workshop “Ken je camera 2”, het inzicht en gevoel dat je hierdoor ontwikkelt is buitengewoon leerzaam.

Tip 6: Stel je moet buitenopnames maken op een winderige dag, zorg allereerst dat je de bovenstaande tips in acht neemt, maar wellicht is dat nog niet voldoende, bedenk dan het volgende: Scherm de microfoon zoveel mogelijk af van de directe wind, zoek beschutte plaatsen zoals een boom, een muur e.d. Bij een interview kan de interviewer, door zelf met z’n rug naar de wind te gaan staan, de microfoon van de directe wind afschermen, hierdoor kan het opnameresultaat ook aanmerkelijk verbeteren.

TIP & TRUCS VIDEO COLLEGE
In deze vaste rubriek geven we tips, trucs en bijzondere weetjes op het gebied van filminhoud en techniek in samenwerking met Video College. Met deze praktijkgerichte adviezen leer je nog beter filmen. Zie www.video-college.nl.

Johan van den Adel (Video College)

 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Check Also
Transcontinenta kondigd ontwikkeling aan: Tamron 28-75mm F/2.8 Di III RXD (Model A036)
Transcontinenta heeft de ontwikkeling aangekondigd van een geheel nieuw en lichtsterk standaardzoom voor Full-Frame Sony ...