Tips & Trucs van Video College: Instelproblemen

Redactie Tips & Trucs van Video College

Archief Digital Movie 117-2017
Tijdens gastcolleges valt het op dat veel filmers hun camera niet optimaal hebben ingesteld. Deze problemen ontstaan deels doordat handleidingen nogal eens te kort schieten met een goede uitleg. Het is dan jammer, als door onjuiste instellingen, de optimale kwaliteit van de camera niet gehaald wordt. In deze Tips & Trucs enkele tips om dit te voorkomen.

Tip 1a: Bij het instellen van de beeldkwaliteit zijn er meerdere mogelijkheden. Als je niet weet wat het verschil is tussen bijvoorbeeld 1080i en 1080p ga dan na bij welke instelling de hoogste bitrate wordt opgegeven. In je handleiding staat waarschijnlijk een tabel, je leest bijvoorbeeld: 1080/50p – 28 Mbit/sec., het getal 28 geeft aan hoeveel digitale informatie per seconde wordt opgenomen. Kies voor de instelling met de hoogste waarde, want die geeft de beste beeldkwaliteit.
Tip 1b: Regelmatig zien we ook dat de bitrate in de handleiding niet wordt genoemd, De fabrikant werkt dan met een eigen systeem van kwaliteitsaanduiding bijvoorbeeld: [PH], [HA], [HG] enz. het is niet duidelijk waar de letters voor staan, maar in de tabel zien we dat voor een SD kaart van 16 GB de opnamelengte in de stand [PH] 1h 30 min. is en in de stand [HA] 2 h enz. Kies in dit geval voor de instelling met de kortste opnamelengte, je kiest daardoor voor de hoogste digitale informatie/sec en daardoor de hoogste beeldkwaliteit.

Tip 2: Bij de geluidsinstellingen is vaak een keuze te maken uit 12 bits of 16 bits, zonder uitleg roept dit vragen op. De getallen 12 en 16 geven de digitale woordlengte aan, anders gezegd een rij van 12 of een rij van 16 enen en nullen. Meer enen en nullen betekent dat er meer informatie wordt vastgelegd. Bij 16 bit kun je cd-kwaliteit bereiken, allerlei externe factoren bepalen of je dat haalt.

Tip 3: Tijdens de gastcolleges valt op dat waardevolle functies niet altijd worden benut. In de workshop ‘Ken je camera’, worden hierover vaak vragen gesteld, een voorbeeld:
‘Intelligent contrast’. Het werkt als volgt: Wanneer je een tiltbeweging maakt van een gevel van een gebouw en langzaam omhoog beweegt, ontstaat een klassiek probleem, de hoge lichtsterkte van lucht bederft het shot, de belichtingsautomaat corrigeert zodanig, dat de gevel donker wordt en de lucht minder helder. Bij het gebruik van de intelligente contrastregeling zien we dat de belichting van de gevel gelijk blijft en de helderheid van de luchtpartij netjes wordt aangepast zie fig. 3. Onderzoek voor jouw camera, of je beschikt over een functie die het klassieke contrastprobleem voorkomt en probeer het uit.

TIP & TRUCS VIDEO COLLEGE
In deze vaste rubriek geven we tips, trucs en bijzondere weetjes op het gebied van filminhoud en techniek in samenwerking met Video College. Met deze praktijkgerichte adviezen leer je nóg beter filmen.
Zie www.video-college.nl.

Johan van den Adel

 

2 Comments

  1. Johan, wat een ontzettend goede tips mbt de instelproblemen. Ook ik herken het helemaal dat de toelichting in nogal wat handleidingen (zowel van camera’s als bewerkingsprogramma’s) regelmatig onvolledig of moeilijk te volgen is.
    Kun je ook een keer nog wat meer ingaan op het geluid. Graag ook daarover weer wat tips en trucs.
    Met filmische groet,
    Peter

  2. helemaal eens, in 2014 een canon XF100 gekocht maar gebr. aanwijz. zegt niets over “waarvoor”, alleen “hoe”. Ik kan me wel voorstellen dat verwacht wordt dat je die “waarvoor” kennis wel hebt als je dit koopt maar een enkel regeltje om te bepalen “wil ik er meer van weten want belangrijk” zou toch niet overdreven zijn?

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Check Also
Tivoli Audio Art collectie: Speakers voor mensen met smaak
Het allermooist aan vintage? Het is een trend die nooit voorbij gaat. Ook in 2018 ...