Tips & Trucs van Video College: Films beoordelen

Redactie Tips & Trucs van Video College

Archief Digital Movie 118-2017
Het beoordelen van films is best moeilijk, merk ik bij gastcolleges. Verschillende aspecten spelen een rol: niet alleen je gevoel, maar ook je opvoeding en sociaal gedrag. Als je je daarvan bewust bent, kun je veel objectiever (be)oordelen.

We doen een test. Op deze pagina staan twee afbeeldingen. Kijk eens naar de vrouw. Wat vindt u van dat schilderij? Is het mooi of niet mooi? Is het technisch goed of is het amateurwerk? Ik ga ervan uit dat u het niks vindt, als voorbeeld. Stelt u zich dat eens voor.

Rembrandt
Kijk nu eens naar het andere schilderij. Dat kent u wel. Het is de Nachtwacht. Vindt u dat mooi? Is het amateurwerk? Grote kans dat u en anderen het een mooi schilderij vinden. En die vrouw? Nog steeds niks? Het wordt anders als u de vrouw niet zo mooi vindt en tot de ontdekking komt dat deze vrouw onderdeel is van de beroemde Nachtwacht! (Zoek haar maar eens op.)

Gevoel en opvoeding
Uw gevoel over het schilderij van de vrouw of de Nachtwacht zegt iets over uzelf. Dat is van u, dat hoeft u niet hardop te zeggen. Maar bij het beoordelen van een schilderij of films willen mensen horen wat je ervan vindt. Dan komt de opvoeding om de hoek kijken. We hebben geleerd dat de Nachtwacht een hoogtepunt is uit de zeventiende eeuw en een van de beroemdste schilderijen ter wereld. Dan zeg je niet zo snel dat je het waardeloos vindt of dat je het niet mooi vindt. Iemand die de vrouw niet mooi vindt, zal terugkrabbelen als blijkt dat de vrouw een onderdeel is van de Nachtwacht. Zo werkt het ook bij films.
– We hebben geleerd dat een beeld stil moet staan, dus veroordelen we een film die uit de hand is gefilmd. (Maar misschien zegt je gevoel dat het best mooi is.)
– We hebben geleerd dat een kader voor een derde deel moet zijn gevuld, dus kunnen we een film die anders kadreert niet waarderen. (Hoewel je gevoel iets anders zegt.)

Sociaal gedrag
Wetenschappers hebben aangetoond dat mensen zich naar de groep richten. Als je de Nachtwacht samen met een groep bekijkt en iedereen in die groep zou zeggen dat de Nachtwacht niet mooi is, zal een individu daarin meegaan. Dat gebeurt ook bij films. Zegt een groep dat een film niks is (ongeacht de argumenten) en u vindt het wel een goede film, dan zult u toch minder positief oordelen en geneigd zijn mee te gaan met het oordeel van de groep.Bij het beoordelen van films spelen het eigen innerlijke gevoel, de externe opvoeding en het sociale groepsgedrag een grote rol. Let er maar eens op als u een film beoordeelt. En probeer dan toch uw eigen, eerlijke mening te geven! Veel kijkplezier!

TIP & TRUCS VIDEO COLLEGE
In deze vaste rubriek geven we tips, trucs en bijzondere weetjes op het gebied van filminhoud en techniek in samenwerking met Video College. Met deze praktijkgerichte adviezen leer je nog beter filmen. Zie www.video-college.nl.

Pieter Reintjes (Video College)

 

One Comment

  1. Het is dus ondoenlijk een objectief oordeel te geven wanneer er geen absolute normen zijn. En die zijn in veel gevallen ook niet te geven want elke norm is arbitrair. “Een film moet stil staan” is er zo een. Vandaag wordt er anders over gedacht en heel veel uit de hand gefilmd. Vaak vreselijk irritant (vind ik) en vaak met een uitstekend effect. (vind ik) Dan denk ik het beeld wel eens “stilstaand” en dan: gelukkig niet gedaan, het zou doods zijn. Ik denk dat een beoordeling zoals dat vaak bij amateurfilms gebeurt eigenlijk geen echte waarde heeft. Een volgens “gangbare normen” slecht gemaakte film kan toch goed bevonden worden. Want wie geeft de objectieve onbetwiste norm? Die is er m.i. wel: het publiek. Talloze voorbeelden van de (Vloggers) rotzooi op YouTroep waar alle fouten gemaakt worden die je kan bedenken. Maar wél duizenden fanatieke volgers…. De tijdrovende inzet om een goede voice over, beeldwisselingen, rode draad, kadering etc., etc. te maken voor een YT film is voor mij wel voorbij. ik plaats niet vaak meer tenzij voor een beperkte doelgroep. Want wat in mijn ogen kwaliteit is wordt door de massa toch niet gezien.
    Ik zou graag een forum zien waarop criteria worden genoemd voor div. soorten films en standaardnormen die altijd gelden en waarop je een film kunt plaatsen die dan door én professionals én serieuze amateurfimmakers daarop beoordeeld wordt. Normen/critria die per genre verschillend kunnen zijn. (docu-, instructie-, vakantie- reclame-, speelfilm etc)

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Check Also
Roader Time Machine Camera
Op CES 2018 introduceerde Roader de nieuwe draagbare Time Machine Camera die video-opnamen voortdurend buffert. ...